Σε λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” , στην Αθήνα, έγινε χθες η απονομή του τίτλου  «European Region of Gastronomy 2019″, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης, που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,   εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».
Ειδικότερα, στη χθεσινή μεγάλη γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας παρέστησαν οι:
Francisco de Calheiros, Πρόεδρος του  MinhoIN (Πορτογαλία)
Ramon Sentmarti, Γενικός Διευθυντής της PRODECA, Καταλονία (Ισπανία)
Anna V Kristensen, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Περιφέρειας της Δανίας
Juris Radzevics, Εκτελεστικός Διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας (Λετονία)
Giovanni Buvoli, Αντιδήμαρχος της Μάντουα, Ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία)
Roel Schutten, Διευθύνων Σύμβουλος του Agrifood Capital, Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδία)
Cllr Michael Connolly, Δήμαρχος της κομητείας Galway (Ιρλανδία)
Daniela Cimpean, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Sibiu (Ρουμανία)
Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων:
“ Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας,  η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.
Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός. Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.
Από χθες και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.
Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ,  που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα  η διακεκριμένη σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines
Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια
Με την υποστήριξη  του Sympossio Greek Gourmet Touring  και 117 κοινωνικών εταίρων.
Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε χθες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού),  αναμένονται στη  Ρόδο, όπου στο διήμερο, Πέμπτη 26 και  Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στην διάρκεια της οποίας θα λάβει  χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.

ΔΗΛΩΣΗ
ΑΝΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Κατά την προσέλευση του στην εκδήλωση για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Υπό την πίεση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο τόπος μας έχουμε δύο επιλογές: Ή να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα ή να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ξανά αισιόδοξοι.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξή της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει ότι με όραμα, σχέδιο και τεκμηριωμένη, υπεύθυνη διεκδίκηση μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας.
Ο τουρισμός μπορεί -εφόσον υποστηριχθεί- να δώσει τη διέξοδο που χρειαζόμαστε προς την πολυπόθητη ανάπτυξη και ο τεράστιος γαστρονομικός πλούτος των νησιών μας αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο προς αξιοποίηση στην κατεύθυνση αυτή.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου θα σταθεί αρωγός με όλες τις δυνάμεις της, τόσο σε αυτήν, όσο και σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία που στοχεύουν στην ανάδειξη του brand name των νησιών μας και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των δοκιμαζομένων συμπατριωτών μας και των οικογενειών τους.»

φώτο Νicolas Νanev

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ