Η περαιτέρω ενίσχυση του αριθμού των τουριστών υψηλού επιπέδου είναι ένας από τους στόχους της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό όπως ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Όπως επισήμανε η κ. Κουντουρά, «το 2016 τριπλασιάσαμε τις αφίξεις από ΗΠΑ και Καναδά, μια αγορά την οποία αναθερμάναμε με τη βοήθεια της ομογένειας», ενώ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί είναι τουρίστες, που σχεδιάζουν από νωρίς τα ταξίδια τους και δαπανούν χρήματα στις διακοπές τους. Υψηλό είναι και το επίπεδο των τουριστών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η αύξηση που επετεύχθη άγγιξε το 55%.

 Η υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την καθημερινή αεροπορική σύνδεση Ντουμπάι – Αθήνα – Νέα Υόρκη, για την οποία, όπως είπε, γίνονταν διαπραγματεύσεις περίπου ενάμιση χρόνο.

Όσον αφορά το γεγονός ότι στα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2016 δεν αποτυπώνεται αύξηση στα τουριστικά έσοδα παρά την άνοδο των αφίξεων, η κ. Κουντουρά υποστήριξε ότι είναι ένας λόγος προβληματισμού και γι’ αυτό υπήρξε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με την ηγεσία της ΤτΕ και σημείωσε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για να εξετάσει το θέμα.

Προσφυγικό
Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη που οργάνωσαν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα την περαιτέρω τουριστική προβολή των νησιών του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής και η κ. Κουντουρά, κατατέθηκαν πλήθος προτάσεων.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε το πνεύμα συνεννόησης υπό το οποίο μπορούν όλοι οι φορείς να συνεργαστούν για την περαιτέρω τουριστική προβολή των νησιών, ενώ η κ. Κουντουρά επισήμανε την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις Περιφέρειες Αιγαίου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα δράσεων που υλοποίησε το υπουργείο και ο ΕΟΤ το 2016 για τη δυναμική προώθηση και προβολή των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα, η ζήτηση να έχει επανακάμψει και ήδη να καταγράφονται θετικότερα μηνύματα για το 2017.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ