Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την εκποίηση του ακίνητου – φιλέτου του Δημοσίου, επιφανείας 213.000 τμ, που βρίσκεται σε προνομιακό ύψωμα, στην περιοχή των πηγών Καλλιθέας. Η ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της όλης διαδικασίας αναβάλλεται διαρκώς, καθώς δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα απόφαση παράτασης της σχετικής προθεσμίας ελήφθη μόλις προχθές από τη διοίκηση του Ταμείου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επενδυτές λαμβάνουν εκ νέου παράταση τριών μηνών για να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Ετσι, η προχθεσινή καταληκτική ημερομηνία (24 Ιανουαρίου 2017), παρατείνεται μέχρι τις 26 Απριλίου 2017. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της εξαιρετικής αυτής έκτασης γης.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τρέχουσα διαδικασία αφορά μόνο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Οι τελευταίοι, καταβάλλοντας εγγυητική επιστολή 30.000 ευρώ, αποκτούν δικαίωμα διεκδίκησης αγοράς του ακινήτου κατά την επόμενη (β’) φάση. Η αγορά θα γίνει με την υποβολή φακέλου προσφοράς προς την επιτροπή αξιολόγησης που έχει οριστεί από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Η προσφορά που θα χαρακτηριστεί ως η πλέον συμφέρουσα, θα είναι και εκείνη που θα αναδείξει τον επενδυτή.
Το πρόβλημα είναι πως οι μεγάλοι επενδυτές που αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της έκτασης, στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν, καθώς εστράφησαν προς άλλες επενδύσεις που ήδη υλοποιούν στο νησί της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι τα 213 στρέμματα της περιοχής των πηγών της Καλλιθέας βρίσκονται προς πώληση από το έτος 2015 και από τότε λόγω διαφορετικών αιτίων κάθε φορά, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναβάλλεται.
Εκείνο που επίσης επιχειρείται να αποκλειστεί είναι η ολοκλήρωση της Α’ φάσης της διαδικασίας με μόνο έναν υποψήφιο επενδυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μοναδικός επενδυτής θα μπορεί να αγοράσει την έκταση για «ένα κομμάτι ψωμί» και η διοίκηση του Ταμείου θα είναι υποχρεωμένη όχι μόνο αποδεχθεί την προσφορά, αλλά να χωρίσει την αποπληρωμή σε τέσσερις δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η γενική κατακραυγή θα έχει τεράστιες διαστάσεις, πιθανώς και επιπτώσεις.
Η έκταση
Τα 213.000 στρέμματα αποτελούνται από δύο όμορα οικόπεδα επιφανείας 197.000 και 16.284 τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχα. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, βρίσκονται σε καταπληκτική τοποθεσία (δίπλα στο ξενοδοχείο La Marquise), με απέραντη θέα προς τη θάλασσα της περιοχής των πηγών Καλλιθέας. Το ακίνητο είναι καθαρό από κάθε ορεινό όγκο και σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες που διέπουν τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ο τελικός αγοραστής θα αποκτήσει το τεράστιο οικόπεδο, μαζί με όλες τις απαιτούμενες άδειες (δασική υπηρεσία, αρχαιολογία, τυχόν απαιτήσεις τρίτων), προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως οποιαδήποτε επένδυση έχει προγραμματίσει για να υλοποιήσει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τεράστιο αυτό οικόπεδο είναι το τελευταίο «παραθαλάσσιο» ακίνητο, τόσο μεγάλης έκτασης που υπάρχει ως ενιαία ιδιοκτησία σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του νησιού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι και το τελευταίο οικόπεδο που μπορεί να στεγάσει την κατασκευή ενός μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ