Συνεντεύξεις

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Τσίπρας περιγράφει μια πραγματικότητα που είναι στα όρια του φανταστικού»!

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Στην εκτίμηση ότι «εάν ο κ. Τσίπρας, προχωρήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών θα είναι απλά για να αποδράσει από την εξουσία με δεδομένη την συσσώρευση αδιεξόδων», προβαίνει σε συνέντευξή του στην «δ», ο ευρωβουλευτής του Πασόκ (στο ψηφοδέλτιο της ‘Ελιάς’) κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου το ψέμα παρουσιάζεται ως πραγματικότητα και η αλήθεια ως ύβρις». Μιλάει ακόμα για το προσφυγικό, για την στάση της Τουρκίας και για την προσπάθεια για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ανδρουλάκη θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλ.Τσίπρα από την στιγμή που υπάρχει προηγούμενο: για όσα είχε δεσμευτεί δεν έκανε τίποτε, ενώ μίλησε αποσπασματικά για πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών και ακατάσχετο λογαριασμό τα οποία αμέσως απέρριψαν οι Θεσμοί;
Ο κ. Τσίπρας ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου το ψέμα παρουσιάζεται ως πραγματικότητα και η αλήθεια ως ύβρις. Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη για επιστροφή στις αγορές και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Είχαμε και τα δυο το 2014 και τα χάσαμε εξαιτίας του. Ο κ. Τσίπρας περιγράφει μια πραγματικότητα που είναι στα όρια του φανταστικού, όπου η οικονομία σταθεροποιείται, ενώ η ανάπτυξη θα προέλθει από την φόρτιση του ελατηρίου της οικονομίας όπως είπε ο ίδιος στη ΔΕΘ, χωρίς αυτός και η κυβέρνηση του να κάνουν τίποτα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα ομόλογα της ΕΕ από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης αξιολόγησης μέχρι και σήμερα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι στα 8,2%, ενώ της Πορτογαλίας στο 3% και της Κύπρου στο 3,2%. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι θα βγει στις αγορές σε ένα χρόνο περίπου! Θα πρέπει να αστειεύεται προφανώς.
• Θα σας ζητήσω ένα σχόλιο και για την εμφάνιση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Πώς σχολιάζετε τις δικές του εξαγγελίες και προτάσεις; Εκτιμάτε ότι είναι εφικτές;
Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει τον ένα πολιτικό αρχηγό μετά τον άλλο να ανεβαίνουν στην ΔΕΘ και να επιδίδονται σε ένα διαγωνισμό παροχών και φοροαπαλλαγών. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πλέον ότι όλα αυτά τα «δώρα» εξαρτώνται από άλλους παράγοντες και ειδικότερα από την εξέλιξη της οικονομίας και όχι, από τις καλές προθέσεις του κάθε κόμματος να τα προσφέρει.
Τι θα ήθελα να ακούσω στη ΔΕΘ; Είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της χώρας, ένας πολιτικός αρχηγός Θα έπρεπε να μας παρουσιάσει ένα σχέδιο για την παραγωγή πλούτου. Ποιο είναι το master plan της ανάπτυξης που προτείνει; Να εξηγήσει ποιες είναι οι διεθνείς συγκυρίες, του κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να τοποθετήσει σε αυτό το πλαίσιο τους άξονες της αναπτυξιακής του πολιτικής. Μια τέτοια ομιλία θα είχε πραγματικά προστιθεμένη αξία.
• Πολύς λόγος έγινε μέχρι πρότινος για τη δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου. Πρόσφατα δηλώσατε: «Η προσπάθεια για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στα όρια των σημερινών κομμάτων του χώρου». Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τώρα και στο εξής; Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ.
Είναι προφανές ότι το ιστορικό βάθος και εύρος της δημοκρατικής παράταξης υποεκπροσωπείται από τα σημερινά κόμματα του χώρου. Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος παραδοσιακών ψηφοφόρων μας το οποίο μπορεί να εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα όμως παραμένει αποστασιοποιημένο έχοντας αντιληφθεί την τεράστια πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Αυτός ο κόσμος αναζητά πολιτική ειλικρίνεια. Στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε να μας εμπιστευτεί. Η διαδικασία πρέπει να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω. Όχι, αντίστροφα όπως έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα. Πρώτα η προγραμματική συμφωνία μετά η θεσμική συγκρότηση και τέλος η εκλογή ηγεσίας
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, ανεξάρτητα από το ποιοι θα συμμετέχουν, είναι δεδομένο ότι μπορεί να προκύψει μόνο μέσω προγραμματικής συμφωνίας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα γιατί εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι λογικό να τίθεται ως σημείο προβληματισμού αυτή τη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση της δικής μας πολιτικής πρότασης και η προβολή του δικού μας σχεδίου για την χώρα.
• Στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την στήριξη της Ελλάδας στο Προσφυγικό από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης αυτής απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Από την άλλη, η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η Ε.Ε. σε όσες περιοχές έχουν hotspots δεν ήρθε ποτέ -εμείς το ζούμε στα νησιά. Και η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της για να επιβάλει την δική της ατζέντα. Τι μπορεί να γίνει τελικά;
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία προωθεί τις δικές της προτεραιότητες. Η Ευρώπη συνεχίζει να αγνοεί ότι ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς. Δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στο πογκρόμ που διεξάγει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κ. Κάττι Πίρρι, η οποία είναι υπεύθυνη για την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, με ενημέρωσε ότι συνολικά οι διωκόμενοι ως «φίλοι του PKK» ή και «Γκιουλενιστές» είναι περίπου 100.000. Μόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει την δουλειά τους είναι 12.000. Μερίδιο ευθύνης έχουν, βέβαια, και τα κράτη του Βίζεγκραντ στα οποία επικρατεί μια  διαστρεβλωμένη αντίληψη για την έννοια της αλληλεγγύης και τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις για όσες χώρες δεν δέχονται τις κοινές αποφάσεις. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορούν να είναι α λα καρτ. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο 4.140 από τις 66.000, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες δεν έχουν δεχτεί κανένα πρόσφυγα στο έδαφος τους. Η χώρα μας πρέπει να πιέσει να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση για τους πρόσφυγες και ο επαναπατρισμός για τους οικονομικούς μετανάστες που δεν μπορούν να σηκώσουν χώρες με ποσοστά ανεργίας ανάλογα της Ελλάδας.
• Πολλοί εκτιμούν ότι κινήσεις που καταγράφονται, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit  και η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, υπονομεύουν το μέλλον της Ε.Ε. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για εξελίξεις που δεν είναι θετικές για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη, που οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της ήταν μια Ένωση με εύρωστες οικονομικά αλλά και ευημερούσες κοινωνικά χώρες που βασίζονται στην ειρήνη και την πρόοδο. Μια Ένωση χωρίς σύνορα βασιζόμενη σε προοδευτικές αξίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα νομοτελειακό στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και στο παρελθόν τα μεγαλύτερα άλματα προς τα εμπρός έγιναν ως απάντηση στην στασιμότητα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να προχωρήσουμε συλλογικά μπροστά όλοι μαζί.  Βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η «περισσότερη Ευρώπη» δεν είναι όχημα της παγκοσμιοποίησης ενάντια στους πολίτες αλλά είναι το όπλο των πολιτών ώστε να περιφρουρήσουν τα κοινωνικά δικαιώματά τους έναντι του καπιταλισμού καζίνο που οξύνει τις ανισότητες μεταξύ κρατών και τάξεων. Όσο περήφανοι ήμασταν όταν η Επίτροπος Βεστάγκερ υποχρέωσε την Apple να καταβάλει τους φόρους, που δικαίως της αναλογούν, στο Ιρλανδικό κράτος τόσο απογοητευτήκαμε βλέποντας τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο να καταλαμβάνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο τράπεζας, λίγο μετά την θητεία του. Για το συγκριμένο ζήτημα, έχω καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθούν κανόνες ασυμβιβάστου και χρονικού περιορισμού, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.
• Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχώς προσφυγή στις κάλπες;
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντα ζητεί εκλογές. Δεν εξαρτάται όμως από αυτή, αλλά από την Κυβέρνηση. Πολύ σύντομα τα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα που διαμορφώνονται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταστούν μη διαχειρίσιμα. Εάν ο κ. Τσίπρας, προχωρήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών θα είναι απλά για να αποδράσει από την εξουσία με δεδομένη την συσσώρευση αδιεξόδων. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί εξαιρετικός μαθητής του κ. Καραμανλή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου