Ρεπορτάζ

«Η υπέρμετρη φορολόγηση στραγγαλίζει την αγορά»

Οι εξελίξεις στην οικονομία μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την συνεδρίαση του δ.σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου την περιοχή μας, εκπροσωπεί ο τέως πρόεδρος του ΟΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου (και νυν μέλος) κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
«Συζητήσαμε εκτενώς σχετικά με τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, προκαλώντας πολλές συνέπειες. Όπως παρατηρήσαμε, όλες οι κυβερνήσεις καθυστερούν σε τέτοιου είδους διαδικασίες, ενδεχομένως επειδή φοβούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που απαιτεί η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες ζητούν, μεν οι δανειστές αλλά είναι απαραίτητες και να γίνουν για την ελληνική οικονομία. Ήταν αναγκαίο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διότι έτσι, παραμένουμε μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να καταστεί η οικονομία της χώρας μας ανταγωνιστική και να προχωρήσει η ‘ανάπτυξη’. Όταν μιλάμε όμως για διαρθρωτικές αλλαγές αναφερόμαστε σε ένα δίκαιο και εξορθολογισμένο φορολογικό σύστημα, στην απονομή της Δικαιοσύνης, στις πιο γρήγορες διαδικασίες για αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων και μια σειρά από θέματα που άπτονται της γραφειοκρατίας αλλά δημιουργούν προβλήματα και αποτελούν μεγάλα ‘βαρίδια’ για την προώθηση και ανάπτυξη της οικονομίας. Συνεπώς, υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, από τις οποίες προκύπτει ότι θα υπάρξει και δημοσιονομικό όφελος περί τα 6,8 δις ευρώ το χρόνο», εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.
Βεβαίως, στην πράξη όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα καθώς οι… περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές βασίζονται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια (!)
«Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν είναι υπόθεση ενός και μόνο πολιτικού φορέα ή μιας κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική (και κατ’ επέκταση κοινωνική) συναίνεση για να γίνουν όλα αυτά, ειδάλλως δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος ή έξοδος από αυτό τον φαύλο κύκλο της κατάστασης, όπως έχει δημιουργηθεί» δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
Ο εξωδικαστικός
συμβιβασμός
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση του ΟΕΕ σχετικά με την προοπτική εφαρμογής του (αρκετά προβεβλημένου) εξωδικαστικού συμβιβασμού που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Αύγουστο και υπόσχεται ρυθμίσεις σε όσους χρωστούν στο δημόσιο, στα ταμεία κ.λπ.
«Εμάς, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε ήταν και δική μας πρόταση πριν από ένα χρόνο περίπου, να συγκεντρωθούν οι οφειλές των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων, των πολιτών κ.λπ. σε έναν ‘κουρβανά’ τρόπον τινά ώστε να μπορέσουν να ρυθμιστούν. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πράξη καθώς απαιτούνται αρκετά κριτήρια για την υπαγωγή σε αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και δεν ξέρω επί της ουσίας πόσοι θα μπορέσουν να ενταχθούν. Θα το δούμε στην πράξη διότι η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Ήδη πιστοποιούνται οι πρώτοι διαπραγματευτές. Μην ξεχνάτε όμως, ότι πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες ή πολύ λιγότερα κέρδη και μικρότερους τζίρους τα τελευταία τρία χρόνια. Πάντως, οποιοδήποτε μέτρο προωθείται και είναι θετικό προς τους οφειλέτες, εμείς το στηρίζουμε διότι μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να στηριχθεί και να πάει μπροστά η οικονομία», λέει ο κ. Μιχαήλ.

Η κατάσταση στην
τοπική οικονομία
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά, το μέλος του δ.σ. του ΟΕΕ ξεκαθάρισε πως η κατάσταση, αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα: «Αυτή την στιγμή η υπέρμετρη φορολόγηση ‘στραγγαλίζει’ όλη την αγορά. Δηλαδή με όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται –εάν τα προσθέσουμε συνολικά- θα δούμε ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια κατάσταση, μερικής δήμευσης των εισοδημάτων. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική της συνεχούς φορολόγησης, και παράλληλα να βρεθούν μέτρα για την ελάφρυνση των πολιτών. Δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο αυτή η πολιτική. Η υπέρμετρη φορολόγηση δημιουργεί με μαθηματική ακρίβεια, ροπή προς την φοροδιαφυγή. Αυτό είναι αυτονόητο καθώς κανένας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την λαίλαπα των φορολογικών μέτρων- ούτε οι επαγγελματίες, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι πολίτες. Η συνεχής αφαίμαξη στα εισοδήματα, δημιουργεί μόνον αδιέξοδα….»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου