Ειδήσεις

Δήμαρχος Καρπάθου: Το κάθε νησί είναι σαν να είναι ένα μικρό κράτος, όλο και κάτι λείπει

Αποστολή του newsbeast.gr στην ακριτική Κάρπαθο που περιμένει το «κλικ» για να εκτοξευτεί

Στην ακριτική Κάρπαθο, εκεί όπου τα νερά είναι τόσο γαλάζια με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι είσαι στην Καραϊβική.

Αποστολή στην Κάρπαθο: Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες/βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Σε αυτό το νησί βρεθήκαμε μια ημέρα που η Κάρπαθος τιμούσε την ημέρα που συνδέθηκε με έναν σύγχρονο ήρωα. Τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη που πριν 11 χρόνια έχασε την ζωή του σε αερομαχία μα τουρκικά αεροσκάφη.

6176648208_IMG_0675

Βρεθήκαμε λοιπόν στην ακριτική Κάρπαθο όπου σύμφωνα με το μύθο, οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν στο νησί, έκλεψαν τους Θεούς από τον Όλυμπο και τους έφεραν στο νησί τους. Για το λόγο αυτό, ονομάστηκαν Αρπάθεοι, ονομασία που αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και Καρπάθιοι, οπότε και το νησί πήρε το όνομα Κάρπαθος.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που αυτή η «τιτανομαχία» έλαβε χώρα στην Κάρπαθο μιας και μια άλλη μυθολογική εκδοχή θέλει την Κάρπαθο πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, του αδερφού του Κρόνου, και τόπο κατοικίας της Αθηνάς και του Πρωτέα ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, όλοι οι Τιτάνες ζούσαν στο νησί πριν την Τιτανομαχία, την γνωστή μάχη μεταξύ Τιτάνων και Ολύμπιων Θεών.

Οι τουριστικές εντυπώσεις

MFOW5404

Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση όταν προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο ήταν οι windsurfers που έσκιζαν τα κύματα στην παραλία που απλωνόταν αμέσως μόλις μετά το τέλος του αεροδιαδρόμου.

IMG_5465

Όπως είχε αναφερθεί στο newsbeast.gr και σε παλαιότερα ταξιδιωτικά θέματα στο πανέμορφο αυτό νησί, είναι αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του wind surf με επίκεντρο τον Αφιάρτη όπου τα ισχυρά μελτέμια χαρίζουν μεγάλες συγκινήσεις. Κι όσοι όμως επιθυμούν χαλάρωση και ξεκούραση και όχι αδρεναλίνη έχουν πολλές επιλογές στην Κάρπαθο. Η Άπελλα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού ενώ σμαραγδένια νερά σε προσκαλούν να βουτήξεις και σε πολλές ακόμα γωνιές, όπως την Κυρά- Παναγιά, την Αχάτας και τον Λευκό.

IMG_5429

Τοπία σμιλεμένα από τους άγριους ανέμους, χωριά φωλιασμένα σε ορεινούς όγκους, έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αρχαίες πολιτείες, εντυπωσιακές σπηλιές και εξαιρετικές -και βραβευμένες- παραλίες. Αυτή είναι η συναρπαστική Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων.

Είναι από τη μία η βραχώδης και με έντονο ανάγλυφο όψη της -οι ψηλότερες βουνοκορφές της φτάνουν τα 1.220 μέτρα- κι από την άλλη η μεγάλη ιστορία και η ολοζώντανη παράδοσή της, που χαρίζουν ξεχωριστές εμπειρίες στον επισκέπτη.

IMG_5463

Ζωντανή είναι η παράδοση της Καρπάθου και στα έθιμά της, που μοιάζουν να κάνουν αναλλοίωτα το ταξίδι τους στον χρόνο. Γυναίκες που φορούν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές τους και πανηγύρια με λύρες και τσαμπούνες που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά το παρελθόν τους προκαλούν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη- αν δεν έχει ήδη υποκύψει στην άγρια ομορφιά αυτού του τόπου.

BGLI2780

Τι μας είπαν οι κάτοικοι

6176648208_IMG_0697

Μιλώντας με τους ανθρώπους του ακριτικού αυτού νησιού διαπιστώνει κανείς ότι ακριβώς επειδή ζουν στις εσχατιές της επικράτειας, έχουν μάθει να ζουν με υπομονή και να αρκούνται σε λίγα πράγματα.

Αν και τα πλοία της γραμμής μπορεί να κάνουν μέχρι και 20 και παραπάνω ώρες να φτάσουν από τον Πειραιά και γιατροί να μην υπάρχουν ειδικά στα ορεινά χωριά του νησιού, εντούτοις το γενικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις τους είναι ότι όπως μας είπε και ο δήμαρχος του νησιού Ηλίας Λάμπρος, περιμένουν ένα «κλικ» για να ορθώσουν ανάστημα και μαζί με αυτούς και το όμορφο νησί τους.

Η συνέντευξη του Δημάρχου

– Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Κάρπαθος με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις;

Σήμερα έντεκα χρόνια μετά το περιστατικό με τον ήρωα Κώστα Ηλιάκη και είναι σημαντική και σημαδιακή η μέρα γιατί έγινε ακριβώς 23 Μαΐου και Τρίτη και πληροφορήθηκα τώρα από τον Υπουργό ότι είχαμε παραβίαση από τους Τούρκους. Άρα το μήνυμα που φεύγει από την Κάρπαθο, την ακριτική Κάρπαθο είναι ότι δεν πουλάμε ούτε σπιθαμή από την γη μας, τον αέρα και την θάλασσα.

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι. Ότι τα σύνορα τα δικά μας είναι και σύνορα δικά τους.

Άρα δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ο λαός της Καρπάθου, ο νησιωτικός λαός, ο Αιγαιοπελαγίτικος λαός να παραδώσει τίποτα από αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας.

– Η κατάσταση στο νησί ποια είναι μιας και συνήθως η Αθήνα θυμάται τα ακριτικά νησιά συνήθως το καλοκαίρι;

Θα πρέπει να τα χωρίσουμε σε δύο διαφορετικά μέρη. Το πρώτο είναι ο χειμώνας. Ο χειμώνας είναι δύσκολος, όπως είναι σε όλα τα νησιά, εκ του γεγονότος ότι είμαστε το δεύτερο σε έκταση νησί στη Δωδεκάνησο, αλλά με πληθυσμό το τέταρτο και ταυτόχρονα η συγκοινωνία που έχουμε, το χειμώνα ειδικά, δεν είναι αυτή που πραγματικά θα άρμοζε στο συγκεκριμένο νησί.

Όμως κάνουμε υπομονή. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλο σκοπό στη ζωή μας από το να μένουμε πάνω σε αυτόν εδώ τον βράχο και τα καταφέρνουμε. Όμως από την 1η Μαΐου και μέχρι 30 Οκτωβρίου, η εικόνα του νησιού μας αλλάζει τελείως. Είμαστε ένα νησί πανέμορφο, τουριστικά αξιοποιήσιμο και ανερχόμενο. Έχουμε το διεθνές αεροδρόμιο το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε πτήσεις charter από το εξωτερικό.

6176648208_IMG_0685

Θα σας πω ένα νούμερο που ενδεχόμενα να ξαφνιάσει. 780 πτήσεις charter από την Ευρώπη έχουμε στο νησί μας. Αυτό καταλαβαίνεται πως δημιουργεί μια δυναμική. Δημιουργεί μια δυναμική γιατί έχουμε αυτή την στιγμή περισσότερες από 8500 με 9000 κλίνες ξενοδοχειακές και οι προοπτικές για το νησί και οι επενδυτές θέλουν να κάνουν επιπλέον επενδύσεις. Πότε θα γίνουν αυτές; Αυτές θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν τα 3-4 μεγάλα έργα που είναι χρονοβόρα στην Κάρπαθο και αναφέρομαι στο φράγμα για την ύδρευση, στο βιολογικό για την αποχέτευση και την ολοκλήρωση του νοσοκομείου που είναι σε ένα στάδιο τελευταίο.

Όταν όλα αυτά δημιουργηθούν, πιστεύω ότι η ταχύτητα με την οποία η Κάρπαθος, θα μπει στον τουριστικό πρόγραμμα των tour operators, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι τώρα.

– Η μέχρι τώρα ανάπτυξη οφείλεται στην φιλοδοξία των κατοίκων της Καρπάθου για τον τόπο τους ή στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Ειλικρινά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Οι Καρπάθιοι είναι πολύ τοπικιστές (με την καλή έννοια) αγαπάνε το νησί τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Καρπάθου βρίσκεται μετανάστης, τόσο στην Αμερική και Αυστραλία, Γερμανία αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο (της Αθήνας). Ο Καρπάθιος για να επιστρέψει στην Κάρπαθο, θα πρέπει να έχει καλή συγκοινωνία και ένα νοσοκομείο. Από εκείνη την στιγμή που ο πληθυσμός της Καρπάθου, ειδικά τον χειμώνα θα αυξηθεί από τις 5.500-6.000 στις 10.000 καταλαβαίνεται πως θα μιλάμε για ένα νησί εντελώς διαφορετικό.

Στο προγραμματισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η περιβόητη νησιωτική πολιτική που εξαγγέλλουν οι πάντες, έχει το γενικό πλαίσιο, όμως το κάθε ένα νησί έχει την ιδιομορφία του. Το κάθε ένα νησί είναι σαν να είναι ένα μικρό κράτος. Αλλού λείπει ο γιατρός, αλλού λείπει το νερό, αλλού λείπει η συγκοινωνία, αλλού λείπει το αεροπλάνο και καταλαβαίνετε όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουμε αυτό το έναυσμα που θέλουν οι Καρπάθιοι επιχειρηματίες, το «κλικ» αν θέλετε, για να απογειωθεί η Κάρπαθος λίγο περισσότερο από εκεί που βρίσκεται.

– Οπότε είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από το νησί;

Εγώ πιστεύω ναι. Αισιόδοξα με τον τρόπο που το βλέπει ο καθένας. Τι θέλω να πω με αυτό. Εμείς που μένουμε εδώ, ελπίζουμε πως αυτά τα πράγματα θα γίνουν. Ενδεχομένως να καθυστερούν, δεν μπορεί όμως παρά να παλεύουμε, ώστε να ολοκληρωθούν. Να έχουμε αυτό το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θέλουμε όλοι μας.

Να μου δώσετε την ευκαιρία να πως ότι η Κάρπαθος όπως σας είπα είναι το δεύτερο νησί σε έκταση, αλλά έχει τόσες ομορφιές και ιδιαίτερα οι παραλίες, οι οποίες είναι ονειρεμένες. Για να έρθει κάποιος στην Κάρπαθο, αν διαθέσει δύο με τρεις ημέρες, ενδεχομένως να μην προλάβει να δει όλη την Κάρπαθο.

Άρα η πρώτη εντύπωση που μπορεί να δημιουργεί η πρωτεύουσα (του νησιού) δεν είναι αυτή που αντιπροσωπεύει όλο το νησί. Είμαστε σε καθημερινή βάση ένας λαογραφικός οργανισμός. Τα πανηγύρια μας, οι γάμοι μας, τα χωριά μας, ιδιαίτερα η «ναυαρχίδα» της Καρπάθου όπως λέω εγώ, η Όλυμπος, είναι μνημεία ζώντος πολιτισμού. Η καθημερινότητα, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται (στους ξένους), η φιλοξενία μας, δημιουργούν την αίσθηση, στον επισκέπτη ότι είμαστε ένα εξαιρετικά φιλόξενο νησί.

– Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ έχουν επηρεάσει το νησί;

Μας επηρέασαν όπως επηρέασαν όλα τα νησιά και δεν σας κρύβω ότι σε αυτό το σημείο, ξαφνιαστήκαμε γιατί είχαμε την ελπίδα ότι, η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Νίσυρο, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα γίνει και για τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως ξέρετε καλά εξαιρέθηκε η Κάρπαθος και η Ρόδος, και αυτό δημιούργησε προβλήματα.

Τα προβλήματα είναι για να σου δίνουν κουράγιο να παλεύεις και να έχεις την υπομονή, που πιστεύω, αν μου δίνετε την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα και στους Καρπάθιους αλλά και σε όσους κυβερνάνε «Χρειάζεται λίγο υπομονή. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται λίγο υπομονή. Λίγη όμως όχι πάρα πολύ».

Φύγαμε από το νησί με την αίσθηση πως αφήσαμε πίσω μας έναν εν υπνώσει σύγχρονο «τιτάνα» που αναμένει απλά τα εφόδια για να σηκωθεί και πάλι αναδεικνύοντας τις αρετές του, που είναι οι ομορφιές του, οι άνθρωποί του, η ιστορία του.

BWZO3340IMG_0689IMG_5443IMG_5456

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου