Ειδήσεις

Θα υπάρξει συνεχής συνεργασία με το Μαξίμου για την υλοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο συνέδριο

Την διαβεβαίωση πως μετά το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης που έγινε στην Ρόδο, η ΠΝΑΙ θα έχει συνεχή παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προωθήσει τα ζητήματα της περιοχής, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Παράλληλα, απέστειλε μηνύματα προς πολλούς… αποδέκτες, ξεκαθαρίζοντας την θέση του για τον ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά και τις θέσεις του σε πολιτικό επίπεδο στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε.
«Ήταν ένα διήμερο έντονων διεργασιών, όσον αφορά τις επαφές που είχε όλο το κοινωνικό φάσμα των νησιών μας. Έγινε μία οριζόντια αποτύπωση για το τι ειπώθηκε, τι προτάσεις έγιναν και ειδικά στο υπουργικό συμβούλιο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποτύπωσης όλων αυτών σε ένα κοινό κείμενο εργασίας, για όσα ειπώθηκαν εδώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εγκατασταθεί ένας μηχανισμός του οποίου προΐσταται ο υπουργός κ. Χρ. Βερναρδάκης και παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης όσων ειπώθηκαν. Προσωπικά δεν κάνω ακόμη απολογισμό διότι δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Εμείς, ως ΠΝΑΙ θα έχουμε συνεχή παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου κι εκεί θα δώσουμε την μάχη», όπως τόνισε.
Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα, είναι τώρα η δεύτερη φάση των δικτύων του Φράγματος Γαδουρά –ένα έργο για το οποίο υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες αλλά αναζητείται χρηματοδότηση και θα έχει συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη: «Ταυτόχρονα μια δική μας ομάδα, θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου για να συντονιστεί με το γραφείο του πρωθυπουργού ενόψει του επόμενου συνεδρίου που θα γίνει στην Σύρο μέσα στον Μάιο. Προτεραιότητα για εμάς, είναι τώρα να προχωρήσει η δεύτερη φάση των δικτύων του Φράγματος Γαδουρά, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τα Υδατοδρόμια το οποίο περιμένουμε από το 2016 να γίνει ΦΕΚ». Όπως αποκάλυψε, το υπουργείο είναι διατεθειμένο να στηρίξει την αύξηση του αριθμού των Υδατοδρομίων από 28 σε 48, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Πάντως ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως στις προτεραιότητες είναι και το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της περιοχής μας, όπου θα γίνει εκτενής συζήτηση καθώς το θεωρεί «πιο ακανθώδες από τον ΦΠΑ» όπως ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του.
Το Μεταφορικό
Ισοδύναμο και ο ΦΠΑ
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση του σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), τονίζοντας τα εξής: «Έχει μία οροφή προϋπολογισμού 50εκ ευρώ. Βεβαίως, η εφαρμογή του θα είναι σε μικρό αριθμό νησιών –τα μεγάλα δεν είναι μέσα, πλην της Κω που συμπεριλαμβάνεται ορθώς λόγω του προσφυγικού. Επαναλαμβάνω ότι θα ήταν καλύτερο να ακυρώσει η κυβέρνηση το Μ.Ι. και να μας επιστρέψει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την προσπάθεια της κυβέρνησης, το 2015 υποστήκαμε αυτή την σκληρή πολιτική διότι τότε, η χώρα μας ήταν σε δύκολη θέση δημοσιονομικά. Σήμερα, μας μιλούν για υπερ-πλεόνασμα άνω του 4%. Τα 50 εκ. ευρώ προβλέπονται για ένα εξάμηνο σε έναν μικρό αριθμό νησιών με πολύ λίγους κατοίκους. Και ρωτώ: το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει από την εφαρμογή του Μ.Ι. σε ποιο βαθμό αντιπροσωπεύει τις απώλειες που είχαν τα δημόσια έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ; Διότι στον κρατικό προϋπολογισμό η αναφορά είναι για 50 εκ. ευρώ. Πρέπει να πάμε σε μια συζήτηση απολύτως καθαρή και ειλικρινή. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις π.χ. δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο τρόπος εφαρμογής είναι πολύ δύσκολος και γραφειοκρατικός κι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δυνητικών δικαιούχων, δεν θα το πάρουν ποτέ. Κι ύστερα, πώς θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα; Θα είναι ακατάσχετα; Θα ζητήσω όλες τις πληροφορίες για τα αληθή μεγέθη σχετικά με τον ΦΠΑ αυτό καθαυτό»
Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ιστορικό της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, λέγοντας πως «κάποιοι πρέπει να κοιτάξουν τους νησιώτες στα μάτια και να τους εξηγήσουν για ποιον λόγο τους χάσαμε – έχω την δική μου αλήθεια: πολύ πριν να έρθει η Τρόικα, βρισκόμασταν σε συνεχή συναγερμό ανά εξάμηνο για το θέμα του ΦΠΑ. Ο πόλεμος έγινε στο εσωτερικό κυρίως και όχι από το εξωτερικό….»
Πόσο στοίχισε
το Συνέδριο –
Απαντήσεις στην κριτική
Απαντώντας στα «κουτσομπολιά» που γράφτηκαν και την κριτική που ακούστηκε στο περιθώριο της πραγματοποίησης του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου της κυβέρνησης που έγινε στην Ρόδο, ο περιφερειάρχης είπε: «Αν ήθελα να συμμετέχω στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχα την ευκαιρία μου. Επέλεξα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το πολιτικό σκέλος. Με τα υπόλοιπα για τα κλειδιά και τα αντίγραφα, δεν θέλω να ασχολούμαι. Διάβασα φρικτά ψέματα, ότι το Συνέδριο κόστισε 400.000 ευρώ για διαμονή των κυβερνητικών στελεχών! Έχουν γίνει 12 τέτοια συνέδρια. Πουθενά δεν έγινε τέτοια συζήτηση. Το συνέδριο στοίχισε όσα και τα υπόλοιπα. Το χρηματοδοτήσαμε από τον ίδιο κωδικό, όπως και οι άλλες περιφέρειες. Καμία φιλοξενία, ούτε υπερβολικό ποσόν δαπανήθηκε. 20 υπουργοί ήταν εδώ, να μην κάνεις ένα τραπέζι; Πάντως το εισπράττω θετικά. Διότι εμείς παράγουμε πολιτική, ενοχλούμε και θετικά και αρνητικά. Φτάνει πια όμως, με αυτό τον κίτρινο πόλεμο….»
Οι αλλαγές
στην αυτοδιοίκηση
Σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση του, λέγοντας: «Έχει κουράσει η καθημερινή διαρροή για τις αλλαγές στην Τ.Α. Αυτό δεν ενδιαφέρει τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να φέρνει αποτελέσματα και να έχουμε Αυτό – Διοίκηση με αυτό – τέλεια. Όσον αφορά την απλή αναλογική, εγώ ανδρώθηκα πολιτικά μέσα από αυτό το σύστημα αφού προέρχομαι από τον χώρο των επιμελητηρίων. Εκεί υπήρχε πάντα απλή αναλογική γι αυτό και δεν με τρομάζει. Θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία και νομίζω πως αυτό που θα χρειαστεί είναι ένα πλαφόν. Απαιτούνται ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνει τέλμα στασιμότητας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου