Ρεπορτάζ

Απόπειρα πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό «εμβάσματος» 650 εκ. ευρώ!!

Mια απίστευτη σε σύλληψη και εκτέλεση υπόθεση απόπειρας κακουργηματικής απάτης σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και συγκεκριμένα απόπειρας πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό εικονικού διεθνούς εμβάσματος αλλοδαπής τράπεζας ύψους 650.000.000 ευρώ (!!!) θα απασχολήσει την 6η Απριλίου 2017 το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Πιο συγκεκριμένα ποινικά διωκόμενοι για απόπειρα απάτης από κοινού, με την περιουσιακή ζημία που απειλήθηκε να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, είναι ένας 63χρονος Γερμανός, που διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως σύμβουλος επενδύσεων στην Κάλυμνο, ένας 60χρονος, Ρουμάνος, που διαμένει στην Ισπανία και φέρεται ως εκπρόσωπος τράπεζας του Παναμά και ένας 61χρονος, ημεδαπός, που εργάζεται ως μεσίτης στην Κάλυμνο.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Ο Γερμανός εμφανίστηκε στην Κάλυμνο το έτος 2002 και πλαισιωμένος από στελέχη της τότε δημοτικής αρχής υποσχόταν επενδύσεις μαμούθ στο νησί μέσω εταιρείας που λειτουργούσε στη χώρα του, από πολυτελή συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών μέχρι και γηροκομεία.
Επαναδραστηριοποιήθηκε στο νησί, λειτουργώντας γραφείο συμβούλων επενδύσεων και σε γενικές γραμμές έδινε την εντύπωση και την εικόνα του ευκατάστατου αλλοδαπού, που είχε πρόσβαση σε μεγάλα κεφάλαια του εξωτερικού.
Την 20ή Φεβρουαρίου 2013 στη Διεύθυνση Κεντροποιημένων Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας της Αθήνας απεστάλη με Telex ηλεκτρονική εντολή για έμβασμα ύψους 650 εκατ. ευρώ από λογαριασμό που τηρείται σε υποκατάστημα του Λονδίνου της Φινλανδικής τράπεζας Νοrdea Bank σε λογαριασμό του Γερμανού στην Εθνική Τράπεζα της Καλύμνου.
Από τον έλεγχο της εντολής και συγκεκριμένα από την ταυτοποίησή της, προέκυψε διαφορά – σφάλμα σε ένα ψηφίο με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχων αρμοδίως, από τους οποίους προέκυψε η πλαστότητα του εγγράφου!!
Την 25ή Φεβρουαρίου 2013 επικοινώνησε με την τράπεζα ο Ρουμάνος ενδιαφερόμενος για την τύχη του εμβάσματος και οι αρμόδιοι τον παρέπεμψαν για τα περαιτέρω στους συναδέλφους τους, στο κατάστημα της Καλύμνου.
Μια μέρα μετά και συγκεκριμένα την 26η Φεβρουαρίου 2013 και οι τρεις φέρονται να επισκέφθηκαν το κατάστημα της Καλύμνου και εκεί να ενημερώθηκαν αρμοδίως, πως για τη συναλλαγή απαιτείτο περαιτέρω έλεγχος.
Αυθημερόν ο ημεδαπός παρουσίασε στην τράπεζα ένα αντίγραφο ηλεκτρονικής εντολής του εμβάσματος προκειμένου να «διευκολύνει» τη διαδικασία για να προχωρήσει. Αντιπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας κατήγγειλε τότε στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ότι μετά από έλεγχο που διενήργησε η τράπεζα, σχετικά με την ηλεκτρονική εντολή πίστωσης του συγκεκριμένου ποσού, προέκυψε ότι αυτή ήταν πλαστή.
Αμεσα ενημερώθηκε για την υπόθεση το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες την 27η Φεβρουαρίου 2013, το μεσημέρι, συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι την ώρα που έβγαιναν από την τράπεζα την οποία είχαν επισκεφθεί για τον ίδιο λόγο.
Ακολούθησαν έρευνες στους χώρους κατοικίας των κατηγορουμένων και στο γραφείο που διατηρεί στην Κάλυμνο ο 63χρονος.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 63χρονου μια μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δυο ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (usb-sticks), τρεις ψηφιακοί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων (CD), δυο κινητά τηλέφωνα και δυο κάρτες sim και διάφορα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.
Στην κατοχή του 60χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο κινητά τηλέφωνα, ένας φάκελος που περιείχε έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, δύο σημειωματάρια με τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, 6 δολαρίων και 150 σέκελ. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκαν σε αυτούς ηλεκτρονικά αρχεία σχετικά με την υπόθεση.
Οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τις πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έπεσαν και οι ίδιοι θύματα απατεώνων.
Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο Γερμανός διατείνεται ότι είχε συνεργασία με εκπροσώπους της εταιρείας IPPO Capital η οποία επρόκειτο να επενδύσει στην Κάλυμνο και στους Λειψούς για την κατασκευή ιδιωτικών νοσοκομείων.
Τα χρήματα, όπως είπε, επρόκειτο να επενδυθούν για το συγκεκριμένο σκοπό και ο Ρουμάνος εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας είχε έλθει στο νησί ως τοποτηρητής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η υπερασπιστική γραμμή του ημεδαπού μεσίτη ο οποίος προσδοκούσε τεράστια οφέλη από την ανάμειξή του, στις ίδιες, υποτιθέμενες επενδύσεις.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Δ. Δρόσος, Μ. Κώστογλου και Δ. Μακρυλλού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου