Συνεντεύξεις

Γ. Μαραγκός: «Εμείς οι νησιώτες που φυλάμε Θερμοπύλες πρέπει να βρισκόμαστε σε υψηλή επαγρύπνηση»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο δήμαρχος Σύρου και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Μαραγκός, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί οι νησιώτες να φυλάνε ‘Θερμοπύλες’ αλλά η λέξη «νησιωτικότητα» δεν έχει τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, από καμία κυβέρνηση.
Όσον αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την εξίσωση για όλα τα νησιά, υπογραμμίζει ότι δυσχεραίνει την ζωή των νησιωτών που ούτως ή άλλως έχουν διαφορετικά προβλήματα από αυτά της στεριανής Ελλάδας και κυρίως την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Τουρισμό, που παραμένει η «βαριά βιομηχανία» μας και ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, που συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον μιλάει για θεσμικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως η κατάργηση αρμοδιοτήτων και αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μαραγκέ, όντας νησιώτης δήμαρχος πώς βλέπετε την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο;
Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα είναι έντονη από την πλευρά της γείτονος αλλά όχι φίλης, όπως αποδεικνύεται, χώρας. Πραγματικά δεν ξέρω, σε γεωπολιτικό επίπεδο πώς επιθυμούν ορισμένοι να διαμορφωθούν οι συνθήκες διότι εδώ, οι καταστάσεις εκφεύγουν των σχέσεων και μεταξύ των δύο χωρών. Δεν ξέρω τι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές τις οποίες παρακολουθούμε. Ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε σε κεντρικό επίπεδο αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας που φυλάμε ‘Θερμοπύλες’ σε μια υψηλή επαγρύπνηση προκειμένου να αποφύγουμε ή να προλάβουμε καταστάσεις, οι οποίες πιθανόν να είναι δυσάρεστες.
• Είναι αλήθεια ότι οι νησιώτες έχουν «ταλαιπωρηθεί» αρκετά τα τελευταία χρόνια. Από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, από τις οικονομικές επιβαρύνσεις κι ένα σωρό προβλήματα που χρονίζουν κι εσείς ως αιρετοί τα γνωρίζετε καλά.
Βεβαίως και με αυτά τα γεγονότα, αποδεικνύεται πως εμείς οι νησιώτες ζούμε καθημερινά, στην «κόκκινη γραμμή». Δεν σας κρύβω πως τα ζητήματα των νησιωτών είναι πολλά, είναι σοβαρά και διαχρονικά. Το γεγονός πως η νησιωτικότητα –διαχρονικά- δεν έχει ληφθεί ποτέ σοβαρά υπόψη, από καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα, μάς δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, στην διαβίωση και φυσικά εάν προστεθεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, τουλάχιστον κατά ομάδες όπως τις βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα τέτοιο, που δυσχεραίνει την καθημερινότητα του νησιώτη.
• Οι νησιώτες καταλαβαίνουν αλλιώς τα προβλήματα διότι τα βιώνουν όπως οι μετακινήσεις, οι ελλείψεις σε δομές Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας κ.λπ.
Εμείς ως αιρετοί, οφείλουμε να επιδεικνύουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας σε νησιά που είναι μικρότερα και έχουν σε δυσχερέστερη θέση. Κι αυτό γιατί ακόμη και μεταξύ των νησιών, υπάρχουν ταχύτητες. Δεν μπορούμε να εξομοιώσουμε νησιά όπως η Σύρος, η Σαντορίνη κ.ά. με μικρά νησιά που δεν διαθέτουν ούτε υποτυπωδώς τις απαραίτητες υποδομές σε διάφορους τομείς. Π.χ. υπάρχουν νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια ή επαρκείς και ασφαλείς λιμενικές υποδομές όπου δεν μπορεί να δέσει το πλοίο. Γι αυτό κι εμείς ως εκπρόσωποι των νησιών, στα συλλογικά μας όργανα όπως η ΠΕΔ να μεριμνούμε ακόμη περισσότερο και να υψώνουμε την φωνή μας προς το κεντρικό κράτος ώστε να ενσκύψει ακόμη περισσότερο, ιδιαιτέρως γι αυτές τις περιοχές.
• Με αφορμή τους συντελεστές ΦΠΑ, ξέρετε ο «λογαριασμός» ανεβαίνει συνεχώς και συγκεντρωτικά.
Είναι η άμεση και έμμεση φορολογία, η οποία σωρευτικά δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον όσον αφορά την καθημερινή μας διαβίωση αλλά και την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας ιδιαιτέρως στο κομμάτι του Τουρισμού. Ο Τουρισμός, είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Ουσιαστικά, το Νότιο Αιγαίο συνεισφέρει με την τουριστική ανάπτυξη την οποία έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια, στο 40% και πλέον στο τουριστικό ΑΕΠ. Όταν λοιπόν βλέπουμε ότι κάθε νησί καλείται να ανταγωνιστεί άλλους προορισμούς μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν τέτοιες βαριές φορολογίες, καταλαβαίνουμε πόσο δυσχεραίνεται η προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο τομέα, να αντεπεξέλθουν και να δώσουν ένα τουριστικό προϊόν που θα είναι ελκυστικό και ανταγωνιστικό σε σχέση με το κόστος και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Νομίζω ότι με αυτή την τακτική της υπερ-φορολόγησης, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια την οποία καταβάλλουν οι νησιώτες και οι επιχειρηματίες. Τελικά, δεν είναι φιλικό το οικονομικό – φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και βεβαίως, ούτε για τις επενδύσεις.
• Να περάσουμε στα θεσμικά πράγματα και στην ΠΕΔ. Είχατε πρόσφατα την συνεδρίαση στην Αθήνα. Τελικά, «ακούγεται» η φωνή των νησιωτών στην ΚΕΔΕ;
Νομίζω ότι όχι μόνον ακούγεται αλλά έχουν γίνει πολλές φορές παρεμβάσεις από την ΠΕΔ Ν.Αιγαίου προς την ΚΕΔΕ και γίνονται προτάσεις οι οποίες υιοθετούνται. Η παρουσία και του κ. Πατούλη στην κοπή της πίτας μας, είχε και ουσιαστικό χαρακτήρα αφού πάντα είναι στο πλευρό μας ενσκύπτοντας πάνω στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράπονα από την ΚΕΔΕ.
• Πάντως τα προβλήματα είναι κοινά ανάμεσα σε 34 νησιώτες δημάρχους…
Όχι μόνον είναι κοινά, αλλά οι περισσότερες αποφάσεις είναι και ομόφωνες. Άλλωστε υπάρχει μια καλή συνεργασία, αλληλεγγύη, ομοθυμία και ενότητα με εποικοδομητικό διάλογο επί τη βάσει επιχειρημάτων σοβαρών. Λειτουργούμε με θετικό τρόπο ως και υποδειγματικό.
• Όσον αφορά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του α’ βαθμού, εκφράζουν δυσαρέσκεια λόγω της συνεχούς απώλειας και αντίστοιχων πόρων. Συνεχίζεται δηλαδή, η «αφαίμαξη» των Δήμων;
Κοιτάξτε, από την μία υπάρχει το παράπονο ότι έχουμε πολλές αρμοδιότητες που μας μεταβιβάζονται από το κεντρικό κράτος, χωρίς να μας παρέχει ανάλογη υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε πόρους, κι από την άλλη, με ανεξήγητο τρόπο, χωρίς καμία προειδοποίηση χάνουμε αρμοδιότητες, οι οποίες πρέπει να ασκούνται από τον α’ βαθμό –διότι είμαστε η πλέον αποκεντρωμένη δομή προς την κοινωνία και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχουμε εμείς την εικόνα των προβλημάτων. Είναι γεγονός πως το κεντρικό κράτος θα έπρεπε να συνεργάζεται και να διαβουλεύεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του α’ και β’ βαθμού με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό.
• Όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια πάντως, οι αιρετοί πάλεψαν για «αποκέντρωση» και σήμερα, επανέρχεται το μοντέλο της συγκεντρωτικότητας.
Υπάρχει πράγματι μια συγκεντρωτικότητα και πολλές φορές υπάρχει και μια επικαλυψιμότητα –εμείς το συναντάμε στον α’ βαθμό, γεγονός που είναι εξίσου αρνητικό ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα εδώ πρέπει να υπάρχει διακριτότητα και συμπληρωματικότητα των ρόλων ανάμεσα στους δύο βαθμούς. Πολλές φορές δημιουργούνται και προστριβές μεταξύ μας ή και μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους. Ελπίζω όλα αυτά τα ζητήματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που προσπαθεί να κάνει το ΥΠΕΣ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» να τεθούν.
• Και η τελευταία ερώτηση, φυσικά είναι ακριβώς γι αυτό. Ποια είναι η γνώμη σας για τις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ στον «Καλλικράτη»;
Το σχέδιο νόμου δεν το έχουμε δει ακόμη στο σύνολο του, αν και έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε αυτή την διαβούλευση. Πιστεύουμε ότι θα τα λύνει όλα αυτά. Κανείς δεν ξέρει τελικά τι θα γίνει αλλά εμείς, δεν προτάσσουμε το ζήτημα της αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με τους ΟΤΑ, εξειδικεύοντας το θέμα των εκλογών. Άλλα είναι τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν όπως η οικονομική αυτοτέλεια π.χ. του πραγματικού «αυτοδιοίκητου» κ.λπ. Οι εκλογές μας ενδιαφέρουν, αλλά πρέπει να ξέρουμε και σε ποιο περιβάλλον θα μπορούμε να λειτουργήσουμε: πώς θα είναι οι νέες δομές διοίκησης των δήμων, πώς θα είναι στελεχωμένα τα ψηφοδέλτια και μια σειρά από άλλα ζητήματα για να γνωρίζουμε κι εμείς πώς θα προχωρήσουμε πάνω στη βάση ενός στέρεου σχεδιασμού για την διοίκηση ενός Δήμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου