Φρένο στην… υπεραισιοδοξία για την νέα τουριστική περίοδο επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν αύξηση στις κρατήσεις, η οποία όμως θα κυμανθεί, εκ των πραγμάτων, σε μονοψήφιο ποσοστό.
Όπως λέει ο κ. Ματσίγκος, πραγματική εικόνα για τις αυξήσεις των πτήσεων θα έχουμε στις αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμώντας ότι οι επιπλέον επισκέπτες θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησής τους κατά τους μήνες αιχμής.
«Οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές είναι σε καλό επίπεδο, σε σχέση πάντα με πέρυσι, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η κίνηση από τις σκανδιναβικές χώρες. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει αυξητική τάση στις προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις, οι οποίες όμως θα επιβεβαιωθούν στο τέλος του μηνός και πραγματική εικόνα θα έχουμε στις αρχές Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται θετικά, όμως τα ποσοστά της τάξης του 60%, 70% και 80%, που ακούγονται, είναι πλασματικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για συνολικά ποσοστά αυξήσεων, παρά για κάποιες μεμονωμένες περιόδους».
Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Ματσίγκος, η Ρόδος δεν έχει δυνατότητα επιπλέον φιλοξενίας κατά τους μήνες αιχμής, αφού και κατά την περσινή τουριστική περίοδο όλες οι κλίνες της συγκεκριμένης περιόδου, ήταν γεμάτες: «Η αύξηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, 4% ή 5% διότι η Ρόδος δεν έχει μεγαλύτερη δυνατότητα φιλοξενίας, εκτός αν επιμηκυνθεί η σεζόν, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν δειλά δειλά από τέλος Μαρτίου, ενώ κινητικότητα διαφαίνεται και τον Απρίλιο λόγω του Ορθόδοξου, του Καθολικού και του Εβραϊκού Πάσχα. Ο στόχος, είναι να διοχετευθεί η κίνηση στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, διότι ενδιάμεσα είμαστε γεμάτοι. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι αυτή την εποχή, που οι κρατήσεις είναι αυξημένες, οι εκπτώσεις στα πακέτα είναι μεγάλες, φτάνουν μέχρι και το 25%, και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν πολλοί πελάτες κλείσουν αυτή την εποχή –όπως συμβαίνει τώρα- ο μέσος όρος τιμής των πακέτων θα είναι πάλι μειωμένος».
Οι επισκέπτες που κλείνουν αυτή την περίοδο τα εισιτήριά τους, εκμεταλλεύονται τις πολύ χαμηλές τιμές. Πρόκειται κυρίως για τουρίστες χαμηλής οικονομικής στάθμης, οι οποίοι στις διακοπές τους παραμένουν κλεισμένοι στα all inclusive ξενοδοχεία και δεν αφήνουν χρήματα στο νησί, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου πάντως, κρατούν μικρό καλάθι, διότι και τη σεζόν του 2016 που οι κρατήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη, οι εισπράξεις ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τον αριθμό των τουριστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ