Συνεντεύξεις

Ε. Μανουσάκης : «Θα συνεργαστούμε με όποιον επιτάσσει ο ελληνικός λαός»

«Προσδοκούμε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των Ευρωεκλογών τα οποία σε συνδυασμό με την τρίτη θέση θα μας δώσουν τη δυναμική για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μια βουλευτική έδρα στο νομό μας».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», που δόθηκε την Παρασκευή,  ο υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι» κ. Ευστάθιος Μανουσάκης.
«Το «Ποτάμι» είναι ένα κίνημα το οποίο από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι «ακούει» τους νέους. Το κόμμα εμπιστεύεται τους νέους και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα με την δική μου υποψηφιότητα. Δεν γαλουχήθηκα μέσα σε κομματικούς μηχανισμούς είμαι ένας πολίτης στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Όπως έχει αναφέρει και ο Σταύρος Θεοδωράκης το «Ποτάμι» θα γίνει το Κίνημα-Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο, αραχνιασμένο κάστρο της πολιτικής», δηλώνει ο κ. Μανουσάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες που μπορεί να κάνει το «Ποτάμι», ο κ. Μανουσάκης δηλώνει:
«Θα συνεργαστούμε με όποιον επιτάσσει ο ελληνικός λαός για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα και όπως φαίνεται, πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα. Δεν θα συνεργαστούμε δίνοντας όμως μια λευκή επιταγή. Έχουμε πρόγραμμα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας».
Η συνέντευξη του κ. Στάθη Μανουσάκη, αναλυτικά:
• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως μπορεί το «Ποτάμι» να είναι τρίτη δύναμη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;
Πράγματι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, μας δείχνουν τρίτη δύναμη και αυτό ευελπιστούμε όλοι. Το να είναι η Χρυσή Αυγή τρίτη δύναμη στην χώρα και να πάρει και την τρίτη διερευνητική εντολή πραγματικά θα είναι ένα πλήγμα στη δημοκρατία αλλά και ένα κακό μήνυμα στην Ευρώπη. Βέβαια, για αυτό θα αποφασίσει την Κυριακή ο κυρίαρχος λαός και ελπίζουμε να ψηφίσει με σύνεση.
• Μπορεί να συνεργαστεί το «Ποτάμι» με το ΣΥΡΙΖΑ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό; Πώς πρέπει να διαρθρωθεί η νέα κυβέρνηση;
Εμείς λέμε θα συνεργαστούμε με όποιον επιτάσσει ο ελληνικός λαός για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα και όπως φαίνεται πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα. Δεν θα συνεργαστούμε δίνοντας όμως μια λευκή επιταγή. Έχουμε πρόγραμμα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας. Η παραμονή μας στο ευρώ, η διασφάλιση των καταθέσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μερικές από αυτές τις προϋποθέσεις. Όσον αφορά την διάθρωση της νέας κυβέρνησης αυτό δεν θα γίνει με την γνωστή αναλογία 4-2-1 όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνητικές συνεργασίες. Οι εταίροι σε μια κυβέρνηση συνδιαμορφώνουν το υπουργικό σχήμα και δεν μοιράζουν καρέκλες μεταξύ τους. Στα υπουργεία εμείς θέλουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.
• Σε συνέντευξή του ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδυάζεται και με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει όμως αν τεθεί η χώρα εκτός ΕΕ;
Για εμάς η Ευρώπη και το ευρώ είναι δυο πράγματα αδιαπραγμάτευτα. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση θα αποτελέσει εγγύηση για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εμείς θα είμαστε μέρος της λύσης, αλλά δεν θα γίνουμε μέρος της καταστροφής.
• Θα δεχθεί το «Ποτάμι» μέτρα που θα επιβαρύνουν τους οικονομικά αδυνάτους;
Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι σε νέα μέτρα λιτότητας.Θα προστατεύσουμε τους οικονομικά αδυνάτους μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας για όλους. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις θέσεις μας:
Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας.
Θεσμοθέτηση επιδόματος κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε πανελλαδική εφαρμογή για όλες τις πραγματικά φτωχές οικογένειες. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην προσχολική αγωγή, ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικών σταθμών. Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι. Δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για φτωχούς, ανέργους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς. Επιδότηση της εργασίας μέσα από ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση και την επανένταξη των ανέργων. Κανείς χωρίς στέγη, περίθαλψη, φαγητό, εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους.
• Τι σας ώθησε να ασπαστείτε τις θέσεις του «Ποταμιού» και να είστε υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα;
Το «Ποτάμι» είναι ένα κίνημα το οποίο από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι «ακούει» τους νέους. Εμπιστεύεται τους νέους και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα με την δική μου υποψηφιότητα. Εγώ υπήρξα ένας απλός εθελοντής στο κίνημα. Και όμως με εμπιστεύτηκαν στο να είμαι ένας από τους υποψηφίους του κόμματος στα Δωδεκάνησα. Δεν γαλουχήθηκα μέσα σε κομματικούς μηχανισμούς είμαι ένας πολίτης- όπως όλοι μας- στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Όπως έχει αναφέρει και ο Σταύρος Θεοδωράκης το «Ποτάμι» θα γίνει το Κίνημα- Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο, αραχνιασμένο κάστρο της πολιτικής.
• Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τα Δωδεκάνησα όπως για παράδειγμα για την υγεία τις συγκοινωνίες τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ;
Για τα θέματα της υγείας προτείνουμε την στελέχωση των νοσοκομείων και των απομακρυσμένων κέντρων υγείας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων, και την ενίσχυση της δομής του ΕΚΑΒ. Για το ακτοπλοϊκό προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου με την δημιουργία κομβικών λιμανιών και δρομολογίων από και προς μικρότερα νησιά, με στόχο τη διαρκή τους συνδεσιμότητα. Μερική χρηματοδότηση ναυτιλιακών συνεταιρισμών λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξυπηρέτηση νησιωτικών συμπλεγμάτων. Τώρα σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ είναι αναγκαίο και ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάργησή τους γιατί αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και στον τουρισμό μας.
• Ποιο είναι το ποσοστό που προσδοκά να λάβει το « Ποτάμι» στα Δωδεκάνησα;
Προσδοκούμε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των Ευρωεκλογών τα οποία σε συνδυασμό με την τρίτη θέση θα διεκδικήσουμε με αξιώσεις μια βουλευτική έδρα στο νομό μας.
• Τι θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Μετά τα όσα έγιναν θα πρέπει να υπάρξει εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία και ποιο πρόσωπο θα πρέπει να προταθεί;
Αρκετά με τον εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς ζητάμε σεβασμό στο θεσμό του Πρόεδρου και εκλογή του από την πρώτη ψηφοφορία. Τώρα όσον αφορά το πρόσωπο δεν θέλουμε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας βγαλμένο από το παλιό πολίτικο σύστημα. Θέλουμε ένα πρόεδρο όλων των Ελλήνων, τολμηρό προοδευτικό δημιουργό και όχι κομματικό υπάλληλο ή υπάλληλο συμφερόντων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου