Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την παραγωγή ελαιολάδου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες από παραγωγούς και ελαιουργούς ενόψει της συγκομιδής της ελιάς και της παραγωγής ελαιόλαδου. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης επισκέφτηκε το πυρηνελαιουργείο της Ρόδου ξεκινώντας κύκλο συναντήσεων με τις παραγωγικές μονάδες των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υπάγονται στην αρμοδιότητα του τμήματος Βιομηχανίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας και πρακτικά ζητήματα καθώς στόχος της Περιφέρειας είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι μικροί και μεγάλοι καλλιεργητές της ελιάς και σε τελική ανάλυση οι κάτοικοι των νησιών αφού η παραγωγή λαδιού αφορά τα περισσότερα νοικοκυριά. Η ελιά και το λάδι αποτελούν το αρχαιότερο και πιο αντιπροσωπευτικό ελληνικό προϊόν. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους υπεύθυνους της Ελαιουργίας Δωδεκανήσου που διαχειρίζεται την μονάδα αυτή που είναι η μεγαλύτερη στο Νότιο Αιγαίο και η μοναδική αυτής της μορφής στη Δωδεκάνησο, να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερα ελαιουργεία. Ο κ. Απόστολος Ασπράκης ως εκπρόσωπος της επιχείρησης απάντησε ότι «το πυρηνελαιουργείο έχει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή λαδιού γιατί επεξεργάζεται τα υποπροϊόντα της ελιάς και καλύπτει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας στο θέμα αυτό, όμως υπάρχουν σειρά από προβλήματα και δυσκολίες τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε Περιφέρεια, ελαιουργοί και παραγωγοί από κοινού, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να πετύχουμε τη χρυσή τομή». Επέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη έγγραφο υπόμνημα των θέσεων της μονάδας με θέμα «λειτουργία πυρηνελαιουργείου Ρόδου» το οποίο θα αποσταλεί και υπηρεσιακά στις υπηρεσίες και στο γραφείο του κ. Περιφερειάρχη. Επισημαίνει ότι η μονάδα επεξεργασίας πυρήνα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο με διφασικό πυρήνα και αυτό αποτελεί πρόβλημα καθώς η γραμμή παραγωγής όπως είναι διαμορφωμένη πρέπει να δεχθεί προς επεξεργασία όγκο στερεών αποβλήτων που να προέρχονται από ελαιουργεία τριφασικής λειτουργίας σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία λόγω της νομοθεσίας, της τεχνολογικής εξέλιξης και της εξυπηρέτησης της δικής τους λειτουργίας προσανατολίζονται στη διφασική λειτουργία και το γεγονός προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην τρέχουσα περίοδο παραγωγής.

Ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι θα θέσει άμεσα τους πιο πάνω προβληματισμούς στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας και στους συναρμόδιους φορείς καθώς θα ληφθεί υπ’ όψιν α) ο κεντρικός ρόλος που επιτελεί το πυρηνελαιουργείο στην παραγωγή τόσο ουσιαστικά όσο και τυπικά αφού δικαιολογητικό των ελαιουργείων αποτελεί η σύμβαση με πυρηνελαιουργείο, β) το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και γ) η παραγωγή λαδιού για την οποία γίνεται και η όλη διαδικασία. Τόνισε την άριστη συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη και αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή σύσκεψη που έγινε με επιτυχία στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο στην οποία συμμετείχαν πυρηνελαιουργείο και ελαιοτριβείς. Είπε χαρακτηριστικά «στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής δεν είναι να διοργανώνει συσκέψεις επί συσκέψεων για να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Πιστεύουμε στο επιχειρείν, θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις όσων ενδιαφέρονται για τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησής τους, να βοηθήσουμε τους επιμελείς. Φυσικά και πρέπει να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που  θέλουν να πάνε στο ελαιοτριβείο και να παράγουν ελαιόλαδο, νόμιμα, απλά και αξιόπιστα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην αειφορία και στους φυσικούς πόρους. Γι’ αυτό θεσπίστηκε η νομοθεσία που αφορά τα ελαιοτριβεία, για να τερματιστεί κάποτε η φυσική καταστροφή και η ασυδοσία των λυμάτων που καταλήγουν σε ρέματα, σε ποτάμια και τέλος στη θάλασσα. Ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για να μην αναμασάμε διαρκώς τα ίδια λόγια. Πιστεύω πως όλοι κατάλαβαν πως ο κρίσιμος χρόνος έφτασε. Αργά ή γρήγορα ο ελεγκτικός μηχανισμός γίνεται ανελαστικός καθώς η μεταβατική περίοδος τελειώνει». Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης για την ενημέρωση των μη ειδικών, διευκρίνισε ότι τα διφασικά ελαιοτριβεία που θεωρούνται πιο σύγχρονη μέθοδος παραγωγής, εξάγουν το λάδι σε δυο στάδια. Απαιτείται μικρότερη ποσότητα νερού άρα έλλειψη υγρών αποβλήτων (κατσίγερος). Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι στα 1000 κιλά καρπού παράγει 800 κιλά υγρής ελαιοπυρήνας. Τα τριφασικά εξάγουν λάδι σε τρία στάδια καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες νερού καθώς υπολογίζεται ότι στα 1000 κιλά καρπού παράγονται περίπου 500 κιλά ελαιοπυρήνα (περιεκτικότητα σε υγρασία 50%) και 1200 κιλά υγρά απόβλητα. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια εξελικτική περίοδο των μεθόδων παραγωγής λαδιού η οποία πέραν του μεταβατικού χαρακτήρα που αναγκαστικά έχει, απαιτεί εκσυγχρονισμό, οργάνωση, επενδύσεις και ευελιξία. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε μονάδα ελαιοπαραγωγής και φυσικά για το πυρηνελαιουργείο, αλλά είναι βέβαιο ότι ο προβληματισμός, η αγωνία και γενικότερα οι απόψεις σας θα εξεταστούν με προσοχή και σεβασμό με δεδομένη την θέση σας σε αυτήν την αλυσίδα που έχει τον πρώτο κρίκο στην ωρίμανση και συλλογή του ευλογημένου καρπού της ελιάς και τον τελευταίο στην διαχείριση των αποβλήτων και υποπροϊόντων της ελιάς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου