Ρεπορτάζ

Το λεοντόψαρο ήρθε στο Αιγαίο για να μείνει!

Εντείνεται η ανησυχία για την ταχεία ανάπτυξη του λεοντόψαρου ή λεονταρόψαρου στο Αιγαίο, έπειτα από τον εντοπισμό του και στην Κρήτη πριν από μερικές εβδομάδες. Το εν λόγω λεσεψιανό είδος, pteroismiles, το οποίο ζει κανονικά στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, πέρασε πιθανότατα στη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ το 1992.
Στο πλαίσιο αυτό το Λιμεναρχείο Κω, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητείται άμεση ενημέρωση στην περίπτωση εντοπισμού του στην ευρύτερη περιοχή της Κω.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου της Κω «το ψάρι αυτό φέρει πολυάριθμες μακρόστενες δηλητηριώδεις άκανθες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο και παρατηρήθηκε ή αλιεύθηκε σε βάθη μεταξύ 2 μέτρων και 40 μέτρων, σε βραχώδεις περιοχές, διακεκομμένες από αμμώδες υπόστρωμα ή σε κοραλλιογενή υποστρώματα. Οι άκανθες του “ΛΕΟΝΤΑΡΟΨΑΡΟΥ”  είναι άκρως δηλητηριώδεις και μπορεί να προκαλέσουν πολύ οδυνηρό τραύμα, σε μερικές δε περιπτώσεις ακόμη και θανατηφόρο. Σε τυχόν περίπτωση εντοπισμού του, οι συμπολίτες μας παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας (τηλέφωνο 2242026594), καθώς και με την αρμόδια Εποπτεία Αλιείας στη Ρόδο (τηλέφωνα 2241364882, 2241055884, 2241364884).Για πληρέστερη ενημέρωση, την παρούσα συνοδεύει φωτογραφικό υλικό του ως άνω είδους».
Ο προϊστάμενος του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου κ. Ανδρέας Σιούλας, μιλώντας στην «δ», ανέφερε ότι το φαινόμενο της εξάπλωσης του λεοντόψαρου στην περιοχή της Δωδεκανήσου παρακολουθείται στενά και καταγράφονται όλα τα νέα δεδομένα, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ξεκαθάρισε πως εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση του επικίνδυνου λαγοκέφαλου, όμως όπως είπε, το λεοντόψαρο μπορεί να καταναλωθεί. Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου είδους ψαριού συνίσταται στα αγκάθια του τα οποία είναι δηλητηριώδη και απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους αλιείς – επαγγελματίες και ερασιτέχνες- καθώς και από τους κολυμβητές. Πάντως ο κ. Σιούλας, τόνισε ότι το λεοντόψαρο μπορεί να φαγωθεί και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον επικίνδυνο λαγοκέφαλο η κατανάλωση του οποίου, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο με τη νευροπαραλυτική τοξίνη που περιέχει.
Ηδη ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου έχει έρθει σε επαφή με αλιείς της περιοχής μας, ζητώντας την συνεργασία τους σε περίπτωση εντοπισμού του λεοντόψαρου ώστε να συνεχιστούν οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες, για τις οποίες χρειάζονται αρκετά δείγματα.
Όπως δήλωσε στην «δ» η βιολόγος του υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Μαρία Κορσίνη Φωκά υπάρχουν δείγματα που εξετάζονται, όμως δεν είναι αρκετά. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Κορσίνη Φωκά, η εμφάνιση του λεοντόψαρου δεν αφορά μόνον το Αιγαίο Πέλαγος αλλά όλη την Μεσόγειο. Όπως είπε, ήδη οι αλιείς της περιοχής μας έχουν εξοικειωθεί με την εμφάνιση του λεοντόψαρου, το αναγνωρίζουν και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταναλωθεί, αφού η κατανάλωσή του δεν είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εφιστά, όμως, την προσοχή στους κολυμβητές, καθώς το συγκεκριμένο είδος ψαριού εμφανίζεται και σε ρηχά νερά με προτίμηση την άμμο και τα βράχια, όπως είναι για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας. Δείγματα του λεοντόψαρου, μπορεί να δει κανείς στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους κολυμβητές, αφού τα αγκάθια του είναι επικίνδυνα και σε περίπτωση τραυματισμού από αυτά, είναι δυνατόν να προκληθεί οξύς πόνος. Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεοντόψαρο πρωτοεμφανίστηκε στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015, εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελόριζο.
Οι επιστήμονες συστήνουν, πάντως, την αλίευσή του και την προώθησή του στην αγορά (χωρίς τα αγκάθια) και ως ένα μέσο περιορισμού του. Το λεοντόψαρο είναι είδος χωροκατακτητικό, έχει δηλαδή την τάση να επικρατεί των υπολοίπων αφενός αναπαράγεται καλά, αφετέρου τρώει άλλα είδη ψαριών με γρήγορες κινήσεις ακριβώς όπως οι σκορπίνες.
Το ελληνικό κοινό, ωστόσο, έχει αρχίσει να συμφιλιώνεται με τα ψάρια «εισβολείς». Συνολικά, στα ελληνικά ύδατα ενδημούν 38 με 40 λεσεψιανά είδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου