Ρεπορτάζ

Καθησυχαστικές δηλώσεις του Ηλία Τσέρκη για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – ελονοσίας

Απαντήσεις σχετικά με την έξαρση της γαστρεντερίτιδας που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ρόδο, έδωσε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Ηλίας Τσέρκης –γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
«Εδώ και ένα δίμηνο περίπου παρατηρείται το φαινόμενο με τις γαστρεντερίτιδες στην Ρόδο που παρουσιάζεται σε αρκετούς κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού. Είναι ένα συμβάν το οποίο το παρακολουθούμε στενά. Δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής τον ακριβή αιτιολογικό παράγοντα αλλά αναγνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Μέχρι στιγμής φαίνεται από τις ενδείξεις που έχουμε ότι πρόκειται περί κάποιου ιού. Δεν είναι απαραίτητα ένας συγκεκριμένος ιός. Είναι 3-4 τα είδη ιώσεων που εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 48 έως 72 ώρες με έμετους, με έντονο πόνο και συνεχίζει με διαρροϊκές κενώσεις. Όσον αφορά τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια σε όλο τον πληθυσμό. Σε αρκετούς εμφανίζεται πυρετός που κυμαίνεται από 37.6 – 39 και η ύφεση παρατηρείται μετά το πρώτο 24ωρο. Όμως οι γαστρεντερίτιδες είναι μια κλινική οντότητα η οποία πλήττει το γαστρεντερικό και εδώ θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων των ασθενών και των συγγενών τους, διότι καμιά φορά υποτιμούν τα συμπτώματα. Ευπαθείς ομάδες όπως τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν πολυνοσηρότητα και λαμβάνουν πολλά φάρμακα είναι αυτοί που μια κοινή ίωση όπως η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να απορυθμίσει τις ισορροπίες του οργανισμού» είπε ο κ. Τσέρκης.
Ο κ. Τσέρκης επικεντρώθηκε στα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς είτε στον γιατρό είτε στο νοσοκομείο, διότι οι επιπλοκές είναι πολλές, όπως η πτώση καλίου και η αφυδάτωση.
Σε ερώτηση ποια φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουμε, είπε ότι κατ’ αρχήν πρέπει να λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά μέτρα υγιεινής ενώ απαιτείται ενυδάτωση, λήψη ηλεκτρολυτών, προσεκτική δίαιτα (σούπες, άμυλο και αποφεύγουμε γαλακτοκομικά, την καφεϊνη, τα φρούτα και τα λαχανικά).
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας με το πόσιμο νερό στην Ρόδο, ο κ. Τσέρκης ξεκαθάρισε:
«Γνωρίζουμε ότι γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητας εάν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι μέσω του νερού. Εάν γινόταν αυτό, θα είχαμε ‘πανδημία’ γιατί το καταναλώνουμε όλοι. Άρα θα είχαμε οξεία εμφάνιση κρουσμάτων. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι έχει σύνδεση με το πόσιμο νερό».
Στον κ. Τσέρκη, τέθηκε και το θέμα των κρουσμάτων ελονοσίας στην χώρα μας για το οποίο απάντησε ως εξής:
«Εδώ στην χώρα μας δεν έχουμε τέτοιο κίνδυνο. Αν είδατε σχετικούς πίνακες του ΚΕΕΛΠΝΟ με την καταγραφή των κρουσμάτων σε πίνακες, θα παρατηρήσατε ότι ήταν μερικές δεκάδες τα περιστατικά έως το 2014 και την τελευταία διετία υπάρχουν λιγότερα. Εδώ υπάρχουν και άλλα ερωτήματα όπως για το αν έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί σε μερικές περιοχές παρά τις διαβεβαιώσεις. Δεν είναι σωστό να το χρεώνουμε στο μεταναστευτικό ρεύμα ούτε και ότι είναι από συγκεκριμένες περιοχές. Τα κρούσματα εμφανίσθηκαν διότι υπάρχει μετακίνηση πληθυσμών και απαιτείται υψηλή επιτήρηση».
Αναθέσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανήρτησε στο μεταξύ χθες στην Διαύγεια, τρείς αποφάσεις για την ανάθεση του προγράμματος της καταπολέμησης κουνουπιών σε Ρόδο, Κάλυμνο και Κω για το χρονικό διάστημα από Αύγουστο 2016 μέχρι Νοέμβριο 2016, σε ισάριθμες εταιρείες.
Το έργο κρίθηκε απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά από την επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας και του ιού του δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς και για την εξάλειψη της όχλησης και των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η παρουσία κουνουπιών τόσο στην αγροτική όσο και στην τουριστική οικονομία των νησιών.
Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας με έγγραφό της ζήτησε από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έγκαιρα όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, τονίζοντας ότι η θωράκιση της χώρας από τα λοιμώδη νοσήματα είναι ανεπαρκής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου