Ειδήσεις

Ποια η σημασία των ενδείξεων “Ημερομηνία Λήξης” & “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν”

Της
Μαρίας Τσομπανοπούλου
Γεωπόνου –  Τεχνολόγου Τροφίμων

Οι ετικέτες τροφίμων, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι από την στιγμή που περικλείουν την συσκευασία αυτών. Ως βασικός στόχος τους, είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ενημερωθούν γύρω από το προϊόν το οποίο πρόκειται να αγοράσουν και να κάνουν συνειδητά καλύτερες επιλογές σχετικά με το τι τρώνε.
Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες καθώς επίσης και τις αναγραφόμενες πληροφορίες οι οποίες θα πρέπει να είναι σε ευανάγνωστη μορφή, όπως επίσης να προτιμούν τα προϊόντα που είναι στην ελληνική γλώσσα και όχι σε κάποια άλλη που δεν γνωρίζουν την σημασία της.
Όσον αφορά την σημασία των ενδείξεων Ανάλωση πριν και Ημερομηνία Λήξης στις ετικέτες που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, η κοινή εντύπωση που επικρατεί μεταξύ αυτών, είναι ότι έχουν την ίδια σημασία ενώ υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές όπως οι ακόλουθες.
Τι σημαίνει η ένδειξη Ημερομηνία Λήξης: Αυτή την ένδειξη, την συναντάμε κυρίως σε τρόφιμα τα οποία αλλοιώνονται γρήγορα, όπως είναι τα κρέατα και τα προϊόντα αυτών, οι έτοιμες σαλάτες και γενικά σε όλα τα τρόφιμα τα οποία βρίσκουμε συνήθως στα ψυχόμενα ράφια των Supermarket.
Μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης αυτών των προϊόντων δεν πρέπει για κανέναν λόγο να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά ή έχουν ευχάριστη οσμή. Για να έχει ισχύ η ημερομηνία λήξης θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες σωστής αποθήκευσης οι οποίες αναγράφονται στις ετικέτες.
Για π.χ όταν αναγράφεται σε μία ετικέτα ότι το προϊόν χρειάζεται συντήρηση σε ψυγείο, θα πρέπει να τοποθετείται άμεσα εντός αυτού, διαφορετικά στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η οδηγία αυτού, θα έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη αλλοίωση του από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Η ένδειξη αυτή, συναντάται στα περισσότερα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα προϊόντα. Η σήμανση, αυτή αφορά περισσότερο την ποιότητα παρά την ασφάλεια.
Όταν, περάσει η ημερομηνία αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, αλλά ίσως να έχει χάσει λίγο από το άρωμα και την γεύση του ή ακόμη να έχει αλλοιωθεί ελαφρά η υφή του.
Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση του αυγού θα πρέπει να καταναλώνονται μέχρι την ημερομηνία λήξης, διότι μπορεί να υπάρχουν βακτήρια όπως η Σαλμονέλα τα οποία είναι ικανά να πολλαπλασιάζονται αν ξεπεραστεί η χρονική διάρκεια της ημερομηνίας λήξης.
Τέλος, επειδή η ετικέτα στα τρόφιμα θεωρείται η ταυτότητα αυτών, θα πρέπει να τηρείτε πιστά τις οδηγίες συντήρησης και αποθήκευσης αυτών, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αναδυόμενος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου