Ρεπορτάζ

Δύο κάτοικοι Ρόδου κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων

  • Δικάζονται  ενώπιον του 5μελούς Εφετείου
  • Η ΕΠΟΕ υπολογίζει την ζημιά που υπέστη σε 1.800.000 ευρώ!

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει υπόθεση με κατηγορούμενους δύο κατοίκους της Ρόδου, που σε ηλικία 32 και 23 ετών, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ιστοχώρου-κοινότητα µελών µε την επωνυµία www.greek-fun.com, τα µέλη της οποίας µπορούσαν να κατεβάζουν στους υπολογιστές τους µουσικά κοµµάτια διάφορων καλλιτεχνών, ταινίες ελληνικές και ξένες αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια γνωστών εταιρειών.

Πρωτοδίκως τους έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή διότι κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόµου περί πνευµατικής ιδιοκτησίας από κοινού.
Ο πρώτος συνελήφθη την 16η Δεκεµβρίου 2009 από αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που έγινε πανελλαδικά για τη λειτουργία ιστοσελίδας, που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε “πειρατικά” αντίγραφα ταινιών, dvd και παιχνιδιών, µετά από την υποβολή σχετικής µήνυσης της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ).
Στη µήνυση της ΕΠΟΕ αναφέρεται ότι οι ανωτέρω διαχειριστές της ιστοσελίδας µε την επωνυµία www.greek-fun.com συγκέντρωναν µε ίδια πρωτοβουλία και ειδικό προς τούτο σχεδιασµένο ηλεκτρονικό σύστηµα στην ως άνω ιστοσελίδα, παράνοµα και χωρίς την εκ του νόµου προβλεπόµενη προηγούµενη γραπτή άδεια των δικαιούχων εταιρειών µελών της ΕΠΟΕ διαδικτυακούς συνδέσµους, που αντιστοιχούν και παραπέµπουν σε οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως. Καταγγέλθηκαν παραπέρα ότι µεσολαβούσαν ώστε να καθίστανται προσιτά στο κοινό, µέσω του διαδικτύου και συγκεκριµένα µέσω της ανωτέρω ιστοσελίδας οπτικοακουστικά έργα, ενώ προτρέπουν τρίτους να παραβιάζουν τις διατάξεις του νόµου περί πνευµατικής ιδιοκτησίας. Σύµφωνα µε την ίδια έγκληση οι µηνυόµενοι αλλά και άλλοι που αναζητούνται, είχαν συστήσει µε ίδια πρωτοβουλία µια κλειστή κοινότητα (Forum) η οποία λειτουργεί µε αποκλειστικό σκοπό τη χωρίς δικαίωµα ανταλλαγή µεταξύ των µελών χρηστών του forum αρχείων που περιέχουν οπτικοακουστικά έργα.

Στη συγκεκριµένη κοινότητα έχουν πρόσβαση µέσω του διαδικτύου µόνον χρήστες µέλη οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετικό αίτηµα στους διαχειριστές της ιστοσελίδας.
Αναφέρεται παραπέρα ότι οι χρήστες µέλη του forum, χωρίς δικαίωµα και γι’ αυτό παρανόµως, ανεβάζουν και αποθηκεύουν οπτικοακουστικά έργα στους υπολογιστές εξυπηρέτησης του δικτύου του παγκοσµίως γνωστού ιστότοπου µε την ονοµασία rapidshare, ενώ παρέχουν µέσω του forum οδηγίες στους χρήστες µέλη.
Η ΕΠΟΕ ισχυρίζεται παραπέρα ότι οι µηνυόµενοι καλούσαν τους χρήστες, µέλη του forum, να καταβάλουν σ’ αυτούς υπό το µανδύα της δήθεν δωρεάς συγκεκριµένα χρηµατικά ποσά και µάλιστα απαιτώντας ελάχιστη καταβολή από 15 έως 45 ευρώ υποσχόµενοι, σε κάθε περίπτωση, να παράσχουν, σε αντάλλαγµα, συγκεκριµένα οφέλη και πλεονεκτήµατα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν µε τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της παράνοµης διακίνησης και ανταλλαγής αρχείων.
Αναφέρεται παραπέρα ότι ο αριθµός των χρηστών, µελών της συγκεκριµένης ιστοσελίδας, ανέρχεται σε 285.000.
Από την έρευνα που διεξήγαγε η EΠΟΕ, όπως αναφέρεται στην έγκληση, οι µηνυόµενοι χρησιµοποιούσαν για τις ως άνω πληρωµές τη γνωστή διαδικτυακή εταιρεία PAYPAL.
Eπισηµαίνεται παραπέρα ότι στη συγκεκριµένη ιστοσελίδα www.greek-fun.com και µέσω του forum αυτής υπήρχαν προς διάθεση 14.000 οπτικοακουστικά έργα, εκ των οποίων 5.500 περίπου ανήκαν σε εταιρείες µέλη της EΠΟΕ.
Περαιτέρω από την έρευνα προέκυψε ότι η παράνοµη διακίνηση ή και ανταλλαγή των 14.000 οπτικοακουστικών έργων συντελέστηκε περίπου 200.000 φορές εκ των οποίων 90.000 φορές περίπου αφορούσαν οπτικοακουστικά έργα, τα πνευµατικά και συγγενικά δικαιώµατα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες µέλη της ΕΠΟΕ.
Η ΕΠΟΕ υπολογίζει την οικονοµική ζηµία που υπέστη, µε την ίδια µήνυση, στο εξωφρενικό ποσό του 1.800.000 ευρώ! Η ΕΠΟΕ επεσήµανε ότι από την έρευνα που έγινε στον επίµαχο ιστοχώρο η διαχείριση αυτού γινόταν από τρία άτοµα µε τα ψευδώνυµα “Εvi”, “Lionheart” και “Μat”.

Για τον διαχειριστή µε το ψευδώνυµο “Εvi” η ΕΠΟΕ δεν κατόρθωσε να συλλέξει κάποιο συγκεκριµένο στοιχείο, που αφορά την ταυτότητά του. Για τον διαχειριστή µε το ψευδώνυµο “Lionheart” διαπιστώθηκε ότι στο προφίλ που έχει καταχωρηµένο αναφέρει ότι είναι γεννηµένος στη Ρόδο το 1977 και στην ίδια σελίδα είχε έναν σύνδεσµο (link) που παραπέµπει στην ιστοσελίδα που διατηρεί στον ιστοχώρο Facebook. Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του στο Facebook διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε άλλο link για τον ιστοχώρο www.greek-fun.com ενώ δηλώνει διαχειριστής της ιστοσελίδας αυτής.
Σε ό,τι αφορά τον διαχειριστή µε το κωδικό όνοµα “Mat” διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου του είναι αυτή που προβάλλεται στο www.greek-fun.com, ενώ διαπιστώθηκε ότι διαφήµιζε και άλλες ιστοσελίδες.
Από τον έλεγχο των διαφηµιστών διαπιστώθηκε έτσι η ταυτότητα και του δεύτερου κατηγορούµενου. Με το κατηγορητήριο που έχει σχηµατιστεί σε βάρος τους φέρονται να διακίνησαν 250 πειρατικές ταινίες και παιχνίδια.
Και οι δύο κατηγορούµενοι απολογούµενοι αρνήθηκαν κατηγορηµατικά τα καταγγελλόµενα σε βάρος τους. Ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούσαν το συγκεκριμένο forum στο διαδίκτυο, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με την δημοσιεύση links σε ιστότοπους για το κατέβασμα έργων ή μουσικών κομματιών και ότι αυτό το έκαναν χρήστες της ιστοσελίδας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δηµητριάδης και Ακης Μεϊµάρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου