Ειδήσεις

6 φορονόμοι σε 30 μήνες-Χάος στα δικαστήρια με τον κυκεώνα των φορολογικών ρυθμίσεων

Ακόμα και οι δικαστές για τους οποίους πρωτίστως άγνοια νόμου δεν χωρεί, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, καθώς οι απανωτές τροποποιήσεις που γίνονται συχνά- πυκνά έχουν δημιουργήσει κυκεώνα φορολογικών ρυθμίσεων που δεν έχει τέλος. Οι αλλεπάλληλοι φορολογικοί νόμοι που παράγονται από το νομοθετικό σώμα κάθε λίγο και λιγάκι, οι τροποποιήσεις τους, οι υπουργικές αποφάσεις που έρχονται για να συγκεκριμενοποιήσουν φορολογικά μέτρα και οι πρακτικές των εισπρακτικών μηχανισμών έχουν προκαλέσει πραγματικό χάος. Οι φορολογούμενοι πολίτες, οι ειδικοί σε θέματα φορολογίας, αλλά και οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων που καλούνται να βγάλουν άκρη για σωρεία φορολογικών υποθέσεων βρίσκονται στη δίνη των αλλεπάλληλων νομοθετικών αλλαγών.

Μοναδική περίπτωση

Η χώρα μας, εκτιμούν οι ειδικοί σε θέματα φορολογίας, ίσως είναι μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη, όπου οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν όπως τα πουκάμισα και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει. Την κατάσταση νομοθετικής τρέλας σε φορολογικά και συναφή θέματα που επιτείνει το κομφούζιο, δημιουργώντας τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για αυθαιρεσίες και παρανομίες, περιέγραψε μοναδικά η πρόεδρος εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων Μαρία Γιανναδάκη, μιλώντας φέτος στη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών.

Με τα Διοικητικά Δικαστήρια να πνίγονται από τον όγκο χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, εκδικάζονται και υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών μεταβολών. Η φρενίτιδα των αλλαγών αποτυπώνεται από τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων μηνών. Oπως προκύπτει από τις έρευνες των διοικητικών δικαστών μέσα σε 30 μήνες, ώς το τέλος του 2014, ψηφίστηκαν 6 αμιγώς φορολογικά νομοσχέδια που είναι πλέον νόμοι του κράτους, με συνολικά 177 διατάξεις περί φορολογικών θεμάτων. Παράλληλα, άλλοι 17 νόμοι περιέλαβαν φορολογικές ρυθμίσεις προσθέτοντας στον απίστευτο όγκο της φορολογικής νομοθεσίας άλλες 71 φορολογικές διατάξεις. Και ως να μην έφθαναν αυτά, εκδόθηκαν και 111 υπουργικές αποφάσεις για φορολογικά θέματα και άλλες 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Αν, όμως, μόνον η παράθεση των αριθμών των φορολογικών νόμων, των εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων των τελευταίων μηνών προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους ειδικούς, ζαλίζεται κανείς αν ανατρέξει στο σύνολο των φορολογικών νόμων που έχουν παραχθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για πλημμυρίδα.

Από το 1975 έως και σήμερα, συνολικά έχουν ψηφιστεί 3.450 νόμοι με φορολογικές διατάξεις και 250 αμιγώς φορολογικά νομοθετήματα. Οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για να υλοποιηθούν ή να διευκρινιστούν οι νόμοι αυτοί ξεπερνούν τις 11.000! Οι εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να μετρηθούν διότι είναι κάποιες χιλιάδες. Και όλα αυτά, για να μη διαθέτουμε ως χώρα φορολογικό σύστημα και φορολογική νομοθεσία που να είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστηρίων Μαρία Γιανναδάκη, που έχει ασχοληθεί με τα μείζονος σημασίας θέματα της απίστευτης πολυνομίας σε θέματα φορολογίας, διερωτάται με νόημα «πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς έναν νόμο του οποίου το κείμενο έχει υποστεί αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, σε παραγράφους, εδάφια, περιπτώσεις, υποπεριπτώσεις, εξαιρέσεις αλλά και με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων όπως αυτές που έχουν προστεθεί, τροποποιηθεί και συμπληρωθεί;».

Δυσχερής θέση

Σε αυτόν τον νομοθετικό ωκεανό, που δύσκολα κινούνται ακόμα και οι εξειδικευμένοι δικαστές, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών και των εισπρακτικών μηχανισμών βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Πολλές φορές αδυνατούν να ερμηνεύσουν σωστά την περίπλοκη νομοθεσία, να εφαρμόσουν σωστά τον νόμο, προσθέτοντας στην αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την ταλαιπωρία των πολιτών και τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων. Απότοκος συνέπεια η αύξηση φορολογικών διαφορών που φθάνουν στα Διοικητικά Δικαστήρια που ήδη βαρύνονται με 356.000 αδίκαστες υποθέσεις, εκ των οποίων 67.000 με φορολογικό αντικείμενο. Και αυτά μόνον για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Το στοκ στα Εφετεία είναι άλλο: 47.000 χιλιάδες οι αδίκαστες υποθέσεις, από τις οποίες 13.000 είναι οι φορολογικές.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου