Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή ασπίδα για τους 8 στη νέα δίκη του Εφετείου

Σε νέες περιπέτειες προσπαθεί να εμπλέξει η Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς υπηκόους της, αλλά και την ελληνική πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, καθώς μέσα σε ελάχιστο διάστημα από την απόρριψη των αιτημάτων της επανέρχεται ζητώντας ξανά την έκδοσή τους, με προφανή στόχο να συνεχίσει την επιθετική τακτική και την πίεση που ασκεί εδώ και καιρό απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας αντιδράσεις και εκνευρισμό.

Ενώ η υπόθεση ανακινείται με την εκδίκαση μεθαύριο στο Εφετείο Αθηνών της νέας τουρκικής αίτησης, μια έμμεση απάντηση προς τη γείτονα χώρα έρχεται μέσα από τη για πρώτη φορά κοινή δήλωση-επιστολή των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων-ενώσεων, που εκπροσωπούν δικαστές, δικηγόρους και δημοσιογράφους της ΕΕ, που καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη καταστολή του κράτους δικαίου και τη σοβαρή υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

 Το κείμενο-καταπέλτης των ευρωπαϊκών φορέων εναρμονίζεται ουσιαστικά με τις ομόφωνες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέκρουσαν την έκδοση των 8, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, ενισχύει την αρεοπαγιτική νομολογία ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι σε περίπτωση έκδοσης, κινδυνεύουν σοβαρά να υποστούν οι εκζητούμενοι απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το νέο τουρκικό αίτημα προσπαθεί απλά να «εμπλουτίσει», με ανούσια νομικά επιχειρήματα, τις κατηγορίες κατά των 8 (με πρόσθετα αδικήματα για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, παρεμπόδιση της εθνοσυνέλευσης κ.λπ.), μολονότι ο ΑΠ ξεκαθάρισε ομόφωνα ότι δεν ενδιαφέρει η βασιμότητα ή μη των κατηγοριών εναντίον τους, που δεν επιτρέπεται να την ελέγξει, αλλά μονάχα το ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκδοση, όταν απειλούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ομόφωνη αυτή αρεοπαγιτική νομολογία καλείται τώρα να εφαρμόσει το Εφετείο (που στα τέλη του περασμένου χρόνου είχε γνωμοδοτήσει να εκδοθούν οι τρεις από τους οκτώ, πριν ανατραπούν οι αποφάσεις του από τον ΑΠ), έχοντας ως επιπλέον «όπλο» το γεγονός ότι στο μεταξύ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Νορβηγία, Ολλανδία, Ιταλία κ.ά.) απέκρουσαν αντίστοιχα αιτήματα ή χορήγησαν άσυλο σε διαφυγόντες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15-6-16.

Δήλωση συμπαράστασης
Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό είναι το ενιαίο κείμενο που συνυπογράφουν η Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών (EAJ), το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE, αντιπροσωπευτική φωνή πάνω από 1 εκατ. Ευρωπαίων δικηγόρων) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), καταδικάζοντας απερίφραστα τις συνεχιζόμενες γενικευμένες διώξεις δικηγόρων, δημοσιογράφων, δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία.

Οι ευρωπαϊκοί φορείς υπογραμμίζουν ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε 21 νομοθετικά διατάγματα, που οδήγησαν σε μια σοβαρή υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου σε όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και δικηγόροι απολύθηκαν, κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν, ενώ έλαβε χώρα μια εκτεταμένη λογοκρισία στα ΜΜΕ, εκατοντάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκλεισαν, όπως και πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι και σύλλογοι ανεξάρτητων δικαστών YARSAV, και τα περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν ή δεσμεύτηκαν, χωρίς αποζημίωση. «Φρεσκάροντας» τα αντίστοιχα στοιχεία που κατατέθηκαν τον Ιανουάριο στον ΑΠ, οι ευρωπαϊκοί φορείς υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν περίπου 2.000 δικαστές και εισαγγελείς (πέρα από τους 4.088 που απολύθηκαν), αλλά και 350 δικηγόροι και 150 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που κρατούνται, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη σε 867 δικηγόρους.

Ακόμα, οι ευρωπαϊκοί φορείς καλούν την τουρκική κυβέρνηση να βάλει τέλος στη δίωξη και να απελευθερώσει όλους τους δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους, που κρατούνται χωρίς λόγο, μόνο και μόνο γιατί εκπλήρωσαν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, αλλά και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, την ελευθερία έκφρασης και το θεμελιώδες δικαίωμα για πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και σε δικηγόρο.Απορρίπτοντας ο ΑΠ στις 30-1-17 τα αρχικά αιτήματα έκδοσης των «8» (που περιμένουν ακόμα τις αποφάσεις της Πολιτείας στα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας), σημείωσε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «έχουν δημιουργηθεί στην Τουρκία αντικειμενικές συνθήκες εξαιτίας των οποίων πλέον αμφισβητείται η τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης, όταν, μάλιστα, κατά τρόπο προδήλως απαξιωτικό, καθαιρέθηκαν δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου και οδηγήθηκαν κατευθείαν στα κρατητήρια, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του δικαστικού της συστήματος και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και την αμεροληψία των δικαστών που παρέμειναν ή αυτών που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους απομακρυνθέντες δικαστικούς λειτουργούς».

Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας τον άμεσο κίνδυνο να μη δικαστούν από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, αφού δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό πίεση, αλλά και να υποστούν ανάρμοστη κακομεταχείριση, ο ΑΠ κατέληξε ότι η πιθανότητα να ακυρωθεί ή να περισταλεί το πλαίσιο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις για την έκδοση, καθώς «υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς Δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματά του».

Συνθήκες Κράτησης

Οι ευρωπαϊκοί φορείς επισημαίνουν ότι ένας κρατούμενος βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, δεν έχει πρόσβαση σε δικηγόρο επί 5 ημέρες και το δικαίωμα αυτό μπορεί να ανασταλεί για ένα 6μηνο (!), παραβιάζεται το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, και εκφράζεται ανησυχία για τις συχνές περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Αλεξανδρος Αυλωνίτης-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου