Ειδήσεις

Ξεναγοί: Ένα επάγγελμα που άνοιξε για να …κλείσει

Την ανάγκη και τη σπουδαιότητα επαναλειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου των Διπλωματούχων Ξεναγών, ενώ δηλώνουν ότι τα τελευταία χρόνια μετά το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, αυτό έχει καταστεί πλέον περισσότερο «κλειστό» από ποτέ.

Μύθο αποτελεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού, τονίζει στο Tourism Press, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, κ. Κρίτων Πιπέρας. Για επάγγελμα που δεν ήταν κλειστό αλλά έγινε, έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκαννήσου, κ.Δημήτρης Σαλαχούρης.

Το κλείσιμο των Σχολών Ξεναγών, από το 2010, σηματοδότησε και το κλείσιμο του επαγγέλματος, όπως άφησαν να εννοηθεί τόσο ο κ.Πιπέρας όσο και ο κ. Σαλαχούρης.

Παλαιότερα δινόταν η δυνατότητα σε όλους όσοι εισάγονταν στις Σχολές Ξεναγών να εξασκούν το επάγγελμα. Πλέον, όμως, το δικαίωμα αυτό παρέχεται επί πληρωμή και αφορά μόνο σε ορισμένες ειδικότητες, όπως αρχαιολογίας, μουσειολογίας και τέχνης.

“Το επάγγελμα είναι απροστάτευτο. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε την οδηγία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, χωρίς, ωστόσο, να ορίσει κριτήρια και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας.”, δηλώνει ο κ. Σαλαχούρης.

Από τις δωρεάν κρατικές σπουδές στα πληρωμένα ταχύρρυθμα σεμινάρια

«Το επάγγελμα του ξεναγού δεν ήταν ποτέ κλειστό, εφόσον οποιοσδήποτε μπορούσε να δώσει εξετάσεις και να φοιτήσει στις Σχολές Ξεναγών που λειτουργούσαν ανά την Ελλάδα. Μετά από 2,5 χρόνια και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμα, όπως συμβαίνει και με μία σειρά άλλων επαγγελμάτων που δεν είναι κλειστά. Πλέον όμως, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το κλείσιμο των σχολών ξεναγών και τα ταχύρρυθμα σεμινάρια που πραγματοποιούνται, αυτό έχει αλλάξει και αντί να ανοίξει το επάγγελμα, έκλεισε.», εξήγησε ο κ. Σαλαχούρης.

«Τα δίμηνα σεμινάρια που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είναι διαθέσιμα μόνο σε πτυχιούχους συγκεκριμένων τμημάτων πανεπιστημίων, οι οποίοι πληρώνουν κάποιο αντίτιμο για να συμμετάσχουν», δηλώνει ο κ. Πιπέρας, συμπληρώνοντας ότι η εκπαίδευση στις κρατικές σχολές ήταν δωρεάν και διαρκούσε 2,5 χρόνια, επαρκές διάστημα για να αποκτήσει ο ξεναγός ένα ευρύ φάσμα γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων, απαραίτητων για την εξάσκηση του επαγγέλματος.

Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι των διπλωματούχων ξεναγών, ελπίζουν ότι η Υπουργός Τουρισμού θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ν’ ανοίξει η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα εντός του έτους και προσδοκούν και στο άνοιγμα κι άλλων σχολών στο μέλλον.

«Οι διπλωματούχοι ξεναγοί, θέλουμε να μπουν κι άλλοι ξεναγοί στον κλάδο», τονίζει ο κ. Πιπέρας«..αλλά ως επαγγελματίες που θα είναι άρτια εκπαιδευμένοι ώστε να παραμένει το επίπεδο του κλάδου υψηλό.» συνεχίζει.

Πηγή tourismpress.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου