Ειδήσεις

Τσίπρας: Πετύχαμε έντιμο συμβιβασμό στο Eurogroup-Μεγάλη επιτυχία το τέλος της λιτότητας

Προσωπικά δεν συμφωνώ με την αλλαγή μίγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά μίλησε για αναγκαίες υποχωρήσεις. Θετικά-αρνητικά μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα, χωρίς αιρέσεις. Προϊδέασε για προτάσεις των θεσμών που δεν θα «αρέσουν».

Για «επί της αρχής συμφωνία» στο Eurogroup μίλησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια πρωτοτυπία: Με το ΔΝΤ είχαμε συνηθίσει μόνο να δίνουμε, όχι να παίρνουμε. Τώρα υπάρχει αλλαγή και αυτό είναι επιτυχία.

Όπως είπε, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια σε δύο μέτωπα: να πετύχει τους στόχους του προγράμματος και από την άλλη, να ολοκληρώσει χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση.

Εχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα που πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υποστήριξε και αναφέρθηκε στις 20 Μαρτίου ως ημερομηνία-στόχος για ολοκλήρωση.

Είναι εξίσου σημαντικό το πότε και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Εχουμε τη δυνατότητα τώρα να κινηθούμε ταχύτερα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όσο και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε αυτή τη φάση, τον τόνο τον δίνει ο οικονομικός ρεαλισμός και ο ορθολογισμός. Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πλεονασμάτων 3,5% για μια δεκαετία πρέπει να φύγουν από το τραπέζι.

Τι αποφασίστηκε

Η δουλειά αποδίδει καρπούς, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι πέρυσι όλοι καταστροφολογούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Αντ’ αυτού όμως ενεργοποιήθηκε δότης και διατέθηκαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπερβαίνουμε το 2% του ΑΕΠ για το 2016 έναντι στόχου 0,5%, ενώ η οικονομία πέρασε σε ανάπτυξη ενώ όλοι προέβλεπαν ύφεση.

Αυτή είναι η βάση που διαμορφώνει τις συνθήκες για να κλείσει με επιτυχία η β’ αξιολόγηση.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο Eurogroup έγινε μια κατ’ αρχάς συμφωνία κυβέρνησης-επικεφαλής θεσμών. Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και επί αυτής θα γίνει η τεχνική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Τι έχουμε στα χέρια μας:

Α) Επιστρέφουν οι θεσμοί.

Β) Η κυβέρνηση διαμόρφωσε τη θέση ότι δεν θα δεχτεί ούτε ένα ευρώ λιτότητα, βασιζόμενη στην απόδοση της οικονομίας. Όταν το είπα, με είπαν «ψεύτη». Αυτή η θέση όμως έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τους αριθμούς και τις επιδόσεις της οικονομίας. Αυτές οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα υπήρξε μεταστροφή των θεσμών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης στην αλλαγή του μίγματος πολιτικής.

Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με την αναγκαιότητα αλλαγής μίγματος, θα πω όχι. Αν όμως πας σε μια διαπραγμάτευση, θα πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις. Εχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετυχαίνουμε έντιμο συμβιβασμό.

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια συμφωνήσαμε να αφήσουμε πίσω τη λιτότητα και να περάσουμε σε πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγής, της εργασίας και του νέου πλούτου.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε ευρώ μεταρρύθμισης που θα προτείνουν οι πιστωτές, θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης που θα προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η αίρεση

Απαντώντας στα επιχειρήματα ότι τα θετικά μέτρα θα είναι υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός είπε ότι τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης όσο και τα μέτρα επιβάρυνσης θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. Κανένα από αυτά δεν θα τελεί υπό αίρεση. Αλλωστε δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο να ψηφίζονται μέτρα υπό αίρεση.

Τα μέτρα θα έχουν έναρξη εφαρμογής 1.1.2019.

Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά στις προβλέψεις και όχι στα αποτελέσματα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι με την κατάσταση ως έχει σήμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται στο 2019 θα είναι 3,5%. Ετσι όποιο μέτρο ψηφιστεί για εφαρμογή το 2019 δημιουργεί τον αντίστοιχο χώρο για ελάφρυνση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί αλλά σημειώνει το γεγονός ότι πρώτη φορά οι δανειστές μιλούν για το τέλος στη λιτότητα.

Ο πρωθυπουργός απένειμε τα εύσημα σε Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και τη διαπραγματευτική ομάδα, λέγοντας ότι απάντησαν σε όσους έλεγαν ότι «θα τα δεχτούμε όλα».

Τα εργασιακά

Διαμορφώνεται το πλαίσιο για επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σε αδιέξοδο η ΝΔ

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν λέει κάτι». Δεν μπορεί να κάνει μια γραπτή δήλωση, να πει κάτι; Αν πρόκειται να εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μείνω εδώ μέχρι το βράδυ για να του απαντήσω, σημείωσε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου