Ειδήσεις

Διεθνής διαγωνισμός για τα ξενοδοχεία «Ελαφος» και «Ελαφίνα» στον Προφήτη Ηλία

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του ιστορικού τουριστικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Ελαφος» και «Ελαφίνα» στον Προφήτη Ηλία της Ρόδου.

Προ ημερών (21 Φεβρουαρίου) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό ως «ιστορικού τόπου του τουριστικού συγκροτήματος στο όρος Προφήτης Ηλίας της νήσου Ρόδου, Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φερόμενης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Ρόδου διότι εντός των ορίων του χωροθετούνται κτίσματα και δραστηριότητες που συνιστούν χαρακτηριστική και ομοιογενή οντότητα, τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας». Τα δύο κτίρια, κτίστηκαν από τους Ιταλούς το 1921 (το Έλαφος) και το 1932 (το Ελαφίνα) και χρησιμοποιούνταν αρχικά για τη φιλοξενία Ιταλών αξιωματικών και κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως στρατιωτικό νοσοκομείο για τους Γερμανούς.

Ελαφος2

Τα δύο ακίνητα, που βρίσκονται σε απόσταση 45 χλμ από την πόλη της Ρόδου και 30 χλμ από το αεροδρόμιο, έχουν ήδη περιέλθει, κατόπιν της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία «ΔΕΡΜ Α.Ε», η οποία ανέθεσε στην εταιρεία New Symbol την εκπόνηση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση των χώρων. Σύμφωνα με αυτήν, το συγκρότημα θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη- επενδυτή, ο οποίος πέραν της διαχείρισης του ξενοδοχείου «Ελαφος», που λειτουργεί και τώρα ως κατάλυμα 22 δωματίων, θα αναλάβει και τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της «Ελαφίνας», 30 δωματίων κι επιπλέον των 17 κατοικιών που βρίσκονται στο χώρο και είναι υπό κατάρρευση. Ο σημερινός μισθωτής του ξενοδοχείου «Ελαφος» έχει προχωρήσει στη λύση της σύμβασης και πρόκειται να αποχωρήσει λόγω υψηλού μισθώματος.

Ο διαγωνισμός, όπως επισημαίνει στο newmoney.gr ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιάννης Κούρτης υπολογίζεται να προκηρυχθεί μέσα στον Απρίλιο.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ιδιαίτερη σημασία «για την μελέτη της ιταλικής αρχιτεκτονικής στα Δωδεκάνησα», αναφέρεται στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Πολιτισμού «Οδυσσεύς».

«Το “Έλαφος” είναι ένα τριώροφο κτίριο με υπόγειο και το “Ελαφίνα” ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο. Eίναι κτισμένα από Ιταλούς αρχιτέκτονες, με μικτό σύστημα της λιθοδομής και του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, με έντονα κεκλιμένες ξύλινες στέγες, καλυμμένες με ειδικά κυματοειδή φύλα, ξύλινα κουφώματα και ξύλινες βεράντες. Το 1929 κτίσθηκε από τους Ιταλούς το ξενοδοχείο της Ελάφου (Albergo del Cervo). Το 1930 γίνεται ισόγεια προσθήκη (εστιατόριο) με μεγάλη βεράντα από πάνω, κατασκευάζεται ένα γήπεδο τέννις, και μία πίστα χορού. Αργότερα γίνεται και προσθήκη ορόφου καταργώντας την βεράντα.

Το 1932 οικοδομήθηκε δίπλα και σε απόσταση εκατό μέτρων νέα πτέρυγα που ονομάζεται «Ελαφίνα». ‘Ετσι το ξενοδοχειακό συγκρότημα γίνεται γνωστό σαν «’Ελαφος και Ελαφίνα», ονομασία που οφείλει σε ένα είδος ελαφιού που ζει στα δάση της περιοχής.

Γύρω από το κυρίως συγκρότημα «κατασκευάσθηκαν βοηθητικά κτίρια, όπως μικρές βιλλίτσες για την διεύθυνση, ιατρείο, γκαράζ, περίπτερο κ.α., ενώ κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια ενώνουν όλους αυτούς τους χώρους και οδηγούν σε επιλεγμένες διαδρομές με μαγευτική θέα.

Μορφολογικά, για λόγους προπαγανδιστικούς και επειδή το τοπίο δεν θυμίζει ελληνικό νησί, οι Ιταλοί προσπάθησαν να δώσουν στα κτίρια ένα αρχιτεκτονικό στυλ της Βόρειας Ευρώπης. Έτσι, δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα με τη ροδίτικη ή την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά, αντιθέτως, θυμίζουν chalet της Ελβετίας ή της Αυστρίας. Ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία στολίζουν τις όψεις, κυλινδρικά γωνιακά μπαλκόνια με οξυκόρυφη στέγη και προστατευμένα με τζαμαρία, εμφανή λιθοδομή από ντόπιο λίθο στο ισόγειο και στο υπόγειο, ξύλινες κορνίζες στο γείσο της στέγης κ.α.»

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου