Ειδήσεις

«Ωρα μακεδονικού» στο παγωμένο Νταβός

«Λυδία λίθος» για το ονοματολογικό θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ. «Λύση πακέτο» με σύνθετη ονομασία erga omnes και αλυτρωτισμό το ελληνικό πρόταγμα. Για «αντικυβερνητικό αμόκ» στη ΝΔ υπό τον πίεση και του Φρ. Φράγκου μιλά η κυβέρνηση. Αλαλούμ με αντιφατικές δηλώσεις και video. «Σε πίεση» ο Π. Καμμένος αναζητεί διέξοδο.

Καθοριστική για τη συνέχεια που θα έχει (ή δεν θα έχει…) η υπόθεση του «μακεδονικού» χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση στο Νταβός του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 4μμ (ώρα Ελλάδας), ενώ από ελληνικής πλευράς θα μετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Από το εάν στη συνέχεια γίνουν επίσημες δηλώσεις από τους δύο πρωθυπουργούς ή εάν θα επιλεγεί η οδός των «διαρροών», θα φανεί ως ένα βαθμό εάν η συνάντηση απέδωσε ή όχι.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν τη σημερινή κίνηση «λυδία λίθο» της διαπραγμάτευσης, καθώς οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν πού έχει επέλθει συμφωνία, πού εντοπίζεται η διαφωνία και εάν είναι γεφυρώσιμες οι διαφορές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στη θέση της «λύσης-πακέτο» που θα περιλαμβάνει την ονομασία, την ταυτότητα και το αλυτρωτικό στοιχείο. Μένει να φανεί (αν όχι σήμερα, σύντομα) σε ποιά από τα τρία στοιχεία θα εμφανισθεί «ανοικτή» η ελληνική πλευρά.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, τα ελληνικά «must» αφορούν στην ονομασία και στον αλυτρωτισμό. Δηλαδή, σύνθετη ονομασία (σε μία λέξη, το ιδανικό) για ενιαία χρήση, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό – πχ,  SevernaMakedonija, GornaMakedonijia ή NovaMakedonijia.

Η απάλειψη από το σημερινό Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλυτρωτικών διατάξεων θεωρείται αναγκαίο συστατικό της συμφωνίας: «αν φτάσουμε σε αίσιο τέλος, η Αθήνα θα ζητήσει να μπει ειδικός όρος στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα τελεσφορήσει (veto) εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στη ταυτότητα (εθνοτικό-γλωσσικό) «η συζήτηση θα ανοίξει εάν η σκοπιανή πλευρά αποδεχτεί τα άλλα δύο».

Πολιτικές διαδικασίες, εάν…

Εάν η συνάντηση έχει θετικό αποτέλεσμα (σ.σ. εάν δηλαδή διαπιστωθεί η ειλικρινής πρόθεση του κ. Ζάεφ και της κυβέρνησής του να προχωρήσει η προσπάθεια σε στέρεα βάση), τότε η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις πολιτικές διαδικασίες.

Σε πρώτη φάση, και έχοντας απορρίψει «σκέψεις» για δημοψήφισμα, θα ενημερώσει τα κόμματα (αρχικά από τον κ. Κοτζιά, κατά τον σχεδιασμό) για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση.

Εάν διαφανεί συνολική λύση, τότε το Μαξίμου δεν αποκλείει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό άλλωστε την Δευτέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντικυβερνητικός… μύλος στη ΝΔ

Τα μεγάλα αγκάθια, προς το παρόν, είναι το αλαλούμ που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και η (τελική) στάση του Πάνου Καμμένου.

Ως προς το πρώτο, μετά τα δημοσιεύματα με τα ντοκουμέντα που πιστοποιούν ότι η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 ήταν «σύνθετη ονομασία erga omnes», στον χορό των αποκαλύψεων μπήκε… το ίδιο το Μαξίμου.

Ως αρχή (όπως λένε πηγές) διένειμε χθες video στο οποίο εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη να προβάλλει τη σύνθετη ονομασία όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα επισημαίνουν ότι η ίδια «προτίμησε την ηχηρή σιωπή» όταν κυριακάτικο δημοσίευμα απέδωσε στον Κώστα Καραμανλή τη φράση «από πού προκύπτει ότι είχα δεσμευτεί να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;» – φράση που τελικά διαψεύσθηκε (την Δευτέρα) από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού «οι οποίοι απηχούν τις θέσεις του».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Πειραιώς, «θορυβημένη από την προαναγγελία δημιουργίας ακροδεξιού κόμματος υπό τον απόστρατο κ. Φράγκο», θα αποκηρύξει τη σύνθετη ονομασία και θα πρωτοστατήσει στο αθηναϊκό συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν κι άλλα ντοκουμέντα («διαθέτουμε σωρεία»…) που θα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προωθούσε τη σύνθετη ονομασία την οποία προέκρινε και προσωπικά ο νυν αρχηγός της ΝΔ σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Θα αναδείξουμε τον… μύλο που επικρατεί στη ΝΔ κι ας επιλέξει η σημερινή ηγετική ομάδα της τι θα κάνει», λένε.

Διαβλέπουν ωστόσο ότι «στη ΝΔ κερδίζει έδαφος η άποψη να λειτουργήσει το ονοματολογικό ως «θρυαλλίδα» στη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου, σε μία ακόμα (ύστατη;) προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση – και δη, πριν από τον Αύγουστο».

Πιέζεται ο Καμμένος

Όσον αφορά στη στάση του Πάνου Καμμένου, κυβερνητικοί επιτελείς συγκλίνουν στην άποψη ότι «θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και όχι τυπικό, δηλαδή δεδηλωμένης, τυχόν εμμονή του στην απόρριψη συνολικής λύσης με σύνθετη ονομασία».

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν διαπιστωθεί ευρύτερη συναίνεση στη λύση «δεν θα είμαι εγώ που θα ρίξω την κυβέρνηση».

Παρότι θεωρείται βέβαιο ότι τρεις (από τους εννέα) βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη λύση – εάν βεβαίως υπάρξει και φτάσει στη Βουλή.

Προς το παρόν, το Ποτάμι, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ έχουν ταχθεί υπέρ της συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία erga omnes. Αλλά ουδείς ξέρει εάν θα παραμείνουν  σ΄ αυτή τη θέση μέχρι τέλους ή εάν θα προτάξουν την ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον Σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» (όπως λένε) προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής:
• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Μαρίνα Μάνη-.euro2day.gr και in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου