του Θάνου Τσίρου

Αθήνα, 23
Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της κυβέρνησης στους θεσμούς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύντομη επιστολή η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει την Πέμπτη στο Eurogroup για να παρουσιάσει την ελληνική συμβιβαστική πρόταση.
«Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, η σημερινή επιστολή, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από πρόθεση και δεν μπαίνει στην ουσία της ελληνικής πρότασης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος να κλείσει η συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου καθίσταται πλέον δύσκολος, καθώς πρέπει να προηγηθεί μπαράζ διαβουλεύσεων σε τεχνικά κλιμάκια και στο Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνει η κυβέρνηση και όσων απαιτούν οι Θεσμοί.
Με την κυβέρνηση να προχωρά σε δήλωση προθέσεων και όχι σε εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων, επιχειρείται για άλλη μια φορά «πολιτική λύση» με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Τι θα περιλαμβάνει
η ελληνική πρόταση
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές –και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο «συμβιβασμός Τσακαλώτου» σύμφωνα με τον οποίο, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να «δαπανάται» για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:
1. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά, εκτιμάται σε περίπου 4 δις. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.
2.  Η μείωση του αφορολογήτου δηλαδή της έκπτωσης φόρου που σήμερα διαμορφώνεται στα 1900 ευρώ.

Μαξίμου για επιστολή
Τσακαλώτου: Θέλουμε
πολιτική συμφωνία
Πολιτική συμφωνία για την εκκρεμή β’ αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton».
«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Αθήνας στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου» δηλώνουν  οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι στο Eurogroup της Πέμπτης η Αθήνα επιδιώκει επί της αρχής συμφωνία για τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τα θέματα αυτά, όπως αναφέρει το Μαξίμου, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αν βρεθεί εκεί κοινή γραμμή, τότε οι κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν να «ξεκολλάει» η διαπραγμάτευση.

Και οι Βρυξέλλες
 κατεβάζουν τον πήχυ για την επιστολή Τσακαλώτου
-του Θάνου Αθανασίου
Στόχος της Κομισιόν είναι η μέγιστη δυνατή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από το Εurogroup της Πέμπτης, δηλώνει από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδοντας διπλωματικά την κρισιμότητα της θρυλούμενης επιστολής Τσακαλώτου.

“Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα μέλη του Εurogroup” είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε “διαβάσαμε και εμείς τα ρεπορτάζ για την επιστολή”.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος ουσιαστικά εξήγησε ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες: “εργαζόμαστε με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν” αναφέρει ο Μ. Σχοινάς.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr η αναφορά σε επιστολή είναι “σχηματική – συμβολική” για τις συνεχιζόμενες και διαρκείς διαπραγματεύσεις και δεν πρέπει να νοείται χωριστά ή αποσπασματικά από αυτές. Ποτέ οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μόνο με μια επιστολή ή μόνο με ένα τρόπο.
Όσο για τα θρυλούμενα μέτρα, αυτά αποτελούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποκλειστικά και μόνο διαρροές της Αθήνας και δεν πρέπει να συγχέονται με “απαιτήσεις των δανειστών κ.λπ.”.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητά η Ελλάδα είναι γνωστό και συμφωνημένο:
– όλοι οι δανειστές πρέπει να ικανοποιηθούν και όχι μόνο μερικοί από αυτούς,
– το ΔΝΤ έχει αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ για προληπτικά μέτρα για την επίτευξη του 3,5%
– ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δημοσιονομικών δαπανών είναι ο εγνωσμένος και αποφασισμένος τρόπος επίτευξης του 3,5%
– όπως έχει δεχθεί το Εurogroup απαιτούνται “σοβαρά, διαρθρωτικά μέτρα”, κατά συνέπεια όχι έκτακτα φορολογικά μέτρα,
– ο λόγος που το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα πετύχει τους στόχους είναι ακριβώς η υπερφορολόγηση και
– αν δεν προταθούν μέτρα από τις δαπάνες δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Η ΝΔ «γιορτάζει» τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
του Στέφανου Λιγνού
Το δικό της πολιτικό…«πάρτι» θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, ανήμερα της επετείου των δυο ετών διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να εορτάσει την συμπλήρωση των δυο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και με βιντεάκι που θα…κατακλύσει το διαδίκτυο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε επί της ουσίας, να…«τρολάρει» το Μέγαρο Μαξίμου με την απόφαση του ανήμερα της επετείου των δυο ετών από την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος στην Πειραιώς.
Από αυτή την κομματική σύναξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ θα επιτεθεί προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα, μιλώντας για δυο χρόνια οπισθοχώρησης και εθνικής κατάθλιψης.
«Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω και η κοινωνία βυθίζεται σε κατάθλιψη.
Ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια, από την στιγμή που η κρίση χτύπησε με βία την Ελληνική κοινωνία, δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για το σκάφος της Ελλάδας. Δημοσιονομικά η χώρα έχει κάνει βήματα πίσω και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να μπορέσει να φτάσει – κάποια στιγμή – στα επίπεδα που ήμασταν στα τέλη του 2014» τονίζουν από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ