Απάντηση στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με την έντονη διαμαρτυρία του για τις καθυστερήσεις που βάζει συνεχώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην ίδρυση και λειτουργία δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, έδωσε χθες με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας της κ. Νίκος Θεοδωρίδης.
Κληθείς συγκεκριμένα από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις και την ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόνισε τα εξής:
«Εγώ περιμένω τις εγκρίσεις του ΓΕΝ και του ΥΕΝ. Από την στιγμή που θα τις έχω, προχωράμε άμεσα. Ήδη από ό,τι γνωρίζετε, το περιφερειακό συμβούλιο πήρε άλλες αποφάσεις από αυτές που είχε πάρει παλαιότερα –νέες αποφάσεις, επικαιροποιώντας παλαιότερες. Αυτές έχουν περάσει όλες. Αυτή την στιγμή περιμένουμε την τελική απόφαση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για τις προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες προϋποθέτουν και απαιτούν έγκριση από το ΓΕΝ και το ΥΕΝ. Προφορικά και με ένα χαρτί του υπουργείου Ναυτιλίας, είχαμε την διαβεβαίωση ότι όλα είναι εντάξει και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Απλά θέλουμε και ένα αντίστοιχο χαρτί του ΓΕΝ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Μόλις το έχουμε, την ίδια στιγμή ξεκινάμε και βγάζουμε τις αποφάσεις. Δεν μπορούμε να βγάλουμε, βέβαια, αποφάσεις χωρίς να έχουμε αυτά που προβλέπει ο νόμος. Διότι, τότε, τι ελεγκτές νομιμότητας θα ήμασταν;»
Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τις καθυστερήσεις που θέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στην υπόθεση με την λειτουργία των υδατοροδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθειά της να ‘τορπιλλίσει’ πάση θυσία τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζεται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την ίδρυση και λειτουργία δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση της κοινής γνώμης στα νησιά, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα άρει τις συνθήκες απομόνωσης και θα διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης, φτάνει στο σημείο να προφασιστεί άγνοια των αποφάσεων και εγκρίσεων που ήδη έχουν δοθεί, τόσο από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τις 8 Δεκεμβρίου 2016, όσο και του Γ.Ε.Ν., από τις 23 Ιουνίου 2016, για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Σημειώνεται δε ότι η απάντηση του Γ.Ε.Ν. έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία βρίσκεται επίσης πρώτη στη λίστα αποδεκτών της υπουργικής απόφασης. Κατόπιν αυτής της εμμονικής στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της οποίας, για λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και για περισσότερους από 15 μήνες επιχειρούν παντίοις τρόποις να εγείρουν ακραία γραφειοκρατικά εμπόδια για να ακυρώσουν την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία επισημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο των υδατοδρομίων δεν έχει καμία ελπίδα να υλοποιηθεί».
Μάλιστα δόθηκαν στην δημοσιότητα, η επιστολή του κ. Χατζημάρκου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν.
Άλλα θέματα – Ελάφια και ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Σε ερώτηση σχετικά με την σίτιση των ελαφιών, στον απόηχο της ευρείας σύσκεψης η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Θεοδωρίδη με αφορμή την λειψυδρία και τις καταστροφές που προκαλούσαν στις αγροτικές καλλιέργειες, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δήλωσε: «Όσον αφορά τα πρώτα μέτρα που είχαν αποφασιστεί, υλοποιήθηκαν άμεσα. Δηλαδή βρέθηκαν τροφές και διατέθηκαν στα ελάφια καθώς υπήρχε έντονο πρόβλημα με την λειψυδρία. Τώρα που σημειώθηκαν βροχές, η κατάσταση έχει βελτιωθεί και βρίσκουν τροφή. Σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως οι περιφράξεις που συμφωνήσαμε με τους αγρότες, βρίσκονται υπό εξέταση. Αυτή την στιγμή ήδη είχαμε δύο προσφορές για την μελέτη καταμέτρησης των ελαφιών τις οποίες έχουμε αποστείλει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ώστε να συναποφασίσουμε πού και πώς θα δοθεί για να υλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, ποιος θα το αναλάβει, θα εξετάσουμε τις προτάσεις και θα το αποφασίσουμε από κοινού. Ήδη έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο, μέσω του ‘Πράσινου Ταμείου’ εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μελέτη. Ειδάλλως θα προσπαθήσουμε μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να προχωρήσουμε στην σύναψη μια προγραμματικής σύμβασης για το θέμα. Όσον αφορά τις περιφράξεις, θα το δούμε μεσοπρόθεσμα».
Ειδικά για τα ελάφια που βρίσκονται κατά καιρούς σκοτωμένα, ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι «υπάρχουν ίχνη αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι, έχοντας μόνον ενδείξεις. Πρέπει αυτός ή αυτοί που κάνουν τέτοιες πράξεις, να πιαστούν επ’ αυτοφώρω –πράγμα δύσκολο».
Απαντώντας, τέλος για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ καθώς πέρσι είχε κατηγορηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για καθυστέρηση στις σχετικές εγκρίσεις, ο κ. Θεοδωρίδης είπε: «Οι προτάσεις που έχουμε κάνει προς το υπουργείο, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Πάντως, και φέτος προβλέπεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία….»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ