Συνεντεύξεις

Μ. Μιχαήλ : «Στην αγορά της Ρόδου έχει στραγγίξει η ρευστότητα»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η κρίση έχει αναδείξει τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στην κοινωνία αδυναμίες δομικές. Χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις που η υλοποίησή τους σχετίζεται τόσο με την οικονομική πολιτική, όσο και με τα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας και ειδικά αυτά που αφορούν την συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού της. Απαιτείται εθνική συνεννόηση  για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από την κρίση της χώρας μας».
Στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδ/σου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της τοπικής οικονομίας ο κ. Μιχαήλ δηλώνει πως έχει στραγγίξει η … ρευστότητα.
«Λιτότητα και αυξημένη φορολογία στραγγίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, το δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, επιχειρήσεις και πολίτες δεν πληρώνουν το δημόσιο και τις τράπεζες, οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας».
Ο πρόεδρος του Τμήματος του Οικονομικού Δωδ/σου Επιμελητηρίου αναφέρεται και στις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ.
Η συνέντευξή του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:

• Παραμένει ανοικτό το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Θα συντηρηθεί το ειδικό καθεστώς ή θα καταργηθεί υπό το βάρος των πιέσεων και ποιες οι συνέπειες;Τι δείχνει η επικαιροποιημένη μελέτη που ετοίμασε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών για τις συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  έχουν γίνει αντικείμενο δραπραγμάτευσης. Εμείς ως τοπική κοινωνία δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οδυνηρές συνέπειες στις νησιωτικές μας κοινωνίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της επικαιροποιημένης μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί:
– Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών).
– Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
– Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
– Στην αύξηση της ύφεσης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
– Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και στην ερήμωση των νησιών.
– Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία ,που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι, να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας.
Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμπεριφοράς, οι οποίες θα διαβρώσουν επικίνδυνα τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να αντισταθμιστούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτών από την απώλεια εσόδων λόγω της διάβρωσης της βάσης.
Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ειδικά σήμερα τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν, όχι όμως με αντικοινωνικά μέτρα, αλλά με μέτρα ουσίας δηλαδή μόνιμα. Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα μόνο αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, και αν βελτιωθεί η εισπραξημότητα του ΦΠΑ και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση.
Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει  ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα, δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο ή απαγορευτικό.
• Σε ποια κατάσταση είναι τώρα η τοπική οικονομία καθώς η φετινή τουριστική σεζόν πήγε αρκετά καλά; Γιατί οι περισσότεροι φορείς εκτιμούν πως θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;
Σίγουρα η φετινή τουριστική σαιζόν ήταν αρκετά καλή. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι η κρίση βρήκε τις περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις  εκτεθειμένες πολύ στο τραπεζικό δανεισμό, θα έλεγα και εξαρτώμενες από αυτόν. Η λαίλαπα της υπερφορολόγησης από την άλλη  απειλεί σε καθημερινή βάση τη βιωσιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.  Στην πράξη αυτό που γίνεται αντιληπτό από όλους μας  είναι το στράγγισμα της ρευστότητας της  τοπικής μας οικονομίας.
Λιτότητα και αυξημένη φορολογία στραγγίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, το δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, επιχειρήσεις και πολίτες δεν πληρώνουν το δημόσιο και τις τράπεζες, οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Χρειαζόμαστε και οι επόμενες σαιζόν να είναι πολύ καλές  για να ανακάμψει η τοπική οικονομία.

• Πότε θα παραδοθεί η μελέτη που ανέλαβε το Τμήμα Δωδ/σου του Οικονομικού Επιμελητηρίου για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;
Την ερχόμενη Τρίτη έχουμε την πρώτη συνάντηση στην Αθήνα  με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών  το οποίο μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ θα εκπονήσουν την μελέτη,  καθορίζοντας το πλαίσιο της και θα αιτηθούμε  άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών για να αντλήσουμε πρόσθετα πληροφοριακά οικονομικά στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Στην συνέχεια θα ενημερώσουμε τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
• Αισιοδοξείτε για την πορεία της οικονομίας της χώρας καθώς από τη μια γίνεται λόγος για την έξοδο από την επιτήρηση και από την άλλη όλα εξαρτώνται από την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας;
Είναι σε όλους μας προφανές ότι σχεδόν μετά από έξι χρόνια η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση γενικευμένης κρίσης, ηθικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής. Για πρώτη φορά ζούμε την εμπειρία παρατεταμένης ύφεσης η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία, τη διάθεση και την κοινωνική μας στάση. Υπό άλλες συνθήκες οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες αν η διάρκειά τους είναι μικρή, το κοινωνικό κόστος επίσης μικρό και οι συνέπειες τους δίκαια κατανενημένες. Η τωρινή κρίση έχει αναδείξει τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στην κοινωνία αδυναμίες δομικές που η όποια επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο επί μέρους οφέλη μπορεί να έχει. Χρειάζονται να παρθούν αποφάσεις που η υλοποίηση τους σχετίζεται τόσο με την οικονομική πολιτική, όσο και με τα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας και ειδικά αυτά που αφορούν την συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού της. Πεποίθησή μας  είναι ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση  για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από την κρίση της χώρας μας.

• Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ή χρειάζεται ακόμη δρόμος καθώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν μεγάλα βάρη χωρίς τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών (100 δόσεις);
Το φορολογικό σύστημα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε μια χώρα. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και πρωτίστως σταθερού φορολογικού συστήματος με αναπτυξιακή κατεύθυνση το οποίο θα προάγει τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της φορολογικής αρχής με τους φορολογουμένους. Η καθυστέρηση εφαρμογής του αποτελεί την σημαντικότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στην χώρα μας στρεβλώνει τους όρους ανταγωνισμού στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά στερεί ταυτόχρονα δημόσια έσοδα και οδηγεί στην υπερφορολόγηση, αφού το κράτος δεν θέλει να μειώσει τις δαπάνες του. Η αδυναμία αυτή του κράτους να πατάξει την φοροδιαφυγή μέσω ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, καταδικάζει όλους τους ειλικρινείς στην ανέχεια και στερεί τη χώρα από δυνατότητα ταχύτερης ανάκαμψης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου