Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου : «Οι Δωδ/σιοι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Δεν μπορώ να δηλώσω αισιόδοξος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όταν υπάρχει γύρω μας αυτή η ασάφεια, αυτή η ρευστότητα των εξελίξεων. Ειδικά αυτές τις μέρες, με τα διαφαινόμενα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, δεν είναι εύκολο να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Η συμπεριφορά των δανειστών προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τους λόγους που υπαγορεύουν μια τόσο αδιάλλακτη στάση».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίο κ. Γιάννης Πάππου με αφορμή τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Γιάννης Πάππου δηλώνει πως το θέμα ξανάρχεται, διότι οι δανειστές ποτέ δεν το έβγαλαν από την ατζέντα τους.
«Όλοι οι βουλευτές του Αιγαίου και κυρίως οι κυβερνητικοί, να διαμηνύσουν με κοινή τους δήλωση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο μέτρο, εφ΄όσον η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων, αναγκαστεί να το φέρει στη Βουλή. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν σαφώς και πέραν πάσης επιφύλαξης τη θέση τους», δηλώνει ο κ. Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρεται ακόμη και στις ανακοινώσεις που έγιναν στις Σέρρες, που όχι μόνο θα δώσουν ζωή, αλλά θα ενδυναμώσουν περισσότερο τον επιμελητηριακό θεσμό.
Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Πάππου, αναλυτικά:
• Άνοιξε για πολλοστή φορά το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα;
Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, το αδιέξοδο – μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον – στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, είναι αλήθεια ότι εντείνουν το κλίμα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας. Όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έρχεται και ξανάρχεται, διότι οι δανειστές ποτέ δεν το έβγαλαν από την ατζέντα τους. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν αυτό το ζήτημα να αποτελεί και πάλι απαίτηση της τρόικας. Εκτιμώ ότι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να κλείσει άπαξ δια παντός. Όλοι οι βουλευτές του Αιγαίου και κυρίως οι κυβερνητικοί, να διαμηνύσουν με κοινή τους δήλωση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο μέτρο, εφ΄όσον η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων αναγκαστεί να το φέρει στη Βουλή. Οι νησιώτες βουλευτές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν σαφώς και πέραν πάσης επιφύλαξης τη θέση τους.

• Ειδικά τώρα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί αυτό το απευκταίο σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα αποτελέσει βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της νησιώτικης οικονομίας. Όταν ο νησιωτικός χώρος παλεύει ακόμη για τα αυτονόητα στην εποχή της άγριας κρίσης, υγεία, μεταφορές, υποδομές, με μοναδική αντίσταση τον τουρισμό , τουλάχιστον για ορισμένα νησιά, ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει την χαριστική βολή. Τι άλλο θα έχει απομείνει για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι νησιωτικές κοινωνίες; Τίποτε απολύτως. Τότε θα είναι η ώρα της μαζικής… μετανάστευσης. Όλων μας… Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει η λογική και η κυβέρνηση ναμην υποχωρήσει στην άρνησή της, όπως έκανε μέχρι σήμερα.
• Αισιοδοξείτε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς στην κυβέρνηση υπάρχει θετικό κλίμα, αλλά το θρίλερ με τις επισκέψεις της τρόικας  συνεχίζεται;
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το ίδιο “έργο”. Κάθε φορά που πρόκειται να εκταμιευθούν χρήματα για την Ελλάδα, οι δανειστές ξεκινούν τους εκβιασμούς. Όμως αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Υποτίθεται ότι η αποστολή της τρόικας εξετελέσθη και φεύγει από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ακούγονται σποραδικές φωνές ότι το μνημόνιο θα παραταθεί. Ταυτόχρονα επίκειται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές. Η οικονομία καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την οικονομία. Φαύλος κύκλος.
Όπως σας είπα και νωρίτερα, ειδικά αυτές τις μέρες, με τα διαφαινόμενα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας , δεν είναι εύκολο να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Η συμπεριφορά των δανειστών προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τους λόγους που υπαγορεύουν μια τόσο αδιάλλακτη στάση, από τους ίδιους που σε προηγούμενο χρόνο έδιναν εύσημα στην Ελλάδα για την πρωτοφανή προσπάθεια που κατέβαλε για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της. Προς τι η επιμονή σε αποφάσεις που συνεπάγονται ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και κάνουν ακόμη πιο ασφυκτικό τον κλοιό στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας; Θα αντέξει η κυβέρνηση στις πιέσεις αυτές; Είναι προφανές ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα. Και τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αρνηθεί να τα πάρει; Ειδικά λοιπόν αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε, δεν μπορώ να δηλώσω αισιόδοξος, όταν υπάρχει γύρω μας αυτή η ασάφεια, αυτή η ρευστότητα των εξελίξεων.
• Θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στην αγορά το φετινό χειμώνα ή θα υπάρξουν δυσκολίες;
Οι δυσκολίες συνεχίζονται. Αν και είχαμε ένα θετικό καλοκαίρι από απόψεως τουριστικών αφίξεων, τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά παραμένουν. Η υπέρμετρη φορολογία επίσης.  Συνυπολογίζοντας όσα είπαμε μέχρι τώρα για το κλίμα που διαμορφώνεται πολιτικά και οικονομικά, είναι βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας άλλον ένα δύσκολο χειμώνα.
• Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από τη συμμετοχή στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ 2014 που συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Τουρκικό Οργανισμό DEIK, στη Σμύρνη;
Με μια λέξη, το συμπέρασμα του Φόρουμ είναι “εξωστρέφεια στην επιχειρηματικότητα”. Πρέπει να ανοιχτούμε σε νέες αγορές, όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες.
• Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είναι μεγάλες.
Η Τουρκία, μία χώρα, περίπου 80 εκατ. κατοίκων, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει σημαντικό αριθμό ελληνικών προϊόντων.
Στο Φόρουμ της Σμύρνης συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι υπουργείων, θεσμικών φορέων, τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Παρέστησαν ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας κ. Nihat Zeybekci.
Πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 182 τουρκικών και 76 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν και διενεργήθηκαν συνολικά 490 επιχειρηματικές συναντήσεις. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμμετείχε με δική του αποστολή αποτελούμενη από οκτώ Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες από Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Κάρπαθο οι οποίοι πραγματοποίησαν πλήθος επιχειρηματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, προώθησαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις της Τουρκίας και διερεύνησαν ευκαιρίες για πιθανές ελληνοτουρκικές συνεργασίες και την προώθηση του διμερούς εμπορίου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο κ. Σαράντης Δημήτρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, από την Κω. Τομείς στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες είναι μεταξύ άλλων ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης στη γείτονα χώρα, γνωρίζει έντονη άνθηση, των τροφίμων, των ενδυμάτων. των επίπλων, και βεβαίως ο τουρισμός με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου από την Κω, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος κ. Δ. Σαράντη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος κ. Στέργο Γιαλλίζη, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τον Δήμαρχο των Διδύμων.
• Εδώ και καιρό γίνονταν λόγος για τη ρύθμιση των οφειλών και των επιχειρηματιών σε εκατό δόσεις . Τελικά ποια είναι η αλήθεια;
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις της τρόικας, η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε είναι πια μια πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης κρίνεται καταρχάς θετική, αν και ήρθε με καθυστέρηση. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της πενταετίας της ύφεσης, να λειτουργήσει εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της. Σε κάθε περίπτωση είναι μια αρχή. Η κυβέρνηση, αν και λέει ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση και ότι δεν θα ακολουθήσει άλλη, εν τούτοις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων. Οι φορείς της αγοράς έχουμε καταθέσει συμπληρωματικές και βελτιωτικές προτάσεις που εφόσον υιοθετηθούν, λιγοστεύουν τους περιορισμούς και μπορούν να κάνουν τη ρύθμιση φιλική και αποτελεσματική για μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
• Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος παρουσίασαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Επιμελητηριακή Νομοθεσία. Σας ικανοποιούν αυτές οι αλλαγές;
Οι εξαγγελίες οι οποίες έγιναν, όχι μόνο δίνουν ζωή, αλλά ενδυναμώνουν περισσότερο τον επιμελητηριακό θεσμό. Μέσω του ΓΕΜΗ, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, θα δοθεί η δυνατότητα στα Επιμελητήρια να αντλήσουν τους απαραίτητους πόρους για την αποδοτική λειτουργία τους και για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στις επιχειρήσεις. Αυτό πρακτικά θα επιτευχθεί μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, κατά συνέπεια, τα Επιμελητήρια να συνεχίσουν να έχουν καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου