Ειδήσεις

Στα σκαριά 17 επενδυτικά projects για σύνθετα τουριστικά καταλύματα

Συνολικά 17 επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία από το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο Capital + Vision 2017 με τίτλο “Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Επενδύσεις- καινοτομία- ανάπτυξη”.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και ειδικές τουριστικές υποδομές, ενώ 251 ξενοδοχειακές επενδύσεις έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Φέτος έχουν κατατεθεί 125 φάκελοι, με 77 αιτήματα για εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, συνεδριακά κέντρα και θεματικά πάρκα.

Όπως είπε η Έ. Κουντουρά, οι επενδύσεις που αφορούν στο Τουρισμό συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση και καταγράφουν σημαντική αύξηση, τονίζοντας πως το 2015 οι φάκελοι για επενδυτική δραστηριότητα στον Τουρισμό έφταναν τους 30, γεγονός που δείχνει την κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο ξενοδοχειακό χώρο.

Παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ξενοδοχείων και των τουριστικών υποδομών, απόρροια της αύξησης που σημειώνει ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων δεν έχουν εξαλειφθεί. Η υπουργός Τουρισμού από την πλευρά της δήλωσε πως έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις  που περιλαμβάνουν την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, τον καθορισμό σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας, την κατάργηση των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης και το έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας.

Η ίδια αναφέρθηκε στην επένδυση “Atalanti Hills” που θα πραγματοποιηθεί στον Έξαρχο Αταλάντης στη Φθιώτιδα από την εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και προβλέπει μεταξύ άλλων τη κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και γηπέδων γκολφ. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης είχαν ξεκινήσει από το 2006 και μόλις τον Ιούλιο υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού το Προεδρικό Διάταγμα (με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα), ώστε να προχωρήσει η έκδοση της άδειας δόμησης και η κατασκευαστική φάση του έργου.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, είναι η στήριξη των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το πρώτο πρόγραμμα του υπουργείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020 (ΕΠΑνΕΚ) ήταν για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η προκήρυξη ενός ακόμη προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου