Ειδήσεις

Μέτωπο ξενοδόχων υπέρ της εκ νέου κατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου – Το θέμα στον πρωθυπουργό

– Συντονίζονται οι πιο μεγάλοι και γνωστοί επιχειρηματίες  –  Το θέμα έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό που ζητά τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για να προχωρήσει –  Μ. Παπαβασιλείου: Ναι στον Κολοσσό, σαν παγκόσμιο σύμβολο που θα μας παρακινήσει να κάνουμε την υπέρβαση ως άνθρωποι

 

Οι πιο γνωστοί, μεγάλοι, παλαιοί ξενοδόχοι της Ρόδου είναι υπέρμαχοι της ιδέας της ανακατασκευής του «Κολοσσού» και μάλιστα ήδη έχουν συντονιστεί προκειμένου στη διάρκεια του φετινού χειμώνα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, σχετικά με το θαύμα της αρχαιότητας, μέσα από τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Οι ξενοδόχοι επώνυμα έχουν θέσει την υπογραφή τους δίπλα σε αναλυτικό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου ήδη έχει κοινοποιηθεί στη νέα αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου. Μάλιστα, η ίδια, απαντώντας προς τη «δημοκρατική», στέκεται υπέρμαχος μιας τέτοιας προοπτικής. Το θέμα ήδη έχει φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δηλώσει έτοιμος να κινήσει την όποια διαδικασία απαιτηθεί για το θέμα του Κολοσσού, με την προϋπόθεση ότι η τοπική κοινωνία συμφωνεί με την ιδέα.
Ειδικότερα, το κείμενο με την πρόταση για την ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου προσυπογράφουν περίπου 50 ξενοδόχοι. Στη λίστα, που αυξάνεται διαρκώς, περιλαμβάνονται τα ονόματα των πιο γνωστών, των πιο προβεβλημένων και ισχυρών επιχειρηματιών του τουρισμού της Ρόδου. Εκείνο που επισημαίνουν οι ξενοδόχοι είναι η ανάγκη η Ρόδος να βρεθεί ξανά στη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα. Αυτό θα γίνει όχι μέσα από τις υποδομές της, αλλά μέσα από την μακραίωνη ιστορία της, τον πλούτο της και όλα εκείνα που ξεκίνησαν από το νησί και μεταλαμπαδεύτηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η όλη προσπάθεια δεν είναι τωρινή. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια και τώρα είναι έτοιμη για να περάσει στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με όσα περιεγράφησαν προς τη «δημοκρατική», στόχος είναι η ανακατασκευή του Κολοσσού και προς αυτή τη κατεύθυνση θα προχωρήσουν οι επιχειρηματίες και θα περιμένουν όλους εκείνους που είναι υπέρμαχοι της ιδέας να συμπαραταχθούν μαζί τους.
Αυτές τις μέρες γίνονται διαρκείς συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το όλο θέμα θα παρουσιαστεί διεθνώς. Το κομμάτι της προβολής θα είναι εύκολο, καθώς ο χειμώνας είναι γεμάτος τουριστικές εκθέσεις και μέσα από εκεί τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου θα αναμεταδώσουν όλες τις σημαντικές παρουσιάσεις. Εκείνο, ωστόσο, για το οποίο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και συζητείται περισσότερο, αφορά στον τρόπο παρουσίασης, το πως ακριβώς θα ειπωθεί, έτσι ώστε να δειχθεί ότι όλο αυτό θα γίνει με σοβαρότητα, σεβασμό στην ιστορία του τόπου και με γνώμονα την ανάγκη να ξαναγεννηθεί ένα σύμβολο παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Ποια θα είναι
η μορφή του Κολοσσού;
Το ερώτημα αυτό είναι το πιο σοβαρό, καθώς δεν υπάρχουν γνωστά στοιχεία που να δείχνουν ακριβώς το πρόσωπο και τη στάση του σώματος του αγάλματος. Για το λόγο αυτό επικεφαλής της προσπάθειας θα ζητηθεί να είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ). Το τελευταίο αποτελεί το ύψιστο όργανο που διαχειρίζεται όσα αφορούν στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα μέλη του Κ.Α.Σ, αν και δεν έχουν τεθεί ενώπιον επίσημης συζήτησης για το θέμα του Κολοσσού (με εξαίρεση στις έρευνες που είχαν γίνει στο Μαντράκι επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη), απορρίπτουν την ιδέα της εκ νέου κατασκευής του αγάλματος.
Για το λόγο αυτό και οι ξενοδόχοι, εκείνο που αρχικώς επιδιώκουν είναι μια πολιτική απόφαση από το πρωθυπουργικό γραφείο, έτσι ώστε και τα αρμόδια όργανα (Υπουργείο Πολιτισμού, Κ.Α.Σ κλπ) να συμπαραταχθούν με την προσπάθεια.
Η όλη διαδικασία που θα οδηγήσει μέχρι την εκκίνηση κατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου θα είναι αντιστοίχως κολοσσιαία, με διεθνείς διαγωνισμούς, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να τύχει καθολικής αποδοχής.

Ο πρωθυπουργός
είναι ενήμερος
Οι προτάσεις για το θέμα του Κολοσσού έχουν ήδη φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος φέρεται να απήντησε ως εξής: «Προσωπικά θα υποστηρίξω την ιδέα, αρκεί οι Ρόδιοι να δείξουν ότι θέλουν κάτι τέτοιο. Εχω την αίσθηση πως τελικά οι Ρόδιοι δεν το θέλουν».
Οι συζητήσεις με το γραφείο του πρωθυπουργού έγιναν τον τελευταίο χρόνο και η τελευταία επαφή είχε γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο ακριβώς αυτής της συνομιλίας.

Ζητήθηκε η στήριξη
της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Η πρόταση των ξενοδόχων έχει γίνει επισήμως προς την αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου. Η ίδια, ως πρόσωπο με κατάρτιση και σπουδές σε θέματα μάρκετινγκ για τον τουρισμό, έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα και το έχει εξετάσει σε όλες του τις πτυχές.
Κληθείσα από τη «δημοκρατική» να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε την πρόθεση των ξενοδόχων για να προχωρήσουν με το θέμα του Κολοσσού, αν και εξέφρασε αμφιβολίες εάν θα μπορέσουν τελικά οι ίδιοι να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο νέας Περιφερειακής Αρχής, το θέμα του Κολοσσού δεν έχει συζητηθεί ακόμα, όμως θα τεθεί σύντομα προς συζήτηση, καθώς οι ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις μέσα από τις διεθνείς εκθέσεις και η Περιφέρεια ως επίσης συμμετέχουσα σε αυτές θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση.
Η κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου, ως επιχειρηματίας και η ίδια, αλλά και από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κλήθηκε από τη «δημοκρατική» να εκφράσει την άποψή της. Η ίδια στην έγγραφη απάντηση που έδωσε προς τη «δημοκρατική» στέκεται υπέρ ενός τέτοιου έργου, διότι αυτό δεν θα είναι απλώς ένα άγαλμα, αλλά θα είναι ένα σύμβολο που θα φωτίζει τις αξίες, τα πιστεύω και τους θεσμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η απάντηση της κας Μαριέτας Παπαβασιλείου προς τη «δημοκρατική» έχει ως εξής:
«Για το θέμα του Κολοσσού της Ρόδου αξίζει να σας παραπέμψω σε ένα κείμενο του Νίκου Λυγερού, στο οποίο πολύ εύστοχα περιγράφεται η σπουδαιότητα αυτού του συμβόλου.

Λέει λοιπόν ο Νίκος Λυγερός: «Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ούτε μόνο ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον Ήλιο. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο το έργο του Χάρη του Λίνδου, μαθητή του Λύσιππου, ούτε μόνο το σύμβολο του προστάτη της στην πολιορκία. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν αντανακλά μόνο το φως του ήλιου με την μπρούντζινη επιδερμίδα του, ούτε αντιπροσωπεύει μια απλή ανθρώπινη μορφή.

Ο Κολοσσός της Ρόδου έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα αναγνωρισμένο σύμβολο, διαχρονικό, από όλη την Ανθρωπότητα. Είναι ένα άγαλμα ελευθερίας πριν καν γεννηθεί αυτή η ιδέα στο μυαλό του Γάλλου γλύπτη Bartholdi.
Είναι ένα σύμβολο που δείχνει ότι η ελευθερία προέρχεται από την αντίσταση και αυτή από τη γνώση, γιατί οι Ρόδιοι κράτησαν τη θέση τους δίχως να υποκύψουν στην πολιορκία μέσω των τειχών της πόλης. Αυτό το σύμβολο δεν είναι μόνο σύμβολο ειρήνης αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επισημαίνει την αξία της γνώσης, της αντίστασης, της ελευθερίας.
Με άλλα λόγια αντιπροσωπεύει μια μορφή Homo Universalis που αποτελεί Humanitatis Opus, δηλαδή έργο της Ανθρωπότητας που με την καινοτομία και την αισθητική του κατάφερε να αποκαλεστεί θαύμα, αφού κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει αυτό το επίτευγμα που υλοποιεί αυτήν την υπέρβαση. Αυτό είναι για μας, ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα δώρο του Ελληνισμού στην Ανθρωπότητα».
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι η Ρόδος έχει ανάγκη τον Κολοσσό. Έχει ανάγκη από αυτό που συμβολίζει ο Κολοσσός, την ελευθερία και την απελευθέρωση από τα αδιέξοδα με τα οποία μας έχει φέρει αντιμέτωπους η κρίση. Αν μη τι άλλο θα είναι ένα σύμβολο το οποίο θα παρακινεί όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση για το καλό του τόπου μας!»
Ο Δήμος Ρόδου
Το όλο θέμα δεν έχει συζητηθεί ούτε από τη νέα δημοτική αρχή, ωστόσο, ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος είναι απόλυτα ενήμερος για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί μια απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για την ανακατασκευή του Κολοσσού. Ο ίδιος, παρότι είναι υπέρμαχος της ιδέας, να γίνει ένα μεγάλο έργο, που να μην είναι δρόμος, να μην είναι γέφυρα, να μην είναι ξενοδοχείο, αλλά ένα μεγαλόπνοο έργο που να μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, εν τούτοις δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να πάρει την πολιτική απόφαση και να πει το «Ναι» στην ανακατασκευή του Κολοσσού.
Οπως έχει ξαναγράψει η «δημοκρατική», ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος φέρεται να είναι υπέρμαχος της ιδέας να γίνει ένα μεγάλο έργο, που να είναι εμπνευσμένο από τον Κολοσσό της Ρόδου, χωρίς ωστόσο να συνδέεται άμεσα με το θαύμα της αρχαιότητας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηϊωάννου, εκλήθη και ενημερώθηκε από γνωστό επιχειρηματία και εξαγωγέα (με έδρα την Καλαμάτα) Βασίλειο Καλλικούνη, για τις προθέσεις των ξενοδόχων της Ρόδου. Η συζήτηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και έληξε χωρίς ο κ. Χατζηιωάννου να αναλάβει κάποιου είδους δέσμευση για το όλο θέμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Βασίλειος Καλλικούνης είναι ένας από τους λάτρεις της Ρόδου, την οποία επισκέπτεται συνεχώς και είναι ένα από τα πρόσωπα που εργάζονται άοκνα και επί χρόνια προς την κατεύθυνση ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου. Ο ίδιος είχε συνάντηση και με την οικογένεια Ιωάννη Μπαριανού, (με τον ίδιο και με τον υιό του Βασίλειο Μπαριανό) που επίσης επί δεκαετίες εργάζονται για το όραμα του Κολοσσού.
Οι κ.κ. Καλλικούνης και Μπαριανός επιβεβαίωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον που οι ίδιοι γνωρίζουν από επιχειρηματικά σχήματα ως προς τη χρηματοδότηση του έργου και στάθηκαν ιδιαίτερα στην χαλαρότητα με την οποία οι μέχρι τώρα τοπικοί άρχοντες αντιμετώπισαν το σπουδαίο αυτό θέμα.
Οι χρηματοδότες και έσοδα
Οι ξενοδόχοι στην πρότασή τους, έτσι όπως αυτή ετοιμάζονται για να την παρουσιάσουν διεθνώς, εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση του έργου. Ο σκεπτικισμός της αντιπεριφερειάρχη κας. Μαριέττας Παπαβασιλείου έχει πραγματικό υπόβαθρο, καθώς ο προϋπολογισμός μιας τέτοιας δαπάνης στα σίγουρα θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυνατότητες των ντόπιων επιχειρηματιών.
Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι σήμερα υπάρχουν έτοιμα, διεθνή επιχειρηματικά σχήματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο. Οι επενδυτές έχουν χτυπήσει την πόρτα σχεδόν όλων των δημάρχων που μέχρι σήμερα πέρασαν από τη Ρόδο, ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μια οριστική απόφαση, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενά τους βήματα.
Οι ξενοδόχοι που έχουν μελετήσει την ανάπτυξη και τις προοπτικές ενός τέτοιου έργου, έχουν καταλήξει σε σειρά συμπερασμάτων. Εκτός από τα προφανή, που αφορούν στα τεράστια οφέλη για το τοπικό και εθνικό τουριστικό προϊόν, έχουν εκτιμήσει ότι τα ετήσια έσοδα που θα προκύψουν για το υπουργείο Πολιτισμού από τη διαχείριση του Κολοσσού της Ρόδου θα ανέλθουν στο ποσόν των 50 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μέσα από υπολογισμούς που αφορούν σε πωλήσεις εισιτηρίων και με γνώμονα τη δυναμικότητα των χώρων που θα βρίσκονται πέριξ του αγάλματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, εάν τελικώς τα έσοδα αυτά διατεθούν για την αναβάθμιση των τοπικών αρχαιολογικών χώρων, τότε μέσα σε ελάχιστα χρόνια η Ρόδος θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τους πιο σημαντικούς προορισμούς του κόσμου.
Υπάρχουν πολιτικοί
που λένε «ΟΧΙ»
Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες που κινούν τα νήματα προκειμένου στο φετινό χειμώνα να ξεκινήσουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, έχουν ήδη αρχίσει  να προσεγγίζουν και πολιτικά πρόσωπα. Στόχος είναι να συμπαραταχθούν όσο γίνεται περισσότερα πρόσωπα γύρω από τη συγκεκριμένη ιδέα.
Αν και η γενική αντίδραση είναι θετική, υπάρχουν πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής που όχι μόνο εναντιώνονται με μια τέτοια προοπτική, αλλά φέρονται να έχουν αμφισβητήσει ακόμα και την ύπαρξη του Κολοσσού κατά την αρχαιότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Περιδης Γιωργος    23.10.2014 22:05

    Εκει στα εμιρατα κτιζουν ολοκληρα νησια στην θαλασα , και εμεις εδω δεν ειμαστε αξιοι να αναστηλωσουμε τον ΚΟΛΟΣΟ που ειναι σιγουρο οτι θα ανεβασει την Ροδο μας …και θα εχει ως αποτελεσμα να αυξηθουν κατα πολυ οι επισκεπτες του νησιου με οτι αυτο συνεπαγεται …Επιβαλεται να κινητοποιηθουν απαντες και πρωτοι απ,ολους οι πολιτικοι του τοπου μας !!!!

Σχολιασμός άρθρου