Του Γ. Αγγέλη

Τα ποσά συναλλαγών που διαφεύγουν τη φορολόγηση μέσω του διαδικτύου είναι τεράστια και η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να τα βάλει πάση θυσία υπό τον έλεγχό της. Πολύ περισσότερο όσα αφορούν σε γιγάντιους τζίρους αμερικανικών πολυεθνικών…

 Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη σημαντική συζήτηση στο τελευταίο Eurogroup στο Ταλίν, η Κομισιόν κωδικοποίησε τις υπάρχουσες προτάσεις και τις κατέθεσε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. (ECOFIN). Οι εναλλακτικές φορολόγησης του διαδικτύου είναι σύμφωνα με την Κομισιόν τρεις και η καθεμία έχει τις δικές της τεχνικές δυσκολίες. Η πρώτη αφορά στην ενιαία φορολόγηση του τζίρου που κάνουν οι διαδικτυακές πολυεθνικές σε κάθε χώρα, η δεύτερη έχει τη μορφή ενός φόρου στην πηγή της διαδικτυακής συναλλαγής και η τρίτη έχει τη μορφή ενός τέλους σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόζεται η καθεμία εξ αυτών έχουν παρουσιασθεί σε ένα κείμενο έντεκα σελίδων, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν από τους εκπροσώπους των 28 χωρών της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες και όσες ακόμα χρειασθεί να γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, στοχεύουν στο να είναι έτοιμη η Ε.Ε. να πάρει απόφαση τον Δεκέμβριο και να δρομολογήσει τις διαδικασίες φορολόγησης από το 2018!

Στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, υποστηρίζεται ότι η πρώτη μορφή φορολόγησης του διαδικτύου, όποια από τις τρεις επιλεγεί, δεν θα είναι οριστική. Αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό ότι θα αλλάξει και πάλι, αφού εντοπισθούν περισσότερο αποτελεσματικοί τρόποι. Με άλλα λόγια – και λόγω της τεχνικής δυσκολίας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο συναλλακτικό τοπίο όπου σύμφωνα με την Κομισιόν έχει χαθεί η διαφορά μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών – στοχεύει στο να υποχρεώσει τις διαδικτυακές πολυεθνικές σε μία κατ’ αρχήν σοβαρή φορολόγηση και συνεργασία η οποία θα βασισθεί στην εμπειρία από την πρώτη γενικευμένη φορολογησή τους. Εξού και η απόφαση να υπάρξουν τελικές ρυθμίσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να δρομολογηθεί η φορολόγηση από το νέο έτος. Η πρώτη εκ των προτάσεων, αυτή που αφορά στη φορολόγηση επί του τζίρου, έχει την υποστήριξη των ισχυρών της Ευρωζώνης και έχει διαμορφωθεί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά στο μεταξύ έχει κερδίσει και την υποστήριξη από άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ