Πολιτιστικά

Παρουσίαση του λογοτεχνικού-ταξιδιωτικού έργου «Αντίδρομα στον ήλιο» του Φώτη Τερζάκη

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ, το Περιοδικό τέχνης και λόγου ΝΗΣΙΔΕΣ και το βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 στις 8.30μ.μ. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου (Θ. Σοφούλη 127) την παρουσίαση του λογοτεχνικού-ταξιδιωτικού έργου «Αντίδρομα στον ήλιο» του συγγραφέα και μεταφραστή Φώτη Τερζάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Αναστασία Ζέππου και τη συζήτηση με τον συγγραφέα θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Κοβάνη.

Πρόκειται για την καταγραφή των ταξιδιωτικών εμπειριών του ίδιου του συγγραφέα, γραμμένες με στοχασμό και πολιτικό σχόλιο, από διάφορα μέρη του κόσμου όπως την Τουρκία, τη Συρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Νότιο Αραβική, το Ιράν, την Ινδία (με στάση στα Ιμαλάια), τη Χερσόνησο της Ινδοκίνας, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.ά.

Ο Φώτης Τερζάκης διαμένει αυτές τις ημέρες στον ξενώνα του ΔΚΣΜΡ και εργάζεται στη μετάφραση του βιβλίου «Φιλοσοφία και Θρησκεία» του Γερμανού φιλοσόφου Φρίντριχ Σέλινγκ ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την καταγραφή των πρόσφατων ταξιδιωτικών του περιηγήσεων στην Ανδαλουσία και το Μαρόκο.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Φώτης Τερζάκης έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής, και ε­ρευ­νη­τι­κά, στο πλαί­σιο σε­μι­να­ρί­ων, σε διάφορους το­μείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Έχει δη­μο­σιεύ­σει ε­κτε­τα­μέ­νο αριθ­μό δο­κι­μί­ων και κρι­τι­κών σε ποικίλα έ­ντυ­πα (Ση­μειώ­σεις, Λε­βιά­θαν, Ή­χος, Πλα­νό­διον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συ­νερ­γα­στεί κα­τά περιόδους ως βιβλιοκριτι­κός με τις ε­φη­με­ρί­δες Ελευθεροτυ­πί­α, Καθημερινή και Αυ­γή· έχει επίσης δι­δάξει μετάφρα­ση φι­λο­σο­φί­ας στο Αγ­γλι­κό Τμή­μα του Ευρωπα­ϊ­κού Κέ­ντρου Μετάφρασης (ΕΚΕ­ΜΕΛ). Από το 2005 έχει ιδρύσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (από το 2009 Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στο πλαίσιο του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στη φιλοσοφία, την αισθητική, τη συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ψυχαναλυτική θεωρία. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις. Ενδεικτικά: Τα αίματα της γλώσσας. Έξι ποιήματα, (Όστρακα 1989)· πρόζα:  Η αυλακιά του Ρεμπώ. Τρία ταξίδια (Πανοπτικόν 2010), Αντίδρομα στον ήλιο. Ασιατικές ιχνογραφίες (Πανοπτικόν, 2014-15)· δοκίμια: Ση­μειώ­σεις για μιαν αν­θρω­πο­λο­γί­α της μου­σι­κής (Πρί­σμα 1990), Μελέ­τες για το Ιερό (Ελ­λη­νι­κά Γράμματα 1997), Τα Ο­νό­ματα του Διο­νύ­σου: προ­α­ναγ­γε­λί­ες μιας διαρ­κώς μα­ταιού­με­νης έ­λευ­σης (Ο­ξύ 2000), Α­πο­σπά­σμα­τα μιας φιλοσοφί­ας της φύ­σης (futura 2003), Νι­τσε­ϊ­κές με­τα­μορ­φώ­σεις (futura Α­θή­να 2004), Τροχιές τού Αισθητικού (futura 2004), Ερμηνευτικά για τη Σχολή της Φραγκφούρτης (Αλεξάνδρεια 2008), Αντι-επιστημολογικά (Πανοπτικόν 2012), κ.ά.

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου