Συνεντεύξεις

Μ. Κεφαλογιάννης: «Η προσφυγή στις κάλπες είναι εθνικός μονόδρομος»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Στην διαπίστωση πως το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής επισημοποίησε την τριχοτόμηση της Τουρκίας, ενώ την απομάκρυνε πλέον από την Ευρώπη, προβαίνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, μιλάει για τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στην Γαλλία για την Προεδρία, τις επικείμενες εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία, την προετοιμασία για το Brexit και τις γερμανικές εκλογές.
Επισημαίνει ακόμη πως η ίδια η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύει, ωστόσο, πως η Ευρώπη, δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει σαν τον δεινόσαυρο, που δεν εξελίχθηκε και εξαφανίσθηκε
Ακόμα, μιλάει για την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστη, όπως την χαρακτηρίζει, καταστροφή στην Ελλάδα ενώ σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει πως οι εκλογές είναι μονόδρομος και κρίνονται πλέον ως επιτακτική ανάγκη από την ίδια την κοινωνία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, πώς σχολιάζετε την ‘επόμενη μέρα’ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της χώρας αυτής με την Ευρώπη από τώρα και στο εξής;
Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής επισημοποίησε την τριχοτόμηση της Τουρκίας. Και άνοιξε δυστυχώς τις πύλες αφενός στην αποσταθεροποίηση και στην ισλαμοποίηση της χώρας και αφετέρου στην απομάκρυνσή της από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η χώρα μας επιθυμούσε και επιθυμεί μία σταθερή Τουρκία με δημοκρατικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το ίδιο επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη κάτω από ασυνήθιστες και παράδοξες συνθήκες για μία δημοκρατική χώρα.
Παράδοξο πρώτο, να διεξάγονται εκλογές σε μία χώρα που τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράδοξο δεύτερο, οι χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις που έχουν γίνει στη χώρα αυτή τους τελευταίους μήνες. Συλλήψεις, στρατιωτικών, δικαστικών, ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, δημοσίων υπαλλήλων και απλών πολιτών που αντιτίθενται στον Ερντογάν ή απλώς υπήρχε για αυτούς η υποψία ότι είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν.
Παράδοξο τρίτο, η φίμωση και το κλείσιμο του μεγαλύτερου αριθμού των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν και οι εκατοντάδες συλλήψεις δημοσιογράφων.
Οι συνταγματικές αλλαγές που αποφασίστηκαν, αναγορεύουν τον νέο πρόεδρο σε απόλυτο μονάρχη, που καθορίζει, αποφασίζει, διορίζει και ελέγχει τα πάντα και τους πάντες. Μια “προεδρική δημοκρατία” χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες των δημοκρατιών του σύγχρονου κόσμου.
Και αυτές οι συνταγματικές αλλαγές δεν είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο, με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης για μία υπό ένταξη χώρα. Όπως, ασφαλώς και η απειλή του Ερντογάν, για την επαναφορά της θανατικής ποινής, δεν είναι συμβατή και καθιστά απαγορευτική την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Έχω την τιμή να προεδρεύω στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που είναι η Επιτροπή που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και νομίζω ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας το κλίμα για την Τουρκία από όλους τους ευρωβουλευτές θα είναι πολύ αρνητικό.
• Να μείνουμε στα ευρωπαϊκά ζητήματα και να σας ζητήσω μια εκτίμηση για τις εκλογές στην Γαλλία. Πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη –αναλόγως με το αποτέλεσμα;
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη μαζί με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τα θέματα ασφάλειας είναι η άνοδος του λαϊκισμού.
Αλλά για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ίδια η Ευρώπη. Που με τις καθυστερήσεις της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με τα διστακτικά βήματα της, με το σαφές έλλειμμα ηγετών έδωσε χώρο στους ευρωφοβικούς. Στους πάσης φύσεως λαϊκιστές. Που χαϊδεύουν αυτιά. Που υπόσχονται στους πάντες τα πάντα. Σε όλους αυτούς, από όπου και αν προέρχονται είτε από τη ριζοσπαστική αριστερά είτε από την άκρα δεξιά, που έχουν έτοιμες «μαγικές λύσεις». Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία, ο Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ο Βίλντερς στην Ολλανδία και η Λεπέν στη Γαλλία.
Αλλά την καταλυτική απάντηση σε όλους αυτούς θα δώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί στις κάλπες όποτε και όπου αν στήνονται. Όπως πρόσφατα στις ισπανικές και στις ολλανδικές εκλογές έτσι την Κυριακή και ο γαλλικός λαός θα δώσει μία πειστική απάντηση στο λαϊκισμό. Και πολύ σύντομα την ίδια απάντηση θα δώσει και ο ελληνικός λαός.
Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί θα δώσουν και θα κερδίσουν τη μάχη κατά του λαϊκισμού.
• Παράλληλα παρακολουθούμε μια σειρά από εξελίξεις και στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας με το Brexit ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις γερμανικές εκλογές.
Η Μεγάλη Βρετανία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Ιουνίου από την πρωθυπουργό της Τερέζα Μέι που αποζητά μέσω αυτών τη δική της πολιτική νομιμοποίηση ώστε να αντιμετωπίσει με αυξημένο κύρος τις προδιαγραφόμενες σκληρές συζητήσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία αποχώρηση που αποφασίστηκε «ελαφρά τη καρδία» σε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα. Και οδήγησε όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον εμπνευστή του εκτός Ντάουνιγκ Στριτ και πολιτικής. Μία μοιραία απόφαση ενός μοιραίου πρωθυπουργού που πιθανότητα θα καταστήσει τη Μεγάλη Βρετανία, Μικρά Αγγλία. Λόγω του πολύ σοβαρού ενδεχομένου αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας που επιθυμούν την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο για τις γερμανικές εκλογές, επειδή κάποιοι κάνουν όνειρα που και αυτά θα αποδειχθούν απατηλά, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη. Άνετη επικράτηση των Χριστιανοδημοκρατών της κας Μέρκελ και των συμμάχων τους.
• Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τις αλλαγές στην Ευρώπη, με σενάρια που θέλουν χώρες πολλών ταχυτήτων, παράλληλα νομίσματα κ.λπ. Θα ήθελα το σχόλιό σας και πώς πρέπει η Ελλάδα να προετοιμαστεί για όλα αυτά.
Νομίζω ότι δεν ικανοποίησε κάποιον η παρουσίαση της επονομαζόμενης «Λευκής Βίβλου» από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από εκπόνηση σεναρίων για το μέλλον της.
Έχουμε όλοι υποχρέωση να κάνουμε γρήγορα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το μόνο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών μας. Την οικονομική κρίση. Το προσφυγικό. Τα θέματα ασφάλειας. Το λαϊκισμό, το μεγάλο αντίπαλο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το έχω πει και παλιότερα σε όλους τους τόνους. Για την σημερινή Ευρώπη απαιτούνται γρήγορες και θεαματικές αποφάσεις. Προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στο οικονομικό και νομισματικό τομέα. Στη δημιουργία κοινού στρατού που θα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κοινή γλώσσα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κοινή πολιτική στα ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει σαν το δεινόσαυρο, που δεν εξελίχθηκε και εξαφανίσθηκε.
• Η ελληνική κυβέρνηση, ‘πανηγυρίζει’ για την πρόσφατη συμφωνία. Η χώρα κέρδισε τίποτα, ή πάει πρόσω ολοταχώς για νέα μέτρα;
Η σημερινή κυβέρνηση ή πανηγυρίζει διαρκώς αποτυχίες και συστηματικές καταπατήσεις όλων των κόκκινων γραμμών που η ίδια βάζει ή κόβει κορδέλες εγκαινίων για έργα που άλλοι σχεδίασαν και υλοποίησαν. Μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε παράλληλο πρόγραμμα ζώντας στο δικό της παράλληλο σύμπαν της αυταπάτης και τελικά χρέωσε την ελληνική κοινωνία με μέτρα πολλών δις ευρώ, με ένα μόνιμο υπερταμείο όπου εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία για εκατό χρόνια και ένα κόφτη μισθών και συντάξεων. Και σήμερα κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση δίνοντας σαφές νόημα στον ενεστώτα διαρκείας. Γιατί έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας. Ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τον περασμένο Νοέμβριο δήλωνε ότι η αξιολόγηση σίγουρα θα κλείσει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου χωρίς κανένα νέο μέτρο. Σας θυμίζω ότι είμαστε στον Απρίλιο, η αξιολόγηση είναι ακόμη στον αέρα αν και έχουν ήδη αποδεχθεί νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ στο πεδίο της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου. Και τα στοιχεία που παρουσίασε το ΔΝΤ την περασμένη Τετάρτη μας κάνουν, δυστυχώς, να φοβόμαστε ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν και άλλα μέτρα ή ενεργοποίηση του κόφτη μισθών και συντάξεων.
Δυστυχώς, η καταστροφή λόγω ιδεοληψίας, ανεπάρκειας και ανικανότητας που προκάλεσε το σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα τα δύο τελευταία χρόνια είναι ανυπολόγιστη.
• Η Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Ωστόσο ο Σύριζα το αποφεύγει συστηματικά. Τι μπορεί να γίνει κατά την άποψή σας για να προσφύγει η χώρα στις κάλπες;
Η προσφυγή στις κάλπες, είναι εθνικός μονόδρομος. Δεν είναι απαίτηση ή επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση που προκαλεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία και ελληνική κοινωνία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου