Ειδήσεις

Ο Δρ. Δημήτρης Ματθαίος, ένας λαμπρός επιστήμονας, με διεθνείς διακρίσεις, θα αναλάβει το Ογκολογικό της Ρόδου

Ενας λαμπρός επιστήμονας, ο ογκολόγος παθολόγος Δρ Δημήτρης Ματθαίος, θα αναλάβει την διεύθυνση του νέου ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου της Ρόδου, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του οποίου, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ο Δρ. Δημήτρης Ματθαίος αναμένεται στη Ρόδο προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου, έχει ήδη επισκεφθεί το νησί μας και όπως ο δήλωσε στη «δημοκρατική», έρχεται με μεγάλα σχέδια και πολλή όρεξη για να εργαστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο επέλεξε έναντι θέσης Κλινικού Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο!
Πρόκειται για έναν νέο επιστήμονα με σπουδαίες περγαμηνές, ο οποίος, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε στη «δ», έχει ήδη καταρτίσει ένα φιλόδοξο πλάνο για τη λειτουργία της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Ρόδου για τη συνεργασία της με εξειδικευμένες κλινικές του εξωτερικού με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς της Δωδεκανήσου – και όχι μόνο- εναρμονισμένη με τις εξελίξεις της επιστήμης.
O ιατρός παθολόγος ογκολόγος κ. Δημήτριος Ματθαίος εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με βαθμό «Λίαν Καλώς».
Στη συνέχεια υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Περιφερειακό ιατρείο Πρωτοκκλησίου Έβρου. Το 2008-2009 εξέτισε τη στρατιωτική του θητεία ως οπλίτης ιατρός στην 21ΕΜΑ στον Έβρο. Μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ξεκίνησε την ειδίκευση του στην ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης την οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς το 2016.
Το 2013 ανακηρύχτηκε παμψηφεί με βαθμό «Άριστα» Διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης υποστηρίζοντας τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Διερεύνηση της κλινικής σημασίας δεικτών που συμμετέχουν σε κομβικά μονοπάτια της καρκινογένεσης του μη-μικροκυτταρικoύ καρκίνου του πνεύμονα».
To 2014 κατόπιν υποτροφίας-βραβείου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας (ΕSMO) μετεκπαιδεύτηκε στον Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Ιταλίας στο Μιλάνο (Διευθυντής Καθηγητής Fillipo de Braud). Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει στη σύγχρονη διαχείριση όλου του φάσματος των συμπαγών όγκων σε ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα της Ευρώπης. Κατά την παραμονή στο ανωτέρω κέντρο εμβάθυνε στη μεταφραστική έρευνα, ενώ παράλληλα έθεσε τις βάσεις για την επιστημονική συνεργασία με το ανωτέρω κέντρο, συνεργασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Tην ίδια χρονιά έλαβε τον ευρωπαϊκό τίτλο της ειδικότητας της Παθολογικής Ογκολογίας κατόπιν εξετάσεων στην Βιέννη τον Σεπτέμβριο του 2015. Παράλληλα το ειδικό ενδιαφέρον του για την Μοριακή Βιολογία και τη μεταφραστική έρευνα του καρκίνου, τον έκαναν να θέλει να εμβαθύνει περαιτέρω σ’αυτόν τον τομέα. Έτσι το 2016 έλαβε τον τίτλο του μεταπτυχιακού Μεταφραστικής Έρευνας από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, παρουσιάζοντας την μεταπτυχιακή του διπλωματική εργασία με τίτλο «Προβιοτικά και καρκίνος» και βαθμό άριστα 10. Αμέσως μετά ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής-Παθολόγος Ογκολόγος στο MD Anderson Cancer Center των ΗΠΑ στον τομέα της ουρογεννητικής ογκολογίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Gary Gallick (Professor and Director of Education Mary and Howard Lester -Chair in Genitourinary Cancers, MD Anderson Cancer Center,TX,USA) και του Καθηγητή και Διευθυντή Professor Christofer Logothetis. Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του, ο ιατρός εκπαιδεύτηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην διαχείριση και διατομεακή προσέγγιση των ουρογεννητικών καρκίνων.
Οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στη διαλεύκανση των μηχανισμών αντίστασης στις σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Το MD Anderson Cancer Center των ΗΠΑ στο οποίο μετεκπαιδεύτηκε είναι το πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη αντικαρκινικό κέντρο έρευνας και θεραπείας σε όλες τις αξιολογήσεις που έχουν δημοσιευθεί επί σειράν ετών, σε σύγκριση με άλλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή υπήρξε τέσσερις φορές υπότροφος του Κληροδοτήματος Έλλης Δεσσύλα για την εξαίρετη επίδοσή του. Μετέπειτα τιμήθηκε με μια σειρά υποτροφιών και βραβείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την υποτροφία-βραβείο που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας για την μετεκπαίδευση στο Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Ιταλίας στο Μιλάνο, υποτροφία που δίδεται κατ’ έτος σε 2 έως 5 (!) ογκολόγους παγκοσμίως. Παράλληλα τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή εταιρεία Ογκολογίας (ΕSMO) με μια σειρά υποτροφιών-grants για την συμμετοχή του σε μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων με αντικείμενο την ογκολογική έρευνα.
Σε όλες τις ανωτέρω υποτροφίες επελέγην κατόπιν αξιολόγησης του βιογραφικού του από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας. Aντίστοιχες υποτροφίες έλαβε και από την Εuropean School of Oncology (ESO). Παράλληλα τιμήθηκε με μια σειρά βραβείων στην Ελλάδα όπως: βραβείο καινοτομίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 20 βραβείο στο Πανελλήνιο συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής, 20 βραβείο στο Πανελλήνιο συνέδριο Ογκολογίας, βραβείο-υποτροφία για την έρευνα του από την εταιρεία Revoil, 2ο βραβείο στο Πανελλήνιο συνέδριο φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος, έπαινο στο συνέδριο φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος καθώς και μια σειρά άλλων διακρίσεων. Το διδακτικό του έργο αφορά στην διδασκαλία της ιατρικής σε δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και εκπαίδευση ενηλίκων. Έχει διδάξει εκατοντάδες ώρες σε δομές εκπαίδευσης όπως: Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) -ήταν ο πρώτος ιατρός που ξεκίνησε την εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στο Νομό Έβρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΕΚΕ).
Σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίδαξε ως καθηγητής: Στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου το μάθημα της Φαρμακολογίας, της Παθολογικής Ανατομικής και πρόσφατα της Παθολογίας συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των νέων νοσηλευτών, ενώ υπήρξε από τους πρώτους διδάσκοντες του τμήματος από την ίδρυσή του. Στην Σχολή Αστυνομίας του Διδυμοτείχου δίδαξε το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών. Τέλος από το 2015 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, έχοντας παράλληλα συμβάλει στην επίβλεψη και καθοδήγηση μιας περατωθείσας μεταπτυχιακής εργασίας και μια σειρά εν εξελίξει μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών που αφορούν στην ογκολογική έρευνα. Διετέλεσε πρόεδρος καθώς και μέλος τόσο της οργανωτικής όσο και της επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων με αντικείμενο την ογκολογία. Παράλληλα συμμετείχε ως ομιλητής σε μια σειρά συνεδρίων και σεμιναρίων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ενός σημαντικού αριθμού δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, καθώς και Πρακτικών Συνεδρίων. Ειδικότερα έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 25 ξενόγλωσσων διεθνών δημοσιεύσεων, 3 δημοσιεύσεων σε ελληνικά περιοδικά, καθώς και 35 ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα είναι μέλος του editorial board του περιοδικού Journal of medical case reports (pubmed), ενώ διατέλεσε reviewer στα περιοδικά Oncology, Oncotarget και Journal of medical case reports που είναι ενταγμένα στο Pubmed. Παράλληλα είναι μέλος διεθνών και ημεδαπών επιστημονικών εταιρειών με αντικείμενο την ογκολογική έρευνα. Το 2017 τιμήθηκε ως καθηγητής στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των Ογκολόγων της Λατινικής Αμερικής, όπου του ανατέθηκε να επιμορφώσει τους Ογκολόγους του Εκουαδόρ στις νέες εξελίξεις στην Ογκολογίας.
Μάλιστα, το 2017 μετά το πέρας της μετεκπαίδευσής του στις ΗΠΑ του προσφέρθηκε η θέση του Κλινικού Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, θέση την οποία και απέρριψε γιατί όπως δήλωσε στη «δ»:
«Είναι καθήκον κάθε Έλληνα επιστήμονα να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε να μείνει και να προσφέρει στην χώρα του. Είναι λυπηρό νέοι επιστήμονες να μεταναστεύουν στερώντας από την Ελλάδα ένα σημαντικό δυναμικό που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά στην χώρα ώστε να βγει από την κρίση. Για μένα η δημιουργία του νέου ογκολογικού κέντρου στην Ρόδο, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και θα καταθέσω την ψυχή μου ώστε αυτό το κέντρο όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες των καρκινοπαθών της Ρόδου και των Δωδεκανήσων αλλά ο απώτερος στόχος είναι να καταστεί το κέντρο αυτό σταδιακά ένα κέντρο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα κέντρα της Ευρώπης. Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στην διοικήτρια του Νοσοκομείου κυρία Χατζηστρατή, που αγκάλιασε αυτό το όραμα και το έκανε πράξη δουλεύοντας άοκνα και με διαρκή διάθεση προσφοράς προς τον τόπο της όπως και το υπουργείο Υγείας που έδειξε σημαντική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών που πρόσφατα γνώρισα και πρόκειται για έναν δυναμικό σύλλογο με εξαίρετα μέλη που δίνουν την ψυχή τους για την στήριξη του νέου τμήματος, το προσωπικό του νοσοκομείου, τον περιφερειάρχη που όπως με ενημέρωσαν δεσμεύτηκε στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος, όλων των πολιτικών και βουλευτών που επί πολλά έτη με επερωτήσεις και διαρκή αγώνα μετέφεραν προς την κεντρική εξουσία το αίτημα της δημιουργίας ογκολογικού κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, την εξαίρετη συνάδελφο και φίλη Ογκολόγο κυρία Παρασκευά που έδωσε από την πρώτη στιγμή τον δικό της αγώνα, τους συναδέλφους από τον Ιατρικό Σύλλογο, το νοσοκομείο και τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού, που ήταν πάντα ευαισθητοποιημένοι και δίπλα στην αγωνία του ογκολογικού αρρώστου αλλά και όλους τους πολίτες του νησιού που συνετέλεσαν ώστε σήμερα να μιλάμε για ένα όνειρο που γίνεται πράξη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου