Πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση στα 5 νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών κατέθεσαν οι δήμαρχοι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διεξήχθη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Πρόκειται για τους δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Χίου, Μανώλη Βουρνούς, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, Κω, Γιώργο Κυρίτση και Λέρου Μιχάλη Κόλλια. Οι δήμαρχοι που στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν:

– την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί , ζητούν στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου με στελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών.

– αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψη εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

– ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια όπως τονίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες εξαιτίας της αντιμετώπισης του ζητήματος της προσφυγικής κρίσης.

-ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους κατοικούν στα νησιά τους και καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών τους ως «ειδικών ζωνών αποκλεισμού» για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην συνέντευξη παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Πατούλης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική για καθυστέρηση σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι αυτή προσομοιάζει με την πορεία χελώνας.

«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται καινούργιες ψυχές, ενώ δεν προωθούνται αυτοί που πρέπει να προωθηθούν», είπε, ο Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στην αναλογική κατανομή των προσφύγων και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άδειες δομές στην ηπειρωτική χώρα «οπότε μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας».

Κοινός τόπος για όλους τους δημάρχους ήταν η παραδοχή ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης γεγονός όμως που δεν επηρέασε την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης από τις τοπικές κοινωνίες.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επέδειξε. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται είναι ανορθολογικές για τις κοινωνίες μας, δεν συμφέρει την Ελλάδα να αλλάξει το θετικό πρόσημο που κέρδισε κατά τη διαχείριση του προσφυγικού. Λύσεις υπάρχουν και γι αυτό ζητήσαμε ραντεβού με τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο Σπύρος Γαληνός.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στις 5.30 το απόγευμα, έπειτα από αίτημά τους οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου με αντικείμενο την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της στα νησιά.

Αυτή την ώρα οι πέντε δήμαρχοι δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες τους, αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τους δοκιμαζόμενους δήμους τους.

Tη Λέσβο θα επισκεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την επίσκεψη του στο νησί ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων του νησιού, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί δομές προσφύγων σε Μόρια και Καρά Τεπέ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο νησί την ίδια μέρα με ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.in.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ