Ειδήσεις

Θέσεις Τάσου Διάκου ενόψει των εκλογών στον ΔΣΡ

Συνάδελφε και Συναδέλφισσα!

Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι φοβερά απαιτητικό, πολυδιάστατο και αγχωτικό. Απαιτεί σίγουρα πολύ όρεξη για δουλειά, δημόσιες σχέσεις αλλά και γερές ψυχικές αντοχές και με λίγα λόγια αρκετά κοφτερό μυαλό. Όποιο και αν είναι το μέλλον μέρα με την ημέρα ορίζεται από την προσπάθεια και το πείσμα του καθενός, από τη γνώση και την εμπειρία που καθημερινά αποκτάμε εμείς οι ίδιοι. Κανένας δε μας φταίει, σε κανένα δεν πρέπει να στηριζόμαστε, παρά την αρκετή μεγάλη εκμετάλλευση που συμβαίνει.

Να γνωρίζετε ότι στις κρίσιμες αυτές εκλογές για όλους μας πρέπει να κάνετε την υπέρβαση σας και επίσης ότι όποιος ακολούθησε στην πορεία του, την πυγμή και την τιμιότητα δεν έχασε.

Δεν μας ανάγκασε κανείς να μάθουμε τη νομική, πολλοί από εμάς λατρέψαμε τη σχολή και τα μαθήματα. Αυτό που κανείς δεν μας έμαθε και καλούμαστε να κάνουμε μόνοι μας είναι η σκληρή πραγματικότητα της δικηγορίας. Και η δικηγορία δεν είναι επάγγελμα αλλά μας ανάγκασε η ζωή να το ασκήσουμε γιατί από κανένα δεν περιμένουμε κάτι. Η δικηγορία πάνω απ` όλα είναι λειτούργημα, όμως είναι έτσι διαμορφωμένο που κανείς δεν το αντιλαμβάνεται ως τέτοιο. Στο χέρι μας είναι όμως να αλλάξουμε αυτή την οπτική.

Γι` αυτό στις κρίσιμες αυτές εκλογές που έρχονται και επειδή όλοι μας κρινόμαστε από τους συνάδελφους που ξέρουν και κρίνουν, ΣΑΣ ΚΑΛΩ να κάνετε την απογοήτευση και την οργή σας κρίση και την κρίση σας ψήφο λογικής. Να αναδειχθούν υποψήφιοι που είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις μιας εκπροσώπησης.

Να βγάλουμε το Σύλλογο από την απραξία, την ανυποληψία και την εσωστρέφεια, να τον αναδιοργανώσουμε και να τον μετατρέψουμε σε εργαλείο στην υπηρεσία του ενεργού Δικηγόρου, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες της καθημερινότητάς του. Να τον επανατοποθετήσουμε στους ενεργούς και παρόντες φορείς της πόλης. Η ανάκτηση του κύρους του Δικηγόρου και η προάσπιση της αξιοπρέπειάς μας είναι προτεραιότητα αφού οι δικηγόροι, με την ασφαλιστική και φορολογική επιδρομή, είναι υπό διωγμό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ορισμένους στόχους μου, που θα γίνουν πραγματικότητα γιατί έμαθα στη ζωή μου όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος ότι «να μην είμαι όχι μόνο λαλών αλλά  και πράττων». Η πορεία μου σε όλο αυτό το διάστημα το έχει αποδείξει.

Γιατί δυστυχώς στο Σύλλογο βρισκόμαστε πιο κοντά στο εγώ και όχι στο εμείς που ήθελε ο Μακρυγιάννης. Δυστυχώς, ο καθένας από εμάς έχει κλειστεί στο καβούκι του και δεν σκέφτεται τον άλλο. Το πρόβλημα του Κτηματολογίου που έχει ένα συνάδελφος πρέπει να είναι πρόβλημα όλων που θα επιζητηθεί η λύση του, γιατί αύριο ο καθένας από εμάς θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Γι` αυτό ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου πρέπει να είναι πρωτάρης και εκφραστής της ανησυχίας, της αγωνίας και της θέλησης των Συναδέλφων. Να είναι επιβεβλημένος στη συνείδηση του κόσμου. Να έχει διακριθεί στο επάγγελμα του και όχι άτομο που επιζητεί τον θώκο για να λύσει τα προβλήματα του.

Μόνο χωρίς εξαρτήσεις μπορείς να υπερασπιστείς τα συμφέροντα της δικηγορίας, της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, όλων των δικηγόρων, γιατί είναι συσσωρευμένα πολλά και μεγάλα προβλήματα και η ανάγκη για απολύτως άμεση επέμβαση είναι τεράστια, αλλά και γιατί το σύστημα διοίκησης του ΔΣΡ είναι προεδροκεντρικό, ο πρόεδρος δίνει τον τόνο, τα περιθώρια πρωτοβουλιών και δράσεων. Στο επίπεδο του Συλλόγου θα ασκήσω από την πρώτη μέρα χρηστή διοίκηση με διαφάνεια στη λειτουργία. Πρέπει επειγόντως να προβούμε όχι μόνον σε απλές αλλαγές, αλλά σε ολική μεταμόρφωση του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι κουράστηκαν και απογοητεύτηκαν.

Η διανομή ετησίως του ισολογισμού, απολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του ΔΣΡ σε όλα τα μέλη, ώστε να γνωρίζουν τα πάντα για τη διαχείριση και πού πάει και το τελευταίο ευρώ θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Πέραν της οικονομικής διαφάνειας, προτεραιότητές μου είναι, από την πρώτη κιόλας ημέρα, η καθιέρωση του ΔΣΡ ως θεσμικού συνομιλητή κύρους για τα θέματα Δικαιοσύνης και της δικηγορίας, η επίτευξη της εξωστρέφειας του Συλλόγου μας με την ανάληψη καίριου και λειτουργικού ρόλου στην κοινωνία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα. Η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης με παρεμβάσεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας, όπως για παράδειγμα η επέκταση της νομικής βοήθειας και σε φορολογικές και εν γένει διοικητικές υποθέσεις, η ανάθεση σε δικηγόρους είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου, η ενίσχυση θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, το πιστοποιητικό δικηγόρου σε εμπράγματες δικαιοπραξίες για την ασφάλεια των συναλλαγών, η μεταφορά μέρους της εκούσιας δικαιοδοσίας στου δικηγόρους κά.

Η εκκαθάριση της αμοιβής στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας να γίνεται σε 3-5 μήνες αντί σε ενάμιση χρόνο, η αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ από τις 10.000€ στις 25.000€, η ενίσχυση της θεσμικής παρουσίας και γνώμης της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων του ΔΣΡ στο ΔΣ, απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς στο ΔΣΡ τα τρία πρώτα χρόνια, συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Συλλόγου και εντολέων που απασχολούν μαζικά δικηγόρους (τράπεζες, ασφαλιστικές), και άσκηση δικαστικών προσφυγών εναντίον όσων από αυτούς επιβάλουν αυθαίρετα επαχθείς όρους συνεργασίας.

Οι δικηγόροι καλούμαστε μετά από απόφαση που έχει λάβει η γενική συνέλευση να καταβάλουμε συγκεκριμένα μέσω των γραμματίων προκαταβολής εισφορών και ενσήμων (παράβολα) εισφορά υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και υπέρ του ταμείου συνεργασίας, για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.
Μετά την αύξηση κατά 20% των εισφορών στον ασφαλιστικό μας φορέα τα χρήματα που μας απομένουν ως αμοιβή από τα παράβολα είναι απειροελάχιστα. Ενδεικτικό είναι ότι σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων το ποσό που απομένει ως εισόδημα στους δικηγόρους δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ! Με δεδομένο ότι το ταμείο συνεργασίας έχει παύσει προ πολλού να μας  αποφέρει έσοδα από τον διανεμητικό λογαριασμό θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για την λειτουργία του.

Τα έσοδα που εξασφαλίζονται από την εφάπαξ καταβολή συνδρομής στον Σύλλογο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που έγιναν, επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του Συλλόγου, ενώ θα δοθεί τέλος και στο φαινόμενο μόνο λίγοι δικηγόροι, που ασκούν ανελλιπώς το επάγγελμα, να συνεισφέρουν στον Σύλλογο συμμετέχοντας σε δίκες και εκδίδοντας παράβολα. Εκτιμώ πως μέριμνα οφείλει να ληφθεί προκειμένου η εφάπαξ συνδρομή να γίνει κλιμακωτά ώστε να μην επιβαρύνονται οι νέοι δικηγόροι και επιπλέον να μην σταματήσει η καταβολή του νεόσημου σε όσους δικηγόρους ξεκινούν την δικηγορία.

Από την 1 Ιανουαρίου 2017 οι δικηγόροι, καταβάλλουμε για την κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4387/2016, το 34 % του εισοδήματός μας, δηλαδή 20 % για συνταξιοδοτική ασφάλιση, 6,95 % για υγειονομική περίθαλψη και 7% για επικούρηση.Κάποιες μειώσεις του ποσοστού αυτού, οι οποίες σημειωτέον, θα πρέπει να αναπληρωθούν και να καταβληθούν εντός δεκαπενταετίας από την εφαρμογή του νόμου, μόνο ως ασπιρίνη θα μπορούσαν να νοηθούν.

Εάν σε αυτό το εξωπραγματικό ποσοστό, μοναδικό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέσουμε και τις φορολογικές υποχρεώσεις, που κάθε δικηγόρος πλέον έχει, δηλαδή φορολόγηση 22% από το πρώτο ευρώ, που φτάνει έως το 40 %, ΦΠΑ 24 %, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, τότε φτάνουμε στο ποσοστό του 65 με 70 % του εισοδήματος για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Με ό, τι απομένει, ο δικηγόρος θα πρέπει να καλύψει έξοδα γραφείου, ενημέρωση βιβλιοθήκης, συνδρομές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, απαραίτητα για την εργασία του και βέβαια ατομικές και οικογενειακές δαπάνες. Το πρότυπο του ελεύθερου επαγγελματία, του μαχόμενου δικηγόρου, στις μεγάλες πόλεις έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται.

Η μεγάλη και αθεράπευτη πληγή του Κτηματολογίου θα επιλυθεί με τοποθέτηση με σύμβαση έργου ασκουμένων δικηγόρων και νέων συναδέλφων ώστε να εγγραφούν οι χιλιάδες πράξεις που εκκρεμούν και άποψη μου είναι η άμεση ένταξη του στο Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε να εξασφαλιστεί χρήμα για την άμεση μηχανογράφηση όλων των τόμων.

Για το Δικαστικό Μέγαρο το οποίο αποτελεί ντροπή για το νησί της Ρόδου, αφού η κατάσταση όλων των χώρων είναι απελπιστική, πρέπει να δοθεί άμεση πρωτοβουλία για την πλήρη ανακαίνιση του, άσχετα αν είναι έργο της πολιτείας εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τα μέγιστα και να το εντάξουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αφού πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη του.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε είναι η δέουσα στιγμή να δώσετε την ευκαιρία σε συναδέλφους δοκιμασμένους και στην κοινωνία και στο επάγγελμα ανθρώπους που το πρόβλημα σας θα είναι και δικό τους. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, σημαίνει να ασχολείσαι με τους άλλους και τα προβλήματα τους και να είσαι κοντά σε κάθε συνάδελφο και να ξέρετε ότι Η ΨΗΦΟΣ, Η ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ.

Γι` αυτό ΣΑΣ ΚΑΛΩ να κάνετε την υπέρβαση σας και την απογοήτευση και την οργή σας κρίση και την κρίση σας ψήφο λογικής.

Με εκτίμηση προς όλους σας,

Τάσος Διάκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου