Συνεντεύξεις

Γ. Σκιαδόπουλος: “Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές δημεύουν τα ετήσια εισοδήματα των μηχανικών”

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Τα προβλήματα του κλάδου καθώς και την συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος.
Με αφορμή και το 2ο Συνέδριο που διεξάγεται στην Ρόδο, μιλάει επίσης για τις εξελίξεις μετά το πάγωμα των έργων από πέρσι καθώς και για τις επενδύσεις που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος μας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σκιαδόπουλε, να ξεκινήσουμε από το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που διεξάγεται στην Ρόδο. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκδηλώσεις για τον κλάδο και για το νησί;
Αγαπητή κ. Ντόκου ο τόπος μας έχει ανάγκη από το να δομήσουμε από κοινού μία Αρχιτεκτονική Παιδεία. Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελεί το 3ο συνεχές Συνέδριο που συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει ο Σύλλογός μας. Το 1ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 προσελκύοντας 450 συνέδρους. Σταθεροί και ουσιαστικοί συνεργάτες σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας είχε συνδιοργανωθεί μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Οκτώβριο του 2016 προσελκύοντας 300 συνέδρους.
Μεταξύ των αναγνωρισμένων ομιλητών στα προηγούμενα 2 έτη ήταν οι κ.κ. Τάσος Μπίρης, Παναγιώτης Τουλιάτος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, Δημήτρης Κόκκινος, Γιάννης Αίσωπος, Τόνια Κατερίνη, Γιώργης Γερόλυμπος, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Τάσης Παπαϊωάννου, κ.ά. Το επίπεδο των ομιλητών είναι αρκετά υψηλό, οι εισηγήσεις ιδιαίτερα ουσιαστικές, γεγονός που έλκει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και που, όπως θα δείτε, έχει πλέον ξεκινήσει να προσελκύει επισκέπτες και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ένας από τους στόχους μας είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα καθοδηγήσει αυτές τις 2 έννοιες να εξελίσσονται παράλληλα και σε άμεση διάδραση μεταξύ τους. Επιθυμούμε τα πορίσματα των Συνεδρίων να είναι τόσο σημαντικά, ώστε να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών (Αρχιτέκτονες, Ξενοδόχους και γενικότερα επαγγελματίες του Τουρισμού) από πολλές χώρες.
• Είναι γεγονός πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται αρωγός στον κλάδο σας με διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί πυλώνα πολυεπίπεδων συνεργασιών. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
• Η στήριξη της ΠΝΑΙ στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως «μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού» (Ιούλιος 2015),
• Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο» (4 Οκτωβρίου 2015), κατά τον οποίο 3000 συμπολίτες μας θαύμασαν για πρώτη φορά μετά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μαζί με τον Προμαχώνα του Παλατιού,
• Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού»
• Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας»
• Η συνεργασία μεταξύ ΣΑΔ, ΠΝΑΙ και ΤΕΕ για την προκήρυξη 9 Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλισμού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο -τόσο σε αριθμό, όσο και σε γεωγραφική έκταση- Πανελλήνιο Διαγωνισμό που έχει προκηρυχτεί στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο της συνολικής διαδικασίας. Αξίζουν πάντως συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς συναδέλφους που ανέλαβαν επιτυχώς αυτόν τον μεγάλο φόρτο εργασίας.
• Ο Διεθνής Διαγωνισμός για την ευρύτερη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου. Αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο εγχείρημα για όλους μας. Η παρουσία της προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων στο Συνέδριό μας είναι τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σχετικά με τα επόμενά μας πλάνα, το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι πολλές από τις δράσεις μας αποτέλεσαν διαφορετικά κομμάτια ενός ενιαίου παζλ. Έχουμε ανέβει τα πρώτα σκαλιά μίας μεγάλης σκάλας. Περισσότερα ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσουμε στο Συνέδριό μας.
• Είναι γεγονός πως ο κλάδος των αρχιτεκτόνων, μηχανικών κ.λπ. επλήγη ιδιαίτερα τόσο από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, όσο και από την στασιμότητα πέρσι λόγω του νόμου 4412/2016 που ‘πάγωσε’ τα έργα, τους διαγωνισμούς και τις διαδικασίες. Βλέπετε βελτίωση σταδιακά από φέτος;
Το θέμα κ Ντόκου δεν είναι αν βλέπουμε μικρή βελτίωση σε μία ήδη διαλυμένη κατάσταση, αλλά σε τι επίπεδα θα μπορούσε πραγματικά να βρίσκεται η ανάπτυξη στον κλάδο μας υπό άλλες συνθήκες.
Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν διαχρονικά βασικό τμήμα του παραγωγικού τομέα της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ η περαιτέρω διάλυση και ο αφανισμός τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.Το 2017 οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά τους. Με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν, η συνολική επιβάρυνση είναι συντριπτική.
Οι μηχανικοί κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης από την εφαρμογή των νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό. Το αποτέλεσμα είναι το 95% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών να μην έχει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου δεν μπορεί σχεδόν κανένας μηχανικός να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα αφού δεν μπορεί να συμμετέχει και να αναλαμβάνει Μελέτες & Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα έσοδα για το Ταμείο.
Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου νέου ασφαλιστικού Νόμου που αποτελεί ουσιαστικά ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Μηχανικών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν περιορισμένα εισοδήματα και έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές με δημευτικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία καταστροφική πολιτική χωρίς διέξοδο και λύσεις. Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές (ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερη φορολόγηση) δημεύουν τα ετήσια εισοδήματα των μηχανικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ανεξάρτητα αν έχει κάποιος ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο ετήσιο εισόδημα, τα χρήματα που του απομένουν βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Άρα όχι μόνο δεν δίνεται κίνητρο σε κάποιον να δουλέψει περισσότερο και να αναπτυχθεί, αλλά παρακινείται να δουλεύει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Μόνον το 2015 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 4.000 μηχανικοί, ενώ το 2016 έφυγαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 6.000 μηχανικοί οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ για να μην πληρώνουν εισφορές. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

• Παρακολουθούμε την ανάγκη για επενδύσεις στην χώρα. Εκτιμάτε ότι πρέπει να προχωρήσουν ανάλογες κινήσεις και στην περιοχή μας που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη;
Αναμφισβήτητα οι επενδύσεις αποτελούν οξυγόνο και κινητήρια δύναμη για δεκάδες κλάδους. Αποτελούν έναν από τους κύριους μοχλούς που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν προκειμένου να οδηγηθούμε σε ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας και του τόπου μας. Είναι ευπρόσδεκτες, ειδικά στον τόπο μας, αρκεί να διασφαλίσουμε ότι εντάσσονται σε συγκεκριμένα στρατηγικά πλαίσια. Ειδικά εμείς οι επιστημονικοί κλάδοι οφείλουμε να είμαστε προασπιστές της διατήρησης, αλλά και ταυτόχρονα εξέλιξης του περιβάλλοντός μας, δομημένου και μη.­

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου