Ειδήσεις

Η αλληλεγγύη της Καλύμνου σε έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο

Την ανθρωπιά και το σεβασμό με τον οποίο οι αλληλέγγυοι πολίτες της Καλύμνου υποδέχονται τα θύματα πολέμου, καταγράφει αυτές τις ημέρες ο Αμερικανός φωτογράφος Marcus Rhinelandere ο οποίος βρίσκεται στο νησί συγκεντρώνοντας υλικό για μια έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιήσει με συναδέλφους του σε πέντε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο.

Θέμα της έκθεσης- την οποία στηρίζει και χρηματοδοτεί γνωστός Γερμανός συγγγραφέας- είναι η σχέση μεταξύ αλληλέγγυου και πρόσφυγα. Για το λόγο αυτό εδώ και δυο μέρες βρίσκεται στα προσφυγικά καταλύματα της Καλύμνου απαθανατίζοντας το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλύμνου “Η Πρόοδος”.

O Marcus Rhinelandere κατάγεται από τις ΗΠΑ, αλλά μεγάλο κομμάτι της ζωής του τα τελευταία χρόνια το έχει αφιερώσει ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

12088492_182727328732057_2939102193601145071_nΤο προσφυγικό ζήτημα τον ενδιαφέρει ως άνθρωπο και ως φωτογράφο ταξιδεύοντας στα πιο «καυτά μέρη» της προσφυγιάς, αρχής γενομένης από την Λιβύη καταγράφοντας με τον φωτογραφικό του φακό το φευγιό των προσφύγων, συνεχίζοντας και παρακολουθώντας την απόβασή τους στη Σικελία και στη Μάλτα για να βρεθεί στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας κι από κει ακολουθώντας τους στα τουρκικά παράλια, όπου από το Μπόντρουμ έφθασε στα ελληνικά νησιά ξεκινώντας από την Κω, περνώντας από την Κάλυμνο και προγραμματίζοντας το επόμενο διάστημα να βρεθεί στη Λέρο, στη Σάμο, στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

Στόχος του είναι να μεταβεί στην Ειδομένη, στην Κροατία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Βάσει των όσων έχει δει και καταγράψει τα τελευταία χρόνια ταξιδεύοντας σε όλα τα προαναφερόμενα μέρη, έχει διαπιστώσει πως στα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες οπλίζονται με δύναμη και πολύ θετικά συναισθήματα λόγω της αλληλεγγύης που τους προσφέρεται απλόχερα, της ζεστής υποδοχής που τυγχάνουν, του κλίματος και της φυσικής ομορφιάς που αντικρίζουν πατώντας στεριά. Πρόκειται για ψυχικά εφόδια-όπως λέει- που θα τους δώσουν δύναμη για να συνεχίσουν το αβέβαιο ταξίδι τους το οποίο προδιαγράφεται πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο.

Η ιστορία λοιπόν στη σελίδα της για τη μεγάλη φυγή του ΄15, θα γράφει πως στην Κάλυμνο υποδεχθήκαμε τους επιζήσαντες ενός άγριου πολέμου ανθρώπινα και με σεβασμό. Ότι ήμασταν άνθρωποι! Και θα υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα γι’ αυτό!

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου