Ειδήσεις

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση παραπομπής του Αλβανού για ανθρωποκτονία- Διαβάστε το ιστορικό

Αίσθηση προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Εφετείου Δωδεκανήσου, ενός 42χρονου υπηκόου Αλβανίας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, του 61χρονου Αρχαγγελίτη Κωνσταντίνου Οίκουτα του Ευριπίδη, ψαροντουφεκά, την 28η Αυγούστου 2012.
Οι οικείοι του 61χρονου, που έχουν αναθέσει την εκπροσώπησή τους στον δικηγόρο κ. Στέλιο Αλεξανδρή, αναμένουν την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, που θα ξεκαθαρίσει αν συντρέχουν λόγοι για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη, ενώ ετοιμάζουν  παράσταση πολιτικής αγωγής.
Το ιστορικό της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 28η Αυγούστου 2012, το μεσημέρι, ο Κωνσταντίνος Οίκουτας και ο κατηγορούμενος, που είχαν φιλικές σχέσεις και συνήθιζαν να πηγαίνουν μαζί για υποβρύχιο ψάρεμα, μετέβησαν μαζί με ακόμη δύο υπηκόους Αλβανίας, η ταυτότητα των οποίων δεν προέκυψε από την έρευνα, στο Πρασονήσι. Μαζί τους είχαν και τα ψαροντούφεκά τους.
Ο 61χρονος προηγουμένως είχε φάει φακές και καρύδια στο σπίτι του και στη διαδρομή σταφύλι, ενώ είχε δώσει στη σύζυγο του, φεύγοντας από το σπίτι μετρητά, που είχε μαζί του, λέγοντας της ότι δεν εμπιστεύεται τους δύο Αλβανούς που ήταν μαζί με τον «φίλο» του.
Ο Αλβανός φέρεται σε αρχική του κατάθεση ως μάρτυρας να αρνήθηκε ότι τους είχαν συνοδεύσει στο Πρασονήσι δύο ομοεθνείς του, ενώ στην πορεία των ερευνών κατέθεσε ότι επρόκειτο για δύο εξαδέλφια του.
Οι εξηγήσεις που έδωσε επί του προκειμένου, δεν κρίθηκαν πειστικές.
Φτάνοντας στο Πρασονήσι, άρχισαν να μαζεύουν πατελίδες από ώρα  14:00, και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο 61χρονος εξαφανίστηκε και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι ήταν ο τελευταίος που τον είδε και ήταν εκείνος που ενημέρωσε τηλεφωνικά το Λιμεναρχείο για την εξαφάνισή του.
Φέρεται ωστόσο να υπέπεσε σε αντιφάσεις για το πως χάθηκε ο κ. Οίκουτας αλλά και στην περιγραφή των πραγματικών περιστατικών, που έλαβαν χώρα.
Περιγράφοντας την τελευταία στιγμή, που είδε τον 61χρονο ζωντανό, φέρεται να κατέθεσε ότι ενώ επί 4 ώρες περίπου μάζευαν παταλίδες και ενώ περπατούσαν στη θάλασσα παράλληλα προς την ακτή και σε βάθος όχι περισσότερο από ένα μέτρο,  με ένταση ανέμων περί τα 4 με 5 BF, περί ώρα 19:00, ξαφνικά ένα κύμα σκέπασε τον ίδιο και τον παρέσυρε μέσα στη θάλασσα περίπου πενήντα μέτρα.
Στις εκκλήσεις του για βοήθεια ανταποκρίθηκε ένας Πολωνός, ο οποίος και τον ανέσυρε καταπονημένο στην ακτή. Ισχυρίζεται ότι φώναζε «βοήθεια» και ότι είπε στον Πολωνό και για τον 61χρονο.
Ο Πολωνός, ωστόσο, κατέθεσε ότι ο ίδιος περί ώραν 17:00  με 17:45 της επίμαχης ημέρας και ενώ έπνεαν στην περιοχή άνεμοι έντασης περίπου 9 BF με φουσκωτή λέμβο έσπευσε να βοηθήσει μία οικογένεια Ρώσων κολυμβητών. Αφού τους επιβίβασε στη λέμβο του, περί τα εκατό μέτρα πιο μακριά είδε και τον κατηγορούμενο, ο οποίος φορούσε καταδυτική στολή με μάσκα χωρίς βατραχοπέδιλα να κολυμπά, τον πλησίασε και τον ανέβασε κι εκείνον στη λέμβο.
Διαβεβαιώνει δε ότι ο Αλβανός δεν τον κάλεσε σε βοήθεια, ότι δεν χρειαζόταν βοήθεια αφού κολυμπούσε μόνος του και ότι  δεν του ανέφερε ότι υπήρχε στο σημείο και ο 61χρονος.
Όταν κλήθηκε σε συμπληρωματική κατάθεση για να δικαιολογήσει το γεγονός, αν και αρχικά είχε καταθέσει ότι είχε ενημερώσει τον Πολωνό,  ισχυρίστηκε στην πορεία ότι νόμιζε πως ο Οίκουτας είχε ήδη βγει στην ακτή και είχε κατευθυνθεί προς το αυτοκίνητο.
Προέκυψε, επίσης, ότι όταν βγήκε στη στεριά δεν έσπευσε να ενημερώσει αμέσως τις αρχές, αντιθέτως προσποιούμενος ότι τον έχασε και δεν τον έβρισκε μετέβη σε παρακείμενο εστιατόριο απ’  όπου και ενημέρωσαν τις αρχές και το γιο του.
Την επόμενη ημέρα ο Βασίλειος Μαντικός, εντόπισε ένα ψαροντούφεκο στη θάλασσα σε βάθος 4 μέτρων, το οποίο ήταν οπλισμένο και είχε τον «κλέφτη» σπασμένο.
Ο  «κλέφτης» του ψαροντούφεκου βρέθηκε στην τσάντα του Αλβανού. Ο τελευταίος διατείνεται ότι ανήκε στο δικό του ψαροντούφεκο και ενώ στην αρχή κατέθεσε ότι το ψαροντούφεκο που βρέθηκε στη θάλασσα ήταν του κ. Οίκουτα σε δεύτερη κατάθεση ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό του και εκείνη την ημέρα του το είχε δανείσει γιατί δεν είχε πάρει μαζί του το δικό του ψαροντούφεκο.
Η σύζυγος, ωστόσο, του κ. Οίκουτα έχει ξεκαθαρίσει ότι είχε μαζί  του τον εξοπλισμό για την κατάδυση. Σε άλλη του κατάθεση ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχε πεί ότι είχε ο καθένας το δικό του ψαροντούφεκο.
Δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση του 61χρονου, εξάδελφος υιού του αγνοουμένου ενημέρωσε ότι στο  Πρασονήσι είχε βρει κάποια υπολείμματα εμετού.
Επρόκειτο, όπως διαπίστωσαν για φακές, καρύδια και σταφύλι και αμέσως θεώρησαν ότι επρόκειτο για εμετό που έκανε ο αγνοούμενος.
Συνέλεξαν δείγμα, τράβηξαν φωτογραφίες και ενημέρωσαν τη λιμενική αρχή. Από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί του δείγματος αυτού διαπιστώθηκε ότι πράγματι πρόκειται για γενετικό υλικό DNA του κ. Οίκουτα.
Όταν ο κατηγορούμενος είχε ερωτηθεί αν ο κ. Οίκουτας ήταν υγιής είχε πεί ότι ήταν απολύτως καλά στην υγεία του.
Το σημείο που βρέθηκαν τα υπολείμματα του εμετού δύσκολα κάποιος γίνεται αντιληπτός λόγω των υψηλών θάμνων.   Ο Αλβανός γενικώς, όπως κρίθηκε από την Εισαγγελέα, που μελέτησε την υπόθεση,  έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις και ως εκ τούτου προκύπτουν ενδείξεις ότι τον σκότωσε με τη χρήση ψαροντούφεκου καταφέροντάς του θανατηφόρο πλήγμα από το οποίο έσπασε ο «κλέφτης».
Ο ίδιος ο 42χρονος εξεταζόμενος αρνήθηκε με αγανάκτηση την κατηγορία.
Ως προς τα κίνητρα, αυτά δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ούτε και πιθανολογούνται.
Φημολογήθηκε ότι ο 61χρονος είχε συνάψει σχέση με οικείο πρόσωπο του 42χρονου, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώθηκε στην πορεία.
Υπήρξε κι άλλη εκδοχή που ήθελε τον 61χρονο να έμαθε για μια υπόθεση που αφορούσε διακίνηση ναρκωτικών στους Πεύκους. Και η εκδοχή αυτή δεν είχε ωστόσο επιβεβαιωθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νίκος    22.10.2014 23:03

    Μοιραίο λάθος. Καλά δεν διάβαζε καθόλου εφημερίδες αυτός ο άνθρωπος; Ακόμη και καθόλου χρήματα να μην είχε μαζί του, κινδύνευε για διάφορους άλλους λόγους. Ακόμη και μια ταυτότητα, ένα διαβατήριο κτλ θα μπορούσαν να είναι τόσο χρήσιμα αντικείμενα σε μια σπείρα, ώστε να τον εξαφανίσει.

Σχολιασμός άρθρου