Συνεντεύξεις

A. Mητρόπουλος: «Θα συνεχιστεί η “βουλγαροποίηση” μισθών και συντάξεων»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Το νέο στάτους που θα επικρατήσει στις συντάξεις από τον Γενάρη του 2019 με μειώσεις – σοκ περιγράφει στην σημερινή του συνέντευξη στην “δημοκρατική” ο καθηγητής-εργατολόγος, κ. Αλέξης Μητρόπουλος. Οι μειώσεις ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ ενώ οι συντάξεις δεν έχουν απολύτως καμία πιθανότητα να αυξηθούν ή να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα αφού όπως λέει, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες έχουν συσχετιστεί με την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του χρέους.
Από την άλλη, ο κ. Μητρόπουλος εξηγεί την νέα τάξη πραγμάτων όπως διαμορφώνεται και θα συνεχίσει, των ‘φτωχών συνταξιούχων’ (The Poor Pensioners) που αφορά το νέο τύπο του συνταξιούχου στην Ελλάδα, αυτός δηλαδή που θα παίρνει σύνταξη αλλά θα…. πεινάει.
Επιπροσθέτως, μιλάει για την κατάσταση ‘βουλγαροποίησης’ μισθών και συντάξεων που ξεκίνησαν από το πρώτο Μνημόνιο αλλά δεν θα αλλάξουν ενώ ξεκαθαρίζει την οδυνηρή κατάσταση της εργασίας, όπου έχει δημιουργηθεί ένα “Ελντοράντο’ φτηνής πλήρους απασχόλησης και γενικευμένης ευελιξίας, με πολύ χαμηλές αμοιβές, περιορισμένη ασφάλιση και χτύπημα των νέων κάτω των 25 ετών.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μητρόπουλε, βλέπουμε τελικά, ότι έρχεται μια μεγάλη “σφαγή” στις συντάξεις από τις αρχές του 2019. Τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από τώρα και στο εξής;
Αιφνιδιαστήκαμε όλοι όταν ο κ. Χουλιαράκης μόλις πρόσφατα με την εγκύκλιο που εξειδίκευε τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης με το μεσοπρόθεσμο, επισημοποίησε τις περικοπές στις συντάξεις από τον Γενάρη του 2019 που θα σημειωθούν με την καταβολή τους, τον Δεκέμβριο του 2018. Συνεπώς, το γεγονός πως η κυβέρνηση εξέδωσε ήδη την εγκύκλιο για τις περικοπές, σημαίνει ότι έχει πλέον πολύ λίγα περιθώρια να διαπραγματευτεί είτε για την χρονολογική μετάθεση των περικοπών, είτε για την ακύρωση των περικοπών. Πολύ φοβούμαι πως αυτό -όπως και με το φορολογικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου- συνέβη μετά από επιμονή της Γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει της ‘εξόδου’ της χώρας μας από τα Μνημόνια.
Η Γερμανία λοιπόν, οδήγησε σε μια νέα ταπείνωση την ελληνική κυβέρνηση με την παραδοχή διά του κ. Χουλιαράκη, ότι οι περικοπές ύψους 3δις ευρώ έχουν αποφασιστεί. Υπό αυτή την έννοια εξέπνευσαν και οι τελευταίες ελπίδες για όσους προσπαθούσαν να…. εξαπατήσουν τους συνταξιούχους με υποσχέσεις για ακύρωση των περικοπών τους.
• Την ίδια ώρα, η κα Αχτσιόγλου ανακοινώνει ότι θα δώσει πίσω χρήματα -στις επικουρικές. Είναι αυτά τα χρήματα ‘επιδόματα’ ή αποτελούν χρήματα που κόπηκαν από τους δικαιούχους και θα δοθούν πίσω;
Οι επιστροφές αυτές τμήματος των αναδρομικών σε 200.000 περίπου δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που υπέστησαν τις μειώσεις με το Νόμο Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016, αποτελεί την αποκατάσταση της αδικίας και την άρση της παρανομίας, καθώς η κυβέρνηση -όπως έχει παραδεχτεί- εισέπραττε παραπάνω την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ (την λεγόμενη εισφορά υπέρ αλληλεγγύης από 200.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης). Αυτά είπε η κα Αχτσιόγλου ότι θα επιστρέψει. Δεν αφορά καμία αύξηση ή επίδομα. Είναι μια αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι δικαιούχοι.
• Ωστόσο, η αναστάτωση παραμένει. Έρχονται νέα μέτρα, περικοπές από το 2019 κ.λπ. Συνεπώς, οι συντάξεις δεν θα είναι ποτέ πια όπως παλιά.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι περικοπές αφορούν τις καταβαλλόμενες ή καταβλητέες συντάξεις πριν την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου -δηλαδή μιλάμε για τις παλιές συντάξεις. Όσον αφορά τις νέες συντάξεις, όσες δηλαδή θα εκδοθούν με το Νόμο Κατρούγκαλου, ελάχιστες είναι πάνω από τα…. 1.000 ευρώ (7-8 στις 100). Όλες οι υπόλοιπες (το 93%) είναι κάτω των 1.000 ευρώ και οι μισές εξ αυτών είναι κάτω των 500 ευρώ! Υπό αυτή την έννοια, οι μελετητές του Ασφαλιστικού δικαίου, έχουμε παρατηρήσει ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου λειτουργεί ως…. εργοστάσιο παραγωγής ‘φτωχών συνταξιούχων’ (The Poor Pensioners). Είναι ο νέος τύπος του συνταξιούχου που δημιουργείται στην Ελλάδα, αυτός δηλαδή που θα παίρνει σύνταξη αλλά θα…. πεινάει. Αυτός ο νέος τύπος συνταξιούχου παράγεται μαζικά και δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα.
• Δηλαδή, όσο πάνε…. μειώνονται οι συντάξεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή περιθώριο για να επανέλθουν στα προηγούμενα στάνταρ ή έστω να δοθούν αυξήσεις. Σας θυμίζω ότι κάποια μερίσματα πολιτικών υπαλλήλων και ένστολων, έχουν εξαφανιστεί.
Πράγματι καταργήθηκαν τέτοιου είδους μερίσματα. Και όπως φαίνεται προχωράμε σε εξαΰλωση και κατάργηση των μερισμάτων -αυτής της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής παροχής. Το ίδιο συμβαίνει με τις επικουρικές συντάξεις όπου το 70% σύμφωνα με μελέτες του επιστημονικού μας φορέα (ΕΝΥΠΕΚ) είναι κάτω των 200 ευρώ -όταν προ του Νόμου Κατρούγκαλου ήταν άνω των 200 ευρώ. Δυστυχώς, χάνεται και αυτός ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης η οποία προέρχεται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Μέχρι λοιπόν, το 2060 και όπως έχει αποφασίσει και δεσμευτεί αυτή η κυβέρνηση, οι συνταξιοδοτικές παροχές θα μειώνονται συνεχώς. Υπάρχει δηλαδή, μια ρήτρα…. ‘βουλγαροποίησης’ μισθών και συντάξεων στο πρώτο Μνημόνιο που δεν αλλάζει. Συνεπώς, όποια κι αν είναι η ανάπτυξη στην χώρα, όποια κι αν είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση στο μέλλον, ακόμη κι αν απεγκλωβιστούμε κάποτε από την μέγγενη των Μνημονίων, οι συντάξεις ουδέποτε θα αυξηθούν ή θα επανέλθουν στα παλαιά επίπεδα. Θα μειώνονται συνέχεια, επειδή θα μειώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες.
Κι αυτό γιατί οι συνταξιοδοτικές δαπάνες έχουν συσχετιστεί με την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του χρέους. Όσο θα μειώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες τόσο θα συρρικνώνονται οι συνταξιοδοτικές παροχές.
Να περάσουμε στην εργασία. Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για “Ελντοράντο” φτηνής εργασίας και είναι γεγονός πως τα πράγματα με τους μισθούς δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται λιγότερες ώρες με μικρές αποδοχές και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη.
Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μείωσε αριθμητικά την ανεργία κατά 4 – 5 μονάδες σε σχέση με το νούμερο που την είχε παραλάβει. Ωστόσο, τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαμε το λεγόμενο ‘Brain Drain’ τη νέα ελληνική μετανάστευση, όπου πάνω από 500.000 νέα άτομα με υψηλή εξειδίκευση και επιστημονική κατάρτιση έφυγαν από την χώρα. Από την άλλη, έχουμε 600.000 εργαζόμενους που πέρασαν από την μερική απασχόληση στην ανεργία, την ευελιξία στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις κ.λπ. Ενώ λοιπόν στους αριθμούς μειώθηκε η ανεργία, βλέπουμε νέους παράγοντες στην αγορά εργασίας όπου αποδεικνύεται πως η Ελλάδα εξελίσσεται προϊόντος του “Μνημονιακού Χρόνου” σε ένα “Ελντοράντο’ φτηνής πλήρους απασχόλησης και γενικευμένης ευελιξίας.
Αυτές είναι οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην αγορά εργασίας. Φτηνή πλήρης απασχόληση με αμοιβές κάτω των 500 ευρώ (μεικτά) και βεβαίως, υπάρχει η εργασιακή ευελιξία με τρίωρα, τετράωρα κ.λπ. με αμοιβές έως 300 ευρώ ενώ ήδη από το 2012 με Νόμο της Κυβέρνησης Παπαδήμου οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται σε πλήρη απασχόληση αμείβονται με -32% του κατώτατο μισθού (δηλαδή 427 ευρώ). Και δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κράτησε σε εφαρμογή τον λεγόμενο “υπο-κατώτατο” μισθό που αφορά τους νέους κάτω των 25 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου