Ειδήσεις

Αντιγόνη στ’ αγγλικά στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η οποία παρουσιάστηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Ρόδο, στην αγγλική γλώσσα.
Ήταν κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να παρακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική παράσταση του αρχαίου ελληνικού δράματος στο Ρωμαϊκό Ωδείο (Αρχαίο Στάδιο) το Σάββατο 17 Ιουνίου -ενώ την Κυριακή 18 Ιουνίου, η παράσταση δόθηκε για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ISF14 που έγινε στο νησί.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως στην παράσταση δεν εμφανίσθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ούτε του πολιτισμού ή έστω των τοπικών φορέων ενώ η συμμετοχή των Ελλήνων θεατών ήταν περιορισμένη. Οι ξένοι επισκέπτες μας όμως, γέμισαν τις θέσεις του Ρωμαϊκού Ωδείου –κυρίως στην παράσταση του Σαββάτου που ήταν περίπου 250 άτομα, ενώ της Κυριακής, άγγιξαν τα 800 άτομα.
Σε δηλώσεις του προς την «δ» ο σκηνοθέτης κ. Λευτέρης Γιοβανίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ήδη ανταπόκριση από το κοινό καθώς πολλοί ξένοι τουρίστες ζητούν να παρακολουθήσουν αρχαίο ελληνικό δράμα στην αγγλική γλώσσα:
«Οι παραστάσεις έχουν ξεκινήσει από πέρσι και θα συνεχιστούν τον χειμώνα με επισκέψεις σε ξένες χώρες. Η ιδέα για την ‘Αντιγόνη’ στην αγγλική γλώσσα, ήταν για να απευθυνθούμε στους ξένους επισκέπτες μας –πέρα από τις τουριστικές υπηρεσίες που τους προσφέρουμε. Με αυτό τον τρόπο, έχουν λοιπόν την δυνατότητα να δουν και κάτι από τον Πολιτισμό μας. Είναι κάτι που πιστεύω ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Κι από την πλευρά μου, ως σκηνοθέτης, δημιούργησα αυτή την παράσταση στ’ αγγλικά, για να μπορέσουν οι τουρίστες να την παρακολουθήσουν. Ωστόσο, το γνωρίζουν, διότι η ‘Αντιγόνη’ είναι ένα κείμενο που ούτως ή άλλως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, έχει διδαχθεί στα περισσότερα σχολεία σε όλο τον κόσμο. Οι συντελεστές της παράστασης έχουν δουλέψει πάνω στο αρχαίο δράμα. Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη. Η Ρόδος επειδή είναι από τα κυρίαρχα νησιά στον Τουρισμό οφείλει να οργανώσει πολύ καλά αυτό το κομμάτι που αφορά τον πολιτισμό. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια παράσταση υψηλού επιπέδου. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μας έχουν καλέσει το χειμώνα να παρουσιάσουμε την παράσταση σε πανεπιστήμια της Αμερικής με έδρα κλασικών σπουδών ειδικά από Έλληνες και στην αγγλική γλώσσα. Θα χαρούμε να βρεθεί μια φόρμουλα να μπορέσουμε να οργανώσουμε κάτι εδώ στο νησί που να αφήσει μια ταυτότητα και να απευθύνεται στους τουρίστες και να τους δίνει κάτι ξεχωριστό στην διαμονή τους. Είμαστε μια τουριστική χώρα, η βιομηχανία μας είναι ο Τουρισμός και οφείλουμε όλοι να βοηθησουμε και να δουλέψουμε σοβαρά πάνω σε αυτό το κομμάτι» όπως τόνισε.
Η διάρκεια της παράστασης ήταν 70 λεπτά. Οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές παρά το δύσκολο κείμενο στην αγγλική γλώσσα, και η μετάφραση εξίσου πολύ καλή.
Οι ξένοι επικέπτες του νησιού, ενθουσιάστηκαν –καθώς γνωρίζουν το αρχαίο ελληνικό δράμα ούτως ή άλλως.
Στόχος των συντελεστών, είναι να δίδονται τέτοιες παραστάσεις στην αγγλική γλώσσα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη, η ‘Αντιγόνη’ στ αγγλικά μπορεί να επαναληφθεί στο νησί μας, καθώς υπάρχουν υπέροχοι αρχαιολογικοί χώροι που προσφέρονται για το αρχαίο δράμα, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Αρχαίο Στάδιο κ.λπ. που δέχονται και πολλούς ξένους επισκέπτες, ενώ εάν καθιερωθεί μπορούν να ανέβουν και άλλες παραστάσεις αρχαίου δράματος στην αγγλική γλώσσα, ή να χρησιμοποιηθούν και υπότιτλοι με την κατάλληλη υποδομή.
Συντελεστές:
Μετάφραση- σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφίες : Ερμής Μαλκότσης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θανάσης Βλαβιανός
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Οι ηθοποιοί: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια (Αντιγόνη / Χορός), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ισμήνη / Ευρυδίκη / Τειρεσίας / Χορός), Γιάννης Ασκάρογλου (Κρέοντας / Χορός), Γιάννης Καραούλης (Αίμων / Αγγελιοφόρος / Χορός), Στέφανος Αχιλλέως (Φύλακας / Τειρεσίας / Χορός).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου