Ειδήσεις

“Οι μελισσοκόμοι νιώθουμε ευτυχείς-Η ζωή στον πλανήτη μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί

Ο ξεχωριστός επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε πριν πολλά χρόνια, πως αν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ζωή στον πλανήτη δεν θα κρατήσει πάνω από τέσσερα χρόνια.

Σήμερα οι μελισσοκόμοι όλου του κόσμου αλλά και όσοι έχουν κατανοήσει τα λόγια του Αϊνστάιν γιορτάζουμε για δύο πολύ μεγάλες νίκες μας:

Η πρώτη αφορά στην ψηφοφορία της 27ης Απριλίου’18 που δικαίωσε όσους αγωνίζονται  κι όσους νοιάζονται για τις μέλισσες και το περιβάλλον, άρα και για την ανθρώπινη επιβίωση κι ευημερία. Στη Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, 16 χώρες ψήφισαν  υπέρ της επέκτασης της απαγόρευσης χρήσης νεονικοτινοειδών, μέσα σ’ αυτές είναι και η Χώρα μας.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή μελισσοκομία ήταν ένας καλός οιωνός, ένα δείγμα ότι τα ευρωπαϊκά όργανα συνειδητοποιούν τι διακυβεύεται και με ποιους πρέπει να συνταχθούν στον πόλεμο για την επιβίωση, όχι μόνο των μελισσών, αλλά όλων των πλασμάτων που εξαρτώνται από τους επικονιαστές.

Η δεύτερη αφορά στο μεγάλο γεγονός που αποτελεί για τους Μελισσοκόμους αλλά και κατ’ επέκταση για κάθε ζώντα οργανισμό στον πλανήτη, η ομόφωνη  υιοθέτηση  της 20ής Μαΐου από τον ΟΗΕ ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ.

Κεντρικός στόχος του τελευταίου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν τα έντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους πάντες για τον φθίνοντα αριθμό τους. Σύμφωνα με το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η Διοίκηση του Συλλόγου Μελισσοκόμων ‘Η ΚΥΨΕΛΗ’ νοιώθει πολλαπλά ευτυχής για τις παραπάνω επιτυχίες αφού χρόνια τώρα δραστηριοποιείται για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας στις παραπάνω κατευθύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη ακόμα  συμβολή στην εν λόγω  ευαισθητοποίηση παρέχει και η ύπαρξη του Μουσείου Μέλισσας της Εταιρείας “ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ” του νησιού μας το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΟΔΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ν. ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ                                                  Ι. ΝΙΩΤΑΚΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου