Συνεντεύξεις

Ολγα Γεροβασίλη:«Και θέλουμε και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Στόχος μας μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια και κυρίως, όπως το 13ο που έγινε στην Ρόδο, είναι να συνθέσουμε την μετα – μνημονιακή Ελλάδα».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ολγα Γεροβασίλη, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Συνέδριο της Ρόδου. Επιπλέον μιλάει για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τις εκλογές και για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Γεροβασίλη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε, ζητώντας από εσάς, ένα πρώτο σχόλιο για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθη στην Ρόδο.
Βρισκόμαστε πια στο 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε με συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε από κοινού και υλοποιείται. Ήταν εντυπωσιακό πραγματικά το πόσο, η όλη αυτή διαδικασία, τροφοδότησε την δουλειά της κυβέρνησης με στοιχεία επί του πραγματικού. Δηλαδή, όλοι ξέρουμε και λέμε ότι οι «ασκήσεις και οι σχεδιασμοί επί χάρτου» ουδέποτε βοήθησαν μακριά από την πραγματικότητα και την πραγματική ζωή. Ωστόσο, σήμερα που οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες και πιο σύνθετες εξ αιτίας της κρίσης κ.λπ. αυτός ο διάλογος έδειξε ότι και θέλουμε, και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!
Επίσης, έγινε αδιαμεσολάβητος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις από ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και κομματικών εντάξεων, το οποίο νομίζω πως είναι το αρχικό και το νούμερο, ένα κέρδος. Αυτό που λέμε: συνεννόηση, για να πάμε παρακάτω. Σε όλα τα συνέδρια, οι τοπικές κοινωνίες ανταποκρίθηκαν, καθώς επίσης και οι τοπικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες και νομίζω πως είχαν εξαιρετική επιτυχία.
• Επειδή βρισκόμαστε σε έναν πολύ ευαίσθητο τόπο, που είναι τα νησιά μας, τι θα λέγατε στους νησιώτες αυτή την στιγμή με βάση τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις;
Έχετε απόλυτο δίκιο, όπως και ο κάθε πολίτης, να αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα διότι έχουν βιωθεί επί δεκαετίες. Εμένα μου αρέσει να μιλάω για το πριν –όχι για να παρελθοντολογήσω, όχι για να κάνω τον δικαστή, αλλά στ’ αλήθεια επειδή η μνήμη βοηθάει να πάει κάποιος μπροστά, χωρίς να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Από την πλευρά μας, έχουμε μελετήσει τις συνθήκες οι οποίες είναι πολύ ιδιαίτερες και δε νομίζω ότι καμία άλλη κυβέρνηση έδρασε κάτω από τέτοιες συνθήκες, και κατάφερε όπως εμείς να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Αυτές οι συνθήκες, μάς ατσάλωσαν κιόλας. Αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ότι θα βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια και από την Επιτροπεία –και όσο το βλέπουμε τώρα να είναι ορατό χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε δρόμο ακόμη, για την τελική ευθεία- το υπηρετήσαμε πιστά, έχοντας πλήρη γνώση των συνθηκών αλλά και πλήρη συνείδηση της διαφορετικότητας της Αριστεράς. Μην ξεχνάτε ότι η Αριστερά, πρώτη φορά βρέθηκε στα πράγματα. Και νομίζω ότι καταγράφουμε και συνθέτουμε ένα άλλο πολιτικό τοπίο.
• Βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, υπουργοί, εγκαινιάζουν έργα, δίνουν υποσχέσεις, κάνουν εξαγγελίες. Βρίσκεστε στην «αντεπίθεση» με ορίζοντα…. εκλογών;
Δεν πάμε με όρους «εκλογών» να ασκήσουμε πολιτική. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα κριθούμε όλοι από αυτό που έχουμε πει ή έχουμε κάνει –κυρίως αυτό το τελευταίο και αυτό που έχει βιώσει ο κάθε Έλληνας πολίτης ο οποίος θα κρίνει όπως κάθε φορά κρίνει με την απαραίτητη σοφία. Σημασία έχει ότι οι επόμενοι μήνες, οι οποίοι είναι πολύ κρίσιμοι για την χώρα, είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την ανάκαμψη της χώρας και τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως και το 13ο στην Ρόδο, σε μια περιοχή με νησιωτικότητα (διαφορετικότητα από την υπόλοιπη Ελλάδα, με θέση γεωγραφική που αποκτά ένα ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον και συμβολισμό γι’ αυτή την περίοδο) νομίζω πως η τελική αυτή ευθεία, είναι για να κλείσουν κάποια πράγματα, για να βγούμε από το Μνημόνιο, αλλά κυρίως για να συνθέσουμε την μετα – μνημονιακή Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κτήμα όλων των πολιτών και να έχουν συμβάλει όλοι σε αυτό. Διότι εμείς, θέλουμε το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο πρέπει να το ανακαλύψουμε και πρέπει να το σχεδιάσουμε και να το δρομολογήσουμε. Δεν θέλουμε τα παλιά, την επιστροφή σε αυτού του είδους την «κανονικότητα» την οποία ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το μοντέλο, μας οδήγησε στην χρεωκοπία.
• Όσον αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια όμως, εσείς είστε αισιόδοξη ότι η χώρα θα μπει σε άλλη τροχιά –παρά το γεγονός ότι θα παραμείνουμε σε εποπτεία;
Σε όλες τις χώρες που έχουν περάσει από Μνημόνια, την επόμενη μέρα υπάρχει εποπτεία –ακριβώς επειδή υπάρχουν ακόμη υποχρεώσεις και γίνονται συμφωνημένα σχέδια από σήμερα γι αυτή την περίοδο. Ωστόσο, έχεις μεγάλο βαθμό ανάκτησης της δικής σου κυριαρχίας, την οποία είχες χάσει εξ αιτίας αυτών των Μνημονίων. Κατά συνέπεια, μπορείς εντός των δημοσιονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται στην χώρα, να έχεις ένα δικό σου μείγμα πολιτικής δηλαδή, να ξεδιπλώσεις και την δική σου πολιτική αντίληψη. Σε όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε στις «ρωγμές» των δυνατοτήτων να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όρθιους και να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε: βγάζουμε την χώρα από το Μνημόνιο με την κοινωνία, όρθια. Αυτό είναι πλέον ορατό, είναι μπροστά μας και θα γίνει. Από εκεί και πέρα όμως, ένας βαθμός δεσμεύσεων δεν προκύπτει μόνον εξ αιτίας των διεθνών μας συμφωνιών, αλλά προκύπτει και από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή κάποιοι στον δημόσιο διάλογο, ξεχνούν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άρα θα το ακολουθήσουμε. Και βεβαίως, υπάρχουν δεσμεύσεις τις οποίες ακολουθούμε.
• Να μιλήσουμε για το δικό σας υπουργείο. Είστε ικανοποιημένη από την μέχρι σήμερα πορεία του;
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι ένα υπουργείο, το οποίο έχει αρκετό έμπειρο στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου τομέα με υψηλά προσόντα. Όμως ήταν φυσικό να συμβεί αυτό, σε ένα υπουργείο το οποίο φιλοδοξεί να δρα οριζόντια σε όλους τους φορείς του δημοσίου και σε όλα τα υπουργεία. Αν οι ταχύτητες είναι οι απαιτούμενες ή όχι… οι απαιτήσεις της εποχής είναι πάρα πολύ επιτακτικές. Αυτό σημαίνει ότι με επιτάχυνση των διαδικασιών που έγιναν μέσα και σε αυτό το υπουργείο, πάλι μένεις πίσω από τις ανάγκες. Διότι οι ανάγκες ήταν πολλές –δεν είσαι με κανονικούς ρυθμούς, με αυτούς που ήθελες. Σήμερα, υλοποιούμε μια μεταρρύθμιση που φιλοδοξούμε να την ολοκληρώσουμε με ένα πλάνο το οποίο είναι τριετές. Ανάλογες μεταρρυθμίσεις, σε άλλες χώρες από αυτές που λέγονται ευρωπαϊκές χρειάστηκε δεκαετία για να γίνουν και μάλιστα σε εποχές που δεν υπήρχαν κρίσεις. Άρα, οι ρυθμοί που ακολουθούμε είναι πάρα πολύ γρήγοροι, αλλά θα θέλαμε χθες να έχουμε κλείσει με πολλές τέτοιες εκκρεμότητες. Διότι το κράτος ως μοχλός, είναι κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση είναι επιτακτική, συνεπώς και το κράτος θα πρέπει να διαμορφωθεί αναλόγως. Δεν έχουμε ακόμη ένα κράτος το οποίο είναι αντίστοιχο των απαιτήσεων των Ελλήνων πολιτών αλλά και της εποχής. Δεν επιτρέπεται πια κανένας να θριαμβολογήσει, παρά μόνο να σκύψει το κεφάλι για δουλειά. Και δεν επιτρέπεται, κανένας να μην αποτυπώνει την πραγματικότητα, πόσω μάλλον να μην την ξέρει. Κερδίζουμε πράγματα, τρέχουμε, επιταχύνουμε παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν. Αναμενόμενο και φυσιολογικό.
• Κυρία Γεροβασίλη, τι γίνεται με την περίφημη «αξιολόγηση» στο Δημόσιο;
Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων μαζί με αξιολόγηση φορέων. Όπως ξέρετε, όλη αυτή η Μεταρρύθμιση ξεκινάει από ένα δομικό στοιχείο, που λέγεται ψηφιακό οργανόγραμμα των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων του δημοσίου σε όλη την δημόσια διοίκηση. Το ψηφιακό οργανόγραμμα αποτυπώνει τις θέσεις, αποτυπώνει το πού και ποιος, κενά, κ.λπ. αλλά συνοδεύεται και από περίγραμμα θέσης εργασίας. Αυτά είναι δομικά στοχεία για να μπορεί τελικά και τη δουλειά του να κάνει ο συγκεκριμένος φορέας του δημοσίου και πλέον, να περάσουμε και σε αυτό που λέμε «αξιολόγηση αλλά και δράση μέσω στόχων», το οποίο να είναι αποτυπωμένο αντικειμενικά και όχι βάσει εκτιμήσεων. Να είναι μια αντικειμενική διαδικασία, διαφανής και ξεκάθαρη. Μέσα σε όλο αυτό δεν μπορεί παρά να αξιολογείται και το ανθρώπινο δυναμικό. Νομοθετήσαμε ένα σύστημα αξιολόγησης που είναι 360ο που θα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την υποκειμενικότητα και όσο το δυνατόν να είναι αντικειμενικό. Πάντως δεν υπήρχαν διαφωνίες ακόμη και από το συνδικαλιστικό κίνημα. Όταν κηρύχθηκε η αποχή από την ΑΔΕΔΥ ενείχε μικρο-πολιτικά στοιχεία. Διότι ο διάλογος που καταφέραμε να κάνουμε πολύ αργότερα, απέδειξε πως κι εκείνοι ήθελαν να αξιολογηθούν αν και είχαν διαφωνίες. Κι εκεί είμαστε. Σήμερα, εξ αιτίας της ανάγκης της ψηφιακής εποχής, δεν μπορεί παρά να κρίνεται αναγκαίο να καταργηθεί η γραφειοκρατία. Γι αυτό έχουμε δρομολογήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπαίνουν όλα τα στοιχεία κι έτσι από το επόμενο διάστημα, και η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου