Ειδήσεις

Απάντηση Ν. Σαντορινιού στην ανακοίνωση του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων

Η εκπεφρασμένη πρόθεσή μου είναι το 2018, που πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας, να ενταχθούν στο μέτρο όσο περισσότερα νησιά γίνεται

Απάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην ανακοίνωση του «Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων», υπ΄ αριθμ πρωτ: 5000.0/21932/2018- 21/3/2018.

«κ. Πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων,

Σχετικά με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωσή σας, οφείλω να παρατηρήσω ότι πρώτον, ουδέποτε ζητήθηκε συνάντηση ή εστάλη, μέχρι τώρα, από μέρους του Συλλόγου, στο γραφείο μου, υπόμνημα με τις επίσημες θέσεις των Απανταχού Καρπαθίων, αναφορικά με το μέτρο του Μ.Ι.

Δεύτερον, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου σας, για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, στην οποία να ανταλλάχθηκαν οι θέσεις που αναγράφονται στο κείμενό σας- εκτός και αν ο υπογράφων την ανακοίνωση εννοεί ως συνάντηση, την δίλεπτη επικοινωνία που είχαμε, για λόγους αβρότητας, στο πλαίσιο της τελετής εορτασμού της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων, στην Αθήνα. Το γεγονός ότι αναφέρεται μια άνευ θεσμικού πλαισίου, σύντομη επικοινωνία, προσωπικά μόνο ερωτηματικά για τις προθέσεις του δημιουργούνται.

Τρίτον, απορία προκαλεί η αναφορά σε «έντονη αντίδραση» απέναντι στην «απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας». Πραγματικά, θα περίμενε κανείς από όσους αντιδρούν τόσο έντονα στις προθέσεις της Κυβέρνησης, να έχουν τη στοιχειώδη ενημέρωση ότι δεν έχει ψηφιστεί, ακόμη, κανένας νόμος για το μεταφορικό ισοδύναμο και ότι δεν έχει υπάρξει καμία Υπουργική ή άλλη σχετική απόφαση.  Προφανώς και αν είχε ζητηθεί, εκ μέρους του Συλλόγου σας, μια συνάντηση ενημέρωσης από μέρους μου, θα γνωρίζατε τις παραπάνω πληροφορίες. Άλλωστε, είναι σαφής και καταγεγραμμένη η πρόθεση μου για όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαβούλευση με τους φορείς των νησιών. Απόδειξη, ότι μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων, στους οποίους δόθηκε πλήρης ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του μέτρου και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Όπως και να έχει, αναγνωρίζω με σαφήνεια και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το νησί της Καρπάθου, αλλά και όλους τους νησιώτες μας. Για αυτό το λόγο σας ενημερώνω ότι το μεταφορικό ισοδύναμο, για την Κυβέρνηση αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελεί την κορωνίδα των νησιωτικών πολιτικών, για την εφαρμογή των οποίων έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους νησιώτες μας.

Το Μ.Ι. ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών και των παραγωγικών φορέων αυτών και στοχεύει στην απομείωση του κόστους μεταφοράς, λόγω Νησιωτικότητας, που επιβαρύνει τους κατοίκους των νησιών και τα εμπορεύματα που διακινούνται σε αυτά και από αυτά. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μετά το μέσο του 2018, ενώ η καθολική έναρξη του Μ. Ι. στην νησιωτική Ελλάδα θα αρχίσει από 1/1/2019.

Το επιτελείο μου και η ομάδα έγκριτων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνδράμει στην μορφοποίηση του μέτρου, έχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια, όχι μόνο για τους τρόπους εφαρμογής του Μ.Ι, αλλά και των υπό ένταξη, στο πρώτο στάδιο, νησιών. Η εκπεφρασμένη πρόθεσή μου είναι το 2018, που πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας, να ενταχθούν όσο περισσότερα νησιά γίνεται. Κατανοώ απόλυτα τη γεωγραφική θέση και οικονομική κατάσταση της Καρπάθου, όσο και άλλων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, για αυτό το λόγο, όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση και εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για την καλύτερη δυνατή έκβαση.

Τέλος, εξακολουθώ να είμαι ανοιχτός στην πραγματοποίηση μιας επίσημης συνάντησης μαζί σας, εφόσον το επιθυμείτε, μιας συνάντησης που ελπίζω ότι θα γίνει πάνω σε μια κοινή βάση παραδοχής των θετικών προθέσεων των δυο μερών για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας.

Με εκτίμηση,

Νεκτάριος Σαντορινιός