Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκαν παραδοσιακά ελληνικά και ρωσικά πιάτα σε κοινό σεμινάριο

Κοινό σεμινάριο (masterclass) πραγματοποιήθηκε χτες στην Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρόδου με εκπροσώπους από την Τουριστική Σχολή της ρωσικής πόλης Μοζάισκ.
Οι 14 Ρώσοι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακά ρωσικά πιάτα και αντιστοίχως, οι μαθητές της Ρόδου παρουσίασαν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Παρών ήταν και ο διευθυντής της Σχολής κ. Βλαντισλάβ Νόβικοφ που βρίσκεται για 4η…. φορά στην Ρόδο με αντιπροσωπεία της σχολής.
Με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο κ. Παναγιώτης Κουντούρης, υπογράμμισε τα εξής: «Στο πλαίσιο της άτυπης συνεργασίας με την Σχολή του Μοζάισκ, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την πλευρά των Ρώσων σε τεχνικές παρουσίασης ρωσικών παραδοσιακών εδεσμάτων και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην παρουσίαση αντίστοιχων ελληνικών εδεσμάτων, από τους καθηγητές και πρωτοετείς σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής. Βρισκόμαστε στο ΙΕΚ Ρόδου του υπουργείου Τουρισμού και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα γράφονται και αφορούν την ΑΣΤΕΡ. Εμείς λειτουργούμε σε επίπεδο ΙΕΚ και ανήκουμε στο υπουργείο Τουρισμού από το 2012 και μετά. Οι ειδικότητες στις οποίες προσφέρουμε κατάρτιση είναι: τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ειδικός ζαχαροπλαστικής και αρτοποιΐας, ενώ υπάρχει και το ξενοδοχειακό τμήμα, που αφορά όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων μέσα σε ένα ξενοδοχείο».

Υπογραμμίζεται πως η συνεργασία παραμένει σε άτυπο επίπεδο αν και γίνονται προσπάθειες από την ρωσική πλευρά (και μέσω της Ρωσικής κυβέρνησης) αλλά το υπουργείο Τουρισμού δεν λέει να προχωρήσει στην επισημοποίηση της. Μόνοι αρωγοί είναι ο Δήμος Ρόδου που στηρίζει την προσπάθεια καθώς και η ΓΣΕΕ.
Ο διευθυντής της Σχολής κ. Βλαντισλάβ Νόβικοφ εξέφρασε προς την «δ» την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στο νησί καθώς και την ικανοποίησή του για την καλή σχέση και συνεργασία με την Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρόδου: «Εμάς μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή πολιτισμού μέσω της γαστρονομίας. Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία. Προσπαθούμε η συνεργασία να γίνει πιο οργανωμένα καθώς και οι Ρώσοι μαθητές ενδιαφέρονται για την ελληνική κουζίνα κι εμείς θέλουμε να φιλοξενούμε Ελληνες μαθητές για εκπαίδευση, σεμινάρια, εκδρομές κ.λπ. Την σχολή μας στηρίζει το ρωσικό υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα λάβαμε μέρος και στην διεθνή τουριστική έκθεση της Μόσχας, ΜΙΤΤ» δήλωσε, προαναγγέλλοντας συνέχιση της συνεργασίας.
Τα ρωσικά πιάτα ήταν η παραδοσιακή πίτα ‘Κούρνικ’ (το καπέλο του Τσάρου, όπως ονομάζεται, με πολλές στρώσεις από ζύμη, ρύζι, λαχανικά και κρέας), τα παραδοσιακά πιροσκί με γέμιση λάχανο και ένα πιάτο με ψάρι και λαχανικά.
Η συνεργασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με σεμινάρια και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου