Ειδήσεις

Προσφορές ανάλογα με την περιοχή μελετούν τα σούπερ μάρκετ

Στη λογική του… μπακάλικου επιστρέφουν οι καταναλωτές, καθώς οι εποχές που επισκέπτονταν το σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα και έφευγαν από αυτό με ξέχειλο το καρότσι φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, όλο και περισσότεροι επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ καθημερινά προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα που θέλουν εκείνη την ημέρα και μόνον, αφού η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν επιτρέπει την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, πολλώ δε μάλλον την αγορά προϊόντων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης.

Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ ήταν σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 46,8 ευρώ το 2014, έναντι 53,1 ευρώ το 2013, ενώ το 2010 ανερχόταν σε 66 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς και ερευνητές του κλάδου εκτιμούν ότι η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιο συχνές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το κατάστημα σούπερ μάρκετ όπου θα κάνουν τις αγορές τους ανάλογα με τις προσφορές που αυτό διενεργεί. Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας καταναλωτικής συμπεριφοράς του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτή, το 62,8% των καταναλωτών δηλώνει ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξουν το κατάστημα που θα επισκεφθούν. Το 90,3% των καταναλωτών εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών/κουπονιών/δωροεπιταγών που προφέρουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές των προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 69,3% των καταναλωτών εξοικονομεί τουλάχιστον 5% επί της αξίας των αγορών του και το 40,9% τουλάχιστον 10%.

Αυτή η «σχέση εξάρτησης» που αναπτύσσεται πλέον ανάμεσα στους καταναλωτές και στις προσφορές οδηγεί προμηθευτές και λιανεμπόρους στην αναζήτηση νέων πρακτικών, προκειμένου να διαφοροποιήσουν ακόμη το προϊόν και τις υπηρεσίες τους και να κρατήσουν πιστό σε αυτές τον καταναλωτή. Οι προσφορές –ειδικά όσο διαρκεί η οικονομική κρίση– δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να περιορισθούν και το πιθανότερο είναι να ενταθούν. Αυτό, ωστόσο, που μελετούν τώρα οι άνθρωποι της αγοράς είναι η διαφοροποίηση των προσφορών όχι ανά αλυσίδα, αλλά ανά κατάστημα της ίδιας αλυσίδας, με βάση τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά σε μια περιοχή, καθώς και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Για παράδειγμα, άλλες προσφορές ως προς το είδος και ως προς το ποσοστό έκπτωσης θα πραγματοποιεί μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε ένα κατάστημά της στην Κηφισιά και άλλες σε ένα κατάστημά της στη Δραπετσώνα.

Με αυτήν τη νέα στρατηγική μάρκετινγκ, η οποία βεβαίως απαιτεί πιο ακριβή σχεδιασμό και ακόμη πιο στενή συνεργασία με τους προμηθευτές, οι λιανέμποροι εκτιμούν πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον «πόλεμο των προσφορών».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου