Ειδήσεις

Δικαστικά θα κινηθούν κάτοικοι της Κω

Εντατικές είναι οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να συμφωνήσουν στη λειτουργία ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακών κέντρων) στα νησιά. Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο λαμβάνουν περισσότερο οργανωμένη μορφή, καθώς ομάδες πολιτών αναζητούν νομικούς δρόμους, ώστε «να μη μετατραπούν τα νησιά που φιλοξενούν hotspots από τουριστικοί σε μεταναστευτικοί προορισμοί», όπως τονίζουν.

Χθες την Κω επισκέφθηκε κλιμάκιο του Διεθνούς Oργανισμού Mετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο συνοδευόταν από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. εκπροσώπους της Europol και του Frontex, προκειμένου να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για το πρόγραμμα εθελουσίας επιστροφής που εφαρμόζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λαμβάνουν χρηματικό βοήθημα και άλλες διευκολύνσεις. Στην Κω, μάλιστα, βρέθηκε και εκπρόσωπος της πακιστανικής πρεσβείας, καθώς το 85% των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί είναι Πακιστανοί.

Το κλιμάκιο του ΔΟΜ ενημέρωσε τον δήμαρχο του νησιού ότι ειδικά για τα νησιά προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση. Ετσι, κάθε μετανάστης που επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του θα λαμβάνει 1.000 ευρώ (αντί 500 που έως τώρα ήταν το ποσό). Αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκε θετική στην εφαρμογή του προγράμματος, παραμένει άγνωστο αν τελικά θα συμφωνήσει και στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου 500 θέσεων στο νησί. «Για να γίνουν οι επιστροφές, πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν άρση του αιτήματος ασύλου και να βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο έως ότου οργανωθούν οι αποστολές», επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Κ».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ομάδα πολιτών από το νησί σκοπεύει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, προκειμένου να επιτύχει την απομάκρυνση των μεταναστών από την Κω.

Αποζημιώσεις «σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας του Δήμου Λέσβου», για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους «από πράξεις προσφύγων ή μεταναστών» κατά το έτος 2015, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ώστε να τεθεί προς έγκριση πιθανότατα αύριο. «Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίστανται οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις που υπέστησαν ιδιοκτησίες, από την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Το κόστος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται σε «170.000 ευρώ» και τα χρήματα προβλέπεται να προέλθουν από τα «εισπραττόμενα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου