«Είναι σημαντικό για όλους η κυβέρνηση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή μας πορεία και να καταφέρει να αλλάξει ορισμένες από τις αδιέξοδες πολιτικές που ζητούν οι δανειστές μας να εφαρμόσουμε».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η τέως βουλευτής Δωδ/σου κ. Μίκα Ιατρίδη με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των δανειστών μας, και ειδικά των Γερμανών, είναι γεγονός ότι μια πιθανή έξοδός μας από την Ευρωζώνη μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες αντιδράσεις με άμεσες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι θα αναλάβουν οι δανειστές μας, αλλά και η δική μας κυβέρνηση, ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο», δηλώνει η κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με την διαχείριση της ήττας από τη ΝΔ η κ. Ιατρίδη δηλώνει πως χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
«Η ΝΔ θα πρέπει να δει με ποια τμήματα του ελληνικού πληθυσμού έχασε την επαφή της και να προσπαθήσει να τα πείσει να την εμπιστευθούν ξανά. Βέβαια, η πορεία αυτή εξαρτάται και από την ίδια την πραγματικότητα, δηλαδή από το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεπής στις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε», σημειώνει η κ. Ιατρίδη.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Πιστεύετε πως θα έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας; Θα πετύχει τους στόχους για ένα πρόγραμμα γέφυρα η κυβέρνηση;
Πιστεύω ότι για το καλό της χώρας μας και των κατοίκων της, πρέπει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μας να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση φαίνεται να αναλώνεται σε ζητήματα διατυπώσεων, τα οποία από νομική άποψη μπορεί να είναι σημαντικά, ωστόσο, θα πρέπει να δούμε και την ουσία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται. Έχω την αίσθηση ότι, αν και επικοινωνιακά η κυβέρνηση δείχνει να διαπραγματεύεται, εντούτοις έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από την προεκλογική ρητορική και υπόσχεση περί άμεσης κατάργησης του μνημονίου. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ως βάσιμα επιχειρήματα για την επαναδιαπραγμάτευση αυτά που με τις οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού πέτυχε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό για όλους η κυβέρνηση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή μας πορεία και να καταφέρει να αλλάξει ορισμένες από τις αδιέξοδες πολιτικές που ζητούν οι δανειστές μας να εφαρμόσουμε.
•  Με αφορμή την αναταραχή στις τράπεζες έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη και τι θα σημάνει αυτό;
Το να μιλάμε συνέχεια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν βοηθά κανέναν, ούτε εμάς, ούτε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των δανειστών μας, και ειδικά των Γερμανών, είναι γεγονός ότι μια πιθανή έξοδός μας από την Ευρωζώνη μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες αντιδράσεις με άμεσες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα αναλάβουν οι δανειστές μας, αλλά και η δική μας κυβέρνηση, ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο.
• Πώς κρίνατε την επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Εκτιμώ ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος θα τιμήσει στο έπακρον τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πολιτική του πορεία, η στάση του, η επιστημονική του επάρκεια και η μετριοπάθειάτου είναι στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά.
• Πώς είδατε τα πρώτα μέτρα που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας και την απαλοιφή των βαρών από τους πολίτες; Μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή;
Η πραγματικότητα είναι ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε δει μια σειρά ανακοινώσεων από τους αρμόδιους Υπουργούς. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέτρο κινείται προς την κατεύθυνση της στήριξης των πολιτών και της οικονομίας γενικότερα είναι, εξ’ ορισμού, θετικό.
Θα πρέπει, ωστόσο, να δούμε και την τελική διατύπωση των αντίστοιχων νομοσχεδίων, γιατί τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ούτε έχουν συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές.
• Πώς κρίνετε τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τον υπουργό Οικονομικών για την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης από τους Δήμους;
Αυτές οι ανακοινώσεις έχουν προκύψει μέσω διαλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντικές περικοπές τα τελευταία χρόνια. Κατά την άποψή μου, η κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να δίνεται στους Δήμους και να υπάρχει, βέβαια, και ο αντίστοιχος έλεγχος. Πάντως, η άποψη που εκφράστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους θα πρέπει να προβληματίσει σε σημαντικό βαθμό όσους στήριξαν και ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
• Πώς θα πρέπει να διαχειριστεί την ήττα που υπέστη στις εκλογές η ΝΔ; Ειδικά στα Δωδεκάνησα πως κρίνατε το αποτέλεσμα;
Πιστεύω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Από εκεί και πέρα, η ΝΔ θα πρέπει να δει με ποια τμήματα του ελληνικού πληθυσμού έχασε την επαφή της και να προσπαθήσει να τα πείσει να την εμπιστευθούν ξανά.
Βέβαια, η πορεία αυτή εξαρτάται και από την ίδια την πραγματικότητα, δηλαδή από το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεπής στις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε.
Στα Δωδεκάνησα πιστεύω ότι συνέβη αυτό που συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ότι, δηλαδή, την τελευταία εβδομάδα οι πολίτες έγειραν αποφασιστικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και, αν και είχαμε πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο, δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε στην περιοχή μας το γενικότερο κλίμα που επικράτησε σε πανελλήνιο επίπεδο.
• Πώς θα πορευθείτε στο εξής παρά το γεγονός ότι δεν καταφέρατε να εκλεγείτε στη Βουλή; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες σας;
Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, τους περίπου 8.500 φίλους μου, οι οποίοι με στήριξαν και σε αυτές τις εκλογές. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι χιλιάδες συμπολίτες μου στάθηκαν δίπλα μου και με εμπιστεύτηκαν, παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν αποφασίσει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όχι μόνο να μη δίνουν βήμα στις δραστηριότητές μου, αλλά και να με διαβάλλουν προσωπικά σε κάθε ευκαιρία. Στενοχωριέμαι, μόνο, που δεν είχα το χρόνο να επισκεφθώ όλα τα νησιά μας και να βρεθώ με όλους τους συμπατριώτες μου. Δυστυχώς, ο καιρός και ο εξαιρετικά περιορισμένος προεκλογικός χρόνος δεν μου επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Δεν πειράζει, τέτοιες μάχες με κάνουν πιο δυνατή. Τώρα που δεν είμαι βουλευτής, θα έχω το χρόνο να ανασυγκροτηθώ και να κάνω την αυτοκριτική μου. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι θα είμαι κοντά στους συμπολίτες μου και, στο βαθμό που μπορώ, θα συνεχίσω να κάνω δημόσιες παρεμβάσεις για τον τόπο μου, γιατί τα νησιά μας είναι η επιλογή μας. Πέντε χρόνια δυναμικής βουλευτικής παρουσίας μου επιτρέπουν, άλλωστε, να μπορώ να απευθύνομαι στους Υπουργούς της τωρινής κυβέρνησης και να διεκδικώ το καλύτερο που μπορώ. Αυτό έκανα όταν συναντήθηκα στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας τον κ. Κουρουμπλή για να του θέσω τα θέματα της υγείας και να του ζητήσω να προχωρήσει το θέμα με τη ΜΕΘ Παίδων στη Ρόδο, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πάγιο αίτημα της κοινωνίας μας.
• Πώς αξιολογείτε μέχρι τώρα την πορεία του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Εκτιμώ ότι είναι νωρίς ακόμα για να κρίνουμε τόσο το Δήμο Ρόδου, όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση, να γίνει η κριτική εκεί που πρέπει και να δοθούν και τα εύσημα εκεί που πρέπει να δοθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ