Ειδήσεις

Γ. Στασινος πρόεδρος ΤΕΕ: Κανείς μα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να χτίσει και πού

Οι περισσότερες κυβερνήσεις μάλλον λανθασμένα πίστεψαν ότι δεν έρχονται επενδύσεις γιατί οι προηγούμενες δεν προσέγγισαν τους επενδυτές σωστά. Ετσι δημιούργησαν δικές τους ομάδες από ειδικούς συμβούλους και υπουργούς και πήγαν να τους φέρουν. Εγιναν κυβερνητικά ταξίδια στις αραβικές χώρες, στην Κίνα, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τους υποσχέθηκαν πολλά και επέστρεψαν. Οι επενδύσεις όμως ποτέ δεν ήρθαν.

Σίγουρα ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η υψηλή φορολογική και ασφαλιστική δαπάνη. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι ότι, στη χώρα μας, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα τι χτίζει και πού.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κάθε επένδυση, είτε είναι τουριστική, είτε εμπορικού ή βιομηχανικού σκοπού, είτε οποιουδήποτε, περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποια άδεια δόμησης ή λειτουργίας επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο επενδυτής να πάρει εγκρίσεις από φορείς όπως η πολεοδομία, το δασαρχείο, η Αρχαιολογία και πλήθος άλλων φορέων. Ακόμη και αν κάποια στιγμή τελειώσει, έχει το δικαίωμα η οποιαδήποτε συλλογικότητα ή πολίτης, που για δικούς του λόγους διαφωνεί, να προσφύγει σε δικαστήρια, ακόμη και στο ΣτΕ, και να δημιουργήσει απεριόριστες καθυστερήσεις. Κανείς επενδυτής, όμως, όσο και αν του αρέσει η Ελλάδα, δεν αποδέχεται να ταλαιπωρείται χωρίς χρονοδιάγραμμα. Επιλέγει να κάνει σε άλλη χώρα την επένδυση και να έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές.

Τα ίδια παθαίνουν και Ελληνες επενδυτές, μικροί ή μεγάλοι, αλλά και απλοί πολίτες. Υπάρχει λύση; Φυσικά και το έχουμε προτείνει δημόσια. Ενας ψηφιακός χάρτης που θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές. Θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επενδυτής με ένα κλικ στον χάρτη να ξέρει τι χτίζει και πού. Και το αποτέλεσμα αυτού του κλικ θα αποτελεί δεσμευτική πράξη για την Πολιτεία. Αν ξεκινούσαμε σήμερα, σε δύο χρόνια θα μπορούσε να λειτουργεί ο ψηφιακός χάρτης για το 70% της χώρας.

Και γιατί δεν γίνεται; Γιατί τότε κανένας πολίτης ή επενδυτής δεν θα περνούσε από καμία υπηρεσία και δεν θα είχε ανάγκη κανέναν πολιτικό να του λύσει προβλήματα που παρουσιάζονται ξαφνικά. Αρα για να γίνει χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. Θυμίζω ότι αυτήν τη στιγμή σε μια χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου