Ειδήσεις

Το «γράμμα» του Τσακαλώτου και τα νέα μηνύματα των δανειστών

Από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2016, κυβερνητικά στελέχη που είχαν γνώση του παρασκηνίου της διαπραγμάτευσης είχαν επισημάνει ότι οι κάλπες στην Ελλάδα θα στηθούν μόνο αν ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ πίεζαν αφόρητα την ελληνική πλευρά ζητώντας μέτρα που δεν μπορούσαν να ληφθούν και φτάνοντας την κυβέρνηση στα όριά της.

Δύο μήνες αργότερα και με εκπεφρασμένη την πρόθεση των δανειστών – όπως όλα δείχνουν- να μην κλείσει η β αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα «σκληρά μέτρα ή εκλογές» καθώς τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ φαίνεται ότι συμφώνησαν στον Νταβός να ακολουθήσουν την ..σκληρή γραμμή για την Ελλάδα.

Η «σκληρή γραμμή» περιλαμβάνει ουσιαστικά όσα έχει περιγράψει ο Β. Σόιμπλε με τις τελευταίες δηλώσεις του, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υψηλά πλεονάσματα που θα φτάνουν το 3,5%  από το 2018 και μετά και ψήφιση μέτρων από τώρα για μετά το 2018 για περικοπή συντάξεων (απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς) και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου.  Τα ίδια μέτρα έχει προτείνει το ΔΝΤ ακόμα και στην περίπτωση που ζητηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1,5%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της  άφησε να εννοηθεί για ακόμη μία φορά ότι δεν επιθυμεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λίγες μόλις ημέρες πριν κλείσει η συμφωνία μεταξύ Σόιμπλε και Λαγκάρντ ότι το Ταμείο παραμένει στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πρόγραμμα.  Λίγο αργότερα, μετά από την απόδοση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Τσακαλώτος υπέγραψε δήλωση …μετάνοιας μέσω επιστολής που έστειλε στους θεσμούς στην οποία εξηγεί ότι η κυβέρνηση δεν θα χώσει 13η σύνταξη και δεν προτίθεται να επαναλάβει αυτήν την διαδικασία της μονομερούς ανακοίνωσης.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί με επιστολή του να …μαζέψει της αντιδράσεις των δανειστών σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης, παίρνοντας ..πίσω τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος στο εσωτερικό επιτίθεται σφόδρα στους δανειστές. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσακαλώτος βλέποντας ότι το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες, ετοιμάζεται να στείλει νέα επιστολή στους θεσμούς η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει σειρά μέτρων για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των οποίων θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η δέσμευση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2,5% και 1% που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη και επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη αξιολόγηση είχε δηλώσει ότι εάν μειωνόταν το αφορολόγητο κάτω από τις 9.000 ευρώ θα κατέθετε την παραίτησή του. Δεν προχώρησε όμως σε μία τέτοια ενέργεια παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μικρή απόκλιση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.000 ευρώ.

Το κακό, το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση και οι εκλογές 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σενάρια για την αξιολόγηση. Το κακό σενάριο είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης χωρίς προσδιορισμό μέτρων για την επέκταση του κόφτη μετά το 2018 αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αφού τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσιγκτον ζητούν προσδιορισμό των μέτρων από τώρα.

Το χειρότερο σενάριο είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία που να περιλαμβάνει το 80% της πρότασης που έχουν καταθέσει ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ στην οποία θα περιγράφεται η μείωση του αφορολόγητου, τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία που αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη στα οποία βρίσκονται πρώτα στην λίστα η μείωση συντάξεων και η μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα της μείωσης των συντάξεων ως αυτοτελές μέτρο αν και περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό κόφτη. Η επιμονή των εταίρων στην περικοπή των συντάξεων αποτελεί για την Αθήνα το κρίσιμο σημείο από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι εκλογές στην Ελλάδα. Εάν ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ πιέσουν αφόρητα την Αθήνα για τις συντάξεις τότε αυτό θα αποτελέσει «σημάδι» ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας για μία ακόμη φορά ορθάνοιχτο το παράθυρο των εκλογών εάν δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Εξάλλου το Μ. Μαξίμου δεν φαίνεται διατεθειμένο να επαναλάβει το σκηνικό των διαπραγματεύσεων του 2015, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι είναι πιθανότερο να αναζητήσει διέξοδο μέσω κάλπης και πόλωσης με την ΝΔ.

«Φρένο» Μοσκοβισί στην Αθήνα: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το ΔΝΤ

Προτεραιότητα στην τρέχουσα φάση αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κι όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euractiv.com. 

«Η Κομισιόν θεωρεί τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “αποφασιστικό” αλλά προτεραιότητα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης “το συντομότερο δυνατό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου