Ότι το αφορολόγητο όριο είναι ένα θέμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τα Τρίκαλα, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό, δεν το ξέρω», αναφέρει,  συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Επίσης, τονίζει ότι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ποσοτική χαλάρωση, κάτι πολύ κρίσιμο για την ρευστότητα των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων».

Ερωτηθείς αναφορικά με τον «κόφτη» και τις κόκκινες γραμμές που ακολουθεί ή διατηρεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση,  ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνει, «υπάρχει αυτό το πρόγραμμα που το λέμε «κόφτη» δυστυχώς, μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές». Πάντως καταθέτει την πεποίθηση του ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ: «Όπως ξέρετε και όπως έχουμε πει επανειλημμένος δεν πρόκειται να λειτουργήσει . Αυτή λοιπόν είναι μια κόκκινη γραμμή την οποία η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και κατά πόσον αυτή θα επηρεάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπ. οικονομίας θεωρεί ότι, «η αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ερωτηματικό, το οποίο δεν ξέρει κανείς ακόμα. Αν ακούσει κανείς τις προεκλογικές και τις τωρινές δηλώσεις του καινούργιου προέδρου των ΗΠΑ, θα πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη δεν θα έχει τέτοια στενή συμπαράσταση απ’ ότι είχε μέχρι τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Συμπληρώνει ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε από τώρα και καλό είναι να μην κάνουμε εικασίες.

Το «περίγραμμα» των μέτρων Τσακαλώτου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις, κυρίως του ΔΝΤ, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής». Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των πρότερων νομοθέτηση τους.

Ως την Τετάρτη η γραπτή ελληνική πρόταση στους θεσμούς

Έως την Τετάρτη έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει και γραπτώς στους θεσμούς, τις προτάσεις που θα παρουσιάσει μια ημέρα μετά ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η δέσμευση ελήφθη στο EWG στις 12/1. Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει σήμερα μια πρώτη θέση, καθώς αύριο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην σύνοδο του Δ.Σ. του ESM (σ.σ. δηλαδή στη σύνοδο των εκπροσώπων των κρατών και των θεσμών που απαρτίζουν και το EWG).

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ