Ειδήσεις

Αρνείται το Λιμενικό ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Διαψεύδει με ανακοίνωση του το Λιμενικό τις καταγγελίες των μεταναστών, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ότι το σκάφος με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε την ώρα που πλωτό του Λιμενικού το ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι. Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι».

Σημειώνεται ακόμη πως «η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά».

Σημειώνεται, επίσης, ότι με μέριμνα του Λιμενικού διατέθηκε ναυαγοσωστικό και μετέφερε τους διασωθέντες στην Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, «υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις».

Επίσης σημειώνεται ότι: «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτελώντας τις πάγιες εντολές της πολιτικής ηγεσίας, έχει ως ύψιστη αποστολή την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή του νόμου στους χώρους ευθύνης του και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική υποδοχής μεταναστών και προσφύγων εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την τραγωδία «ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή».

«Ο πνιγμός 12 γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Φαρμακονήσι της Λέρου αναδεικνύει ένα ακόμα τραγικό αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής που κοστίζει ζωές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν, εν μέσω θαλασσοταραχής συνέβη το μοιραίο συμβάν. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες φώναζαν για βοήθεια, καθώς στο πλοιάριο υπήρχαν πολλά παιδιά. Οι κραυγές τους δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση. Τι άλλο είναι, όμως, ένα κυνικό έγκλημα;» τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή. Οι πρακτικές αυτές προκάλεσαν μόλις προ ημερών παρέμβαση του ευρωπαίου επιτρόπου Μούιζνιεκς και υποχρέωσαν τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Βαρβιτσιώτη να παραδεχτούν έστω το πρόβλημα. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Αυτό που συνέβη στο Φαρμακονήσι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό: Τον Μάιο του 2013, και πάλι στη Λέρο, οικογένειες σύριων ξεκληρίστηκαν και ανήλικα παιδιά οδηγήθηκαν στο θάνατο. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες μαρτυρίες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ανάλογα περιστατικά αποτελούν ρουτίνα στον Έβρο, και μόνο από τύχη δεν έχουν χαθεί κι άλλες ζωές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας «την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές».

«Η τραγωδία στη Λέρο, λίγους μόλις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, είναι αφορμή να το επαναλάβουμε: είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης- Φρούριο. Είναι επείγουσα, πριν τα νερά των ελληνικών νησιών και του Έβρου μετατραπούν σε απέραντο νεκροταφείο» καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται.

Το ναυάγιο σημειώθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Νεκροί έχουν εντοπιστεί μία γυναίκα και ένα παιδί πέντε ετών, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη δέκα ατόμων (δύο γυναίκες και οκτώ βρέφη και μικρά παιδιά).

«Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση» τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι τομείς Δημόσιας Τάξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

«Με δεδομένη την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την απάντηση του Λιμενικού, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «είναι σαφές ότι η προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν διά θαλάσσης στη χώρα τη νύχτα, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες ενέχει πολλούς κινδύνους για τη ζωή τους, ενώ είναι επίσης σαφές ότι το Λιμενικό και οι άλλες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων κάνουν μια δύσκολη δουλειά που θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο και την ασφάλεια των μελών τους».

»Οι διασωθέντες, κάποιοι από τους οποίους είναι οι γονείς και σύζυγοι των νεκρών και αγνοουμένων, πρέπει να τύχουν προστασίας αλλά και αυξημένης φροντίδας από τις αρμόδιες αστυνομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

»Οι μαρτυρίες τους για τις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιολογηθούν όχι μόνο για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες αλλά και να διορθωθούν, αν υπάρχουν, κενά στα επιχειρησιακά σχέδια διάσωσης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Η ένταση των μέτρων καταστολής αυξάνει τους νεκρούς

«Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με δύο νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους, επιβεβαιώνει ότι η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «η κατεύθυνση της ΕΕ αλλά και της ελληνικής προεδρίας για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα».

«Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία η συνεργασία για τη μεταναστευτική πολιτική

Με τη σειρά της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά, η φυγή προς το αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, εξελίχθηκε σε τραγωδία. Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας των χωρών-μελών.

»Οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης. Το θέμα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης είναι πλέον αναγκαιότητα» καταλήγει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου